“Επιχωματώσεις” στην Πινακοθήκη Κυκλάδων

Newsroom
16/03/2023 16:10
 
 
 

 

Κοινό έργο της εικαστικού Χριστίνας Νάκου και της sound artist/performer Άννας Παγκάλου αποτελεί η έκθεση ΕΠΙΧΩΜΑΤΩΣΕΙΣ, η οποία θα παρουσιαστεί στην Πινακοθήκη Κυκλάδων από τις 18 έως τις 31 Μαρτίου.

Η έκθεση αποτελεί τον δεύτερο σταθμό του εγχειρήματος TRANSIENS NOSTRUM, που αναπτύσσεται ως περίπλους σε λιμάνια της Μεσογείου. Στη Σύρο, η έκθεση βασίζεται στις μεταμορφώσεις του τοπίου στο Νησάκι και του κτιρίου της Πινακοθήκης, στην εξέλιξη της ναυσιπλοΐας, στην έννοια της μετακίνησης, στο πρώτο λοιμοκαθαρτήριο της Σύρου, στη διαχείριση του αγνώστου και στη σύνδεση όλων αυτών με τη θάλασσα.

Το έργο, μια εικαστική και ηχητική εγκατάσταση, παρατηρεί τη θάλασσα ως τόπο συνεχούς απόσυρσης και ανάδυσης και προτείνει μια ποιητική συνάντηση με τις πολλαπλές και συχνά αδιόρατες αποχρώσεις της μεταμορφωτικής λειτουργίας του χρόνου. Η έκθεση περιλαμβάνει ιστορικά αρχεία και ηχογραφημένη συζήτηση ανάμεσα στις δύο καλλιτέχνιδες και στον ιστορικό Τάσο Σακελλαρόπουλο, υπεύθυνο των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη και μέλος των ΑΣΚΙ όπου αναπτύσσονται θέματα, όπως η οικουμενικότητα των λιμανιών και οι έννοιες της μετακίνησης και του αγνώστου.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η Άννα Παγκάλου παρουσιάζει ηχητικές performances χρησιμοποιώντας τον ποιητικό χώρο ως μια τρισδιάστατη παρτιτούρα που συνομιλεί με τη ροή του χρόνου. Η καλλιτέχνις επιλέγει τα ηχοχρώματα εμπνεόμενη από τις αντανακλάσεις των έργων, τον φωτισμό των χώρων, τα ίχνη του χρόνου στο εσωτερικό της Πινακοθήκης Κυκλάδων και το γλωσσικό ιδίωμα του νησιού.

Οι επισκέπτες της έκθεσης προσκαλούνται να περιηγηθούν μέσα στην ηχητική και εικαστική εγκατάσταση και να συνδεθούν με τις μεταμορφώσεις του τόπου, την ιστορία, την αρχιτεκτονική και την λειτουργία του κτιρίου. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις και διαλέξεις που αφορούν την ιστορία του λιμανιού, ενώ υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση από το ISTORIMA Archive προς το κοινό για συλλογή προφορικής ιστορίας μέσω συνεντεύξεων.

Η έκθεση TRANSIENS NOSTRUM_ΕΠΙΧΩΜΑΤΩΣΕΙΣ συνοδεύεται από πρόγραμμα Τέχνης για παιδιά, εφήβους, νέους και ανθρώπους τρίτης ηλικίας, που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Παιδική Βιβλιοθήκη και εκπαιδευτικές δομές του νησιού.

Η έκθεση παρουσιάζεται με την συνδιοργάνωση του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Εγκαίνια: Σάββατο 18 Μαρτίου 18:00-20:00
Περισσότερες πληροφορίες: TRANSIENS NOSTRUM

(Visited 36 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.