Κλειστό το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας – Στην Ιταλία η Κόρη της Αρχαίας Θήρας

arxaia thira
Newsroom
17/05/2023 16:03
 
 
 

 

Για «εμπαιγμό» των πολιτών της Σαντορίνης και των επισκεπτών της και για «αδικαιολόγητη στέρηση του πολιτιστικού πλούτου του τόπου» γίνεται λόγος σε επιστολή διαμαρτυρίας της ομάδας «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΘΗΡΑΣ».

Η επιστολή εστάλη στην Υπουργό Πολιτισμού κα Μενδώνη και τον Δήμαρχο Θήρας κ. Σιγάλα, ενώ κοινοποιείται επίσης στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες και τα ΜΜΕ. Κάτοικοι και επισκέπτες της Σαντορίνης που την υπογράφουν, διαμαρτύρονται επειδή «το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας είναι κλειστό και το κύριο έκθεμά του, η Κόρη της Αρχαίας Θήρας, βρίσκεται σε έκθεση την Ιταλία».

Αναλυτικά, η επιστολή έχει ως εξής:

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2022 στο υπό ανακαίνιση Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήρας, έγιναν τα δήθεν εγκαίνια της παρουσίασης του αριστουργηματικού αγάλματος της Κόρης της Αρχαίας Θήρας. Η Υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη μας είπε: «ήρθε η στιγμή να αποδοθεί, κυρίως στους πολίτες της Θήρας και φυσικά στους επισκέπτες της». Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θήρας κ. Κίτσου ανακοίνωσε ότι θα ξαναγίνουν εγκαίνια με την ολοκλήρωση της ανακαίνισης του Μουσείου λίγο πριν το Πάσχα. Απέσπασαν και οι δύο πολλά συγχαρητήρια – γι’ αυτό το λόγο άλλωστε έγινε κι η φιέστα της δήθεν απόδοσης της Κόρης στο νησί και το Μουσείο έκλεισε τον Οκτώβριο 2022.

Κι ενώ περιμέναμε αυτή την περίοδο να απολαμβάνουμε εμείς και οι επισκέπτες της Σαντορίνης την Κόρη και τα άλλα εκθέματα του Μουσείου, αντί αυτή την περίοδο να σχεδιάζονται ή να υλοποιούνται ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις (εργαστήρια, συμπόσια κτλ), σχετικά με το σπουδαίο αυτό εύρημα του αείμνηστου Θηραίου αρχαιολόγου Χαράλαμπου Σιγάλα, με έκπληξη μάθαμε ότι η Κόρη βρίσκεται σε έκθεση στην Ιταλία, που θα διαρκέσει μέχρι 30 Ιουλίου 2023 και το Μουσείο, κανείς δεν ανακοινώνει πότε θ’ ανοίξει.

Παρά τις πανηγυρικές δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού ότι «Το καλοκαίρι του 2023, που θα έχει ολοκληρωθεί η ανακαίνιση και η επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου, ΟΛΟΙ θα μπορούν να θαυμάζουν την Δαιδαλική Κόρη του 7ου αιώνα…» είναι προφανές, πως αυτό το καλοκαίρι, δεν θα μπορεί ΚΑΝΕΝΑΣ να τη θαυμάσει στη Σαντορίνη.

Για τους παραπάνω λόγους:
Διαμαρτυρόμαστε για τον εμπαιγμό των πολιτών της Θήρας και των επισκεπτών μας και την αδικαιολόγητη στέρηση του πολιτιστικού πλούτου του τόπου μας από εμάς και τα παιδιά μας και ζητάμε, όπως μας γνωρίσετε την ημερομηνία επιστροφής της Κόρης στη Σαντορίνη και κυρίως πότε θ’ ανοίξει το Αρχαιολογικό Μουσείο μας.

Το φημισμένο νησί μας, με εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, έχει τη δυνατότητα να μεταλαμπαδεύει τον ελληνικό πολιτισμό παγκοσμίως και να προσπορίζεται πολλαπλά οφέλη η ελληνική οικονομία από αυτό, χωρίς να στέλνετε το εμβληματικό μας άγαλμα στο εξωτερικό, προς ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος άλλων χωρών.

*Στη φωτογραφία, η Κόρη με τον αείμνηστο Θηραίο αρχαιολόγο Χαράλαμπο Σιγάλα που την ανακάλυψε.

(Visited 172 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*