Animasyros 9.0: Ολοκληρώθηκε η μεγάλη γιορτή του animation στη Σύρο

group photo 1
admin
26/09/2016 23:21
 
 
 

Με την προβολή των βραβευμένων ταινιών, την αναγγελία του Animasyros #tour16_17 που θα ταξιδέψει τους επόμενους μήνες σε Ελλάδα και Κύπρο και την υπόσχεση μιας ακόμα μεγαλύτερης γιορτής για τα 10α γενέθλιά του Φεστιβάλ σε 12 μήνες από τώρα, όπως πάντα στη Σύρο, ολοκληρώθηκε στο ιστορικό θέατρο Απόλλων η τελετή λήξης του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων Animasyros 9.0.
Για πέντε ολόκληρες μέρες και για μια ακόμη χρονιά η Σύρος, από την Ερμούπολη στη Ντελαγκράτσια κι από εκεί στην Άνω Σύρα φιλοξένησε εκατοντάδες animated χαρακτήρες κι ακόμα περισσότερους φίλους του animation από ολόκληρο τον κόσμο.
Ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Βασίλης Καραμητσάνης καλωσόρισε και ευχαρίστησε θερμά τους εκλεκτούς προσκεκλημένους του Animasyros 9.0, δημιουργούς, υποστηρικτές, εθελοντές και φυσικά το κοινό, που για μια ακόμη χρονιά τίμησε με την παρουσία του την μεγάλη γιορτή του animation.

vassilis karamitsanis 1

Επί σκηνής βρέθηκε και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού, βασική υποστηρίκτρια του Φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια, αλλά και οι συμμετέχοντες όλων των εκπαιδευτικών εργαστηρίων (παιδιά, έφηβοι, ενήλικες, ΚΑΠΗ και ΑμεΑ), που κέρδισαν το πιο θερμό χειροκρότημα στην πιο συγκινητική στιγμή της φετινής διοργάνωσης.

thomais mendrinou

group photo2

Τα βραβεία
Στη συνέχεια το λόγο πήραν τα μέλη των κριτικών επιτροπών για την ανακοίνωση των φετινών βραβείων. Ο πρόεδρος της επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος και σκηνοθέτης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Αλέξανδρος Ευκλείδης εξέφρασε την ικανοποίηση της επιτροπής από το πλήθος των υψηλής καλλιτεχνικής αξίας συμμετοχών.
Το μεγάλο βραβείο της κατηγορίας του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος απονεμήθηκε στην ταινία Περιφέρεια (Peripheria, FR) του David Coquard-Dassault, ενώ Ειδική Μνεία απονεμήθηκε στην ταινία Πιάνο (Piano, EE) του Kaspar Jancis.

peripheria

Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία TV & Commissioned Films απονεμήθηκε στην ταινία HIAS: Για τον πρόσφυγα (HIAS: For the refugee) του Moth Collective (UK). Το βρετανικό στούντιο τιμήθηκε και με την ειδική μνεία της κατηγορίας για την ταινία Σύγχρονη Αγάπη: Ένα Φιλί που Αναβλήθηκε (Modern Love: A Kiss, deferred).

hias

Το πρώτο βραβείο του Φοιτητικού Διαγωνιστικού Τμήματος, με πρόεδρο της κριτικής επιτροπής την κριτικό κινηματογράφου και παραγωγό Βένια Βέργου, απονεμήθηκε στην ταινία Μια Φορά και Μια Γραμμή (Once Upon a Line, US) της Alicja Jasina. Ειδική Μνεία απονεμήθηκε στην ταινία Με άλλα λόγια (Benilm Aherot, IL).

once upon a line

Το Φεστιβάλ είχε τη χαρά φέτος να συστήσει ένα νέο βραβείο, θεσμοθετημένο από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Βραβείο Ελληνόφωνης Ταινίας, χρηματικού ύψους 1.500 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία Mrs Metro του Άγγελου Παπαντωνίου. Αυτή είναι η πρώτη φορά που το ΕΚΚ θεσμοθετεί βραβείο σε μη κρατικό κινηματογραφικό φεστιβάλ και η αναγνώρισή του αυτή αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το Animasyros.

mrs metro

Το Βραβείο Κοινού του Διαγωνιστικού Τμήματος Μεγάλου Μήκους, τέλος, απονεμήθηκε στην ταινία “Window Horses” (CA) της Ann Marie Fleming, που προβλήθηκε στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Συγκρητισμό.

window horses

Το αφιέρωμα, που υλοποιήθηκε μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους, αποτέλεσε κύριο άξονα και αδιαμφισβήτητο highlight του φετινού Φεστιβάλ, τόσο χάρη στις προβολές που το απάρτισαν αλλά και χάρη στην εξαιρετικά ζωηρή και ενδιαφέρουσα Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιό του. Σε αυτή, ομιλητές-εκπρόσωποι των τεσσάρων επικρατέστερων θρησκευτικών δογμάτων στον ελλαδικό χώρο (Ορθοδοξίας, Καθολικισμού, Εβραϊσμού και Μουσουλμανισμού), μίλησαν για πολλά κυρίως όμως για την αξία της διαφορετικότητας «που διαλέγεται και συνδιαλέγεται, που προάγει την εξωστρέφεια και την οικουμενικότητα αξιών, όπως η δικαιοσύνη, η φιλευσπλαχνία, η αγάπη κι ο σεβασμός».

(Visited 14 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*