Τήνος: Διήμερο σεμινάριο υψηλής εξειδίκευσης στην ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Λιμάνι Τήνου
Newsroom
26/04/2023 10:20
 
 
 

 

Στις 6 και 7 Μαΐου 2023 θα πραγματοποιηθεί στην Τήνο το εξειδικευμένο δωρεάν σεμινάριο-εργαστήριο με τίτλο «Καινοτομία και νέες Τεχνολογίες με σκοπό την Ανάδειξη και Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» – Β’ Κύκλος.

Το στοχευμένο σεμινάριο διοργανώνουν το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου «Γιαννούλης Χαλεπάς»του Δήμου Τήνου, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών, το Δίκτυο «Περραιβία» και το πρόγραμμα e RA του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Σκοπός τους είναι να δημιουργηθεί η επόμενη γενιά επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης σε θέματα διάσωσης και συντήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, με μη καταστροφικές τεχνικές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φορείς υλοποίησης του σεμιναρίου έχουν θεσμοθετήσει και διοργανώνουν για την Ελλάδα τα Πανελλήνια Συνέδρια Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σεμινάρια , διεθνή Forums για τον Πολιτισμό, διεθνή Συνέδρια, εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ποιους αφορά
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου-εργαστηρίου, που αποτελεί συνέχεια κι άλλων εξειδικευμένων σεμιναρίων που έχουν πραγματοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, θα εκπαιδευτούν επιστήμονες που ασχολούνται με τη μελέτη, έρευνα, καταγραφή, ψηφιοποίηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, οι οποίοι κατοικούν και εργάζονται στην Τήνο, αλλά και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων.

Σε αυτό μπορούν να συμμετέχουν:
-Στελέχη Εφορειών, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μουσείων, Βιβλιοθηκών, Πανεπιστημίων,
-Αρχαιολόγοι,
-Συντηρητές έργων Τέχνης,
-Ιστορικοί Τέχνης,
-Φοιτητές από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων,
-Φυσικοί, Χημικοί,
-ανεξάρτητοι ερευνητές-επιστήμονες κ.ά.

Η δωρεάν εκπαίδευση αφορά σε περιορισμένο αριθμό εκπαιδευόμενων (20 άτομα), λόγω πρακτικών εφαρμογών και μετρήσεων (αίθουσα Καθολικής Εκκλησίας Αγίου Αντωνίου στη Χώρα Τήνου), οι οποίοι και πρέπει έγκαιρα να συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής στο Link https://forms.gle/b3F8cWYnWrbBTP3g7, ενώ θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής σε όλους τους εκπαιδευόμενους.

Κατάρτιση υψηλού επιπέδου στις Μη καταστροφικές τεχνικές
Μετά τη μεγάλη επιτυχία των τελευταίων δύο σεμιναρίων που διοργανώθηκαν στη Σύρο το 2021 (Νέες Τεχνολογίες στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες) και το 2022 (Hands-On Educational Seminar Digital Tools In Culture), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα παρουσιάσει στην Τήνο σημαντικές καινοτομίες στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Υπεύθυνος εκπαίδευσης είναι ο Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος και Διευθυντής του εργαστηρίου Μη-καταστροφικών τεχνικών και μεθοδολογιών διάγνωσης της Σχολής Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Θεόδωρος Γκανέτσος, ο οποίος μαζί με την εκπαιδευτική του ομάδα θα αναπτύξει τις παρακάτω Θεματικές Ενότητες:
-Τρισδιάστατη απεικόνιση,
-Τρισδιάστατη εκτύπωση,
-Μετατροπή αρχείων,
-Εκτύπωση γυάλινων αντιγράφων,
-Εκτύπωση-συμπλήρωση αντικειμένων (reconstruction),
-Χρήση των τεχνικών και εργαστήριο για τους εκπαιδευόμενους,
-Πολυφασματική κάμερα,
-Επίδειξη τεχνικής και εφαρμογές,
-Χρήση της σε έργα τέχνης και ανάδειξη των αποτελεσμάτων,

που θα περιλαμβάνει έξι ώρες διδασκαλίας και έξι ώρες εργαστήρια.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ως εξής:
*Σάββατο 6 Μαΐου 2023: Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου «Γιαννούλης Χαλεπάς», Πύργος (09:00-14:00 & 17:00-19:00).

*Κυριακή 7 Μαΐου 2023: Αίθουσα Καθολικής Εκκλησίας Αγίου Αντωνίου, Χώρα Τήνου (09:00-14:00).

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Δήμαρχο Τήνου κ. Ιωάννη Σιώτο και τον Καθολικό Αρχιεπίσκοπο Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου Αποστολικό Τοποτηρητή Επισκοπής Χίου Μητροπολίτη Παντός Αιγαίου Σεβασμιότατο π. Ιωσήφ Πρίντεζη.

Πληροφορίες: κ. Κώστας Σκριάπας (6974-881944 και e-mail: skriapask@gmail.com).

(Visited 34 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*