Αγία Κυριακή Απειράνθου: Ένας ακόμα σπάνιος Βυζαντινός ναός παραδόθηκε στη Νάξο

agia kyriaki ekdilosi 9
admin
09/10/2016 22:45
 
 
 

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα η εκδήλωση για την αποκατάσταση του ναού της Αγίας Κυριακής στην Απείρανθο της Νάξου. 

Με την παρουσία πλήθους κόσμου ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος “άνοιξε” το μεγάλης ιστορικής αξίας μνημείο και τελέστηκε σε αυτό η πρώτη λειτουργία και αγιασμός μετά από πολλούς αιώνες…

Παρόντες στην εκδήλωση ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης, ο αντιπρόεδρος της EUROPA NOSTRA και ιδρυτής της Ελληνικής Εταιρίας Περιββάλοντος και Πολιτισμού Κώστας Καρράς, ο συνεργάτης του συμβουλίου Αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της ΕΕΠΠ Κωνσταντίνος Κουτσαδέλης, μέλη και εκπρόσωποι του Ελβετικού συλλόγου Association Hagia Kyriaki Naxos, ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης, ο αντιδήμαρχος Τοτόμης Πρωτονοτάριος, ο πρόεδρος της κοινότητας Απειράνθου Γιώργος Μπάκαλος, ο π. δήμαρχος Δρυμαλίας Γιάννης Μπαρδάνης κ.ά. 
Όλοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο ναό και να θαυμάσουν τα αποτελέσματα των εργασιών συντήρησης του, αναπολώντας τη μακραίωνη ιστορία του…

Αμέσως μετά τη λειτουργία και τα κεράσματα στο χώρο του ναού, ακολούθησε γλέντι στην πλάτσα της Απειράνθου με φαγοπότι και ζωντανή παραδοσιακή μουσική από τοπικό συγκρότημα. Όλοι οι ομιλητές δεν έκρυψαν τη συγκίνηση και την ικανοποίηση τους για την αποκατάσταση του ναού… 

agia kyriaki ekdilosi 11

Ένας σπάνιος Βυζαντινός ναός

Η Αγία Κυριακή στην Απείρανθο, αποτελεί μία σπάνια περίπτωση βυζαντινού ναού με διατηρούμενο ανεικονικό διάκοσμο. Το μνημείο αποτελεί πολύτιμη μαρτυρία της Εικονομαχίας, της θεολογικής και πολιτικής διαμάχης σχετικά με τη λατρεία των εικόνων, που συντάραξε την Βυζαντινή Αυτοκρατορία κατά τον 8ο και 9ο αιώνα.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ανεικονικός του διάκοσμος, ο οποίος περιλαμβάνει σταυρούς, γεωμετρικά και φυτικά θέματα, καθώς και μοναδικές παραστάσεις πτηνών. Με βάση εικονογραφικά κριτήρια χρονολογείται μάλλον στην εποχή του Αυτοκράτορα Θεοφίλου (829-842). Διασώζεται, επίσης, μία μεταγενέστερη εικονιστική φάση τοιχογραφιών του 13ου αιώνα, όπως η παράσταση της Δεήσεως στο παρεκκλήσιο. Στην ίδια εποχή χρονολογείται και το κτιστό τέμπλο.

agia kyriaki ekdilosi 13

“Γολγοθάς” για τη διάσωση της Αγίας Κυριακής

Η προσπάθεια για την διάσωση του μοναδικού αυτού μνημείου ξεκίνησε το 1993 από τους συλλόγους J.-G. Eynard της Γενεύης και Amitiés gréco-suisses της Λωζάννης με τη χρηματοδότηση της μελέτης αποκατάστασης του μνημείου. Η πρωτοβουλία συνεχίζεται από το 2005 από τον ελβετικό σύλλογο Association Hagia Kyriaki, Naxos, σε στενή συνεργασία από το 2010 με το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στην προσέλκυση χορηγιών. Οι πολυετείς προσπάθειες των δύο σωματείων ευδοκίμησαν και με μέριμνά τους πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο 2013-2014 εργασίες στερέωσης και στεγάνωσης του μνημείου, υπό την εποπτεία της 2ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Κατά την περίοδο 2015-2016, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων συντήρησε τον μοναδικό ζωγραφικό διάκοσμο του ναού, με πιστώσεις του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την οικονομική υποστήριξη των δύο παραπάνω σωματείων.
Το έργο αποκατάστασης του ναού κατέστη εφικτό αρχικά με χρηματοδότηση από τους συλλόγους J.-G. Eynard, Amitiés gréco-suisses και το Ίδρυμα Ι. Φ. Κωστοπούλου, και στη συνέχεια με την γενναιόδωρη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, της Μαρίνας και του Θανάση Μαρτίνου, καθώς και την πολύτιμη συνεισφορά του συλλόγου Association Hagia Kyriaki, Naxos και άλλων δωρητών.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων πόρων για την ανάδειξη του εσωτερικού και του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου.

agia kyriaki ekdilosi 1

agia kyriaki ekdilosi 2

agia kyriaki ekdilosi 3

agia kyriaki ekdilosi 4

agia kyriaki ekdilosi 5

agia kyriaki ekdilosi 6

agia kyriaki ekdilosi 7

agia kyriaki ekdilosi 8

agia kyriaki ekdilosi 10

agia kyriaki ekdilosi 12

 

(Visited 325 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*