“Η αυλή των θαυμάτων” του Ιάκωβου Καμπανέλλη ταξιδεύει στο New Jersey

admin
15/02/2015 16:12
 
 
 

Το Richard Stockton College of New Jersey αποτίνει φόρο τιμής στον Ιάκωβο Καμπανέλλη παρουσιάζοντας έργο του, «Η Αυλή των θαυμάτων».

Η παράσταση θα παρουσιαστεί από τους σπουδαστές του τμήματος θεάτρου του κολλεγίου σε σκηνοθεσία της Μάρθας Φριντζήλα, ενώ το έργο του σπουδαίου Έλληνα θεατρικού συγγραφέα θα παρασταθεί στη νέα μετάφραση στα αγγλικά του Δημήτρη Τρυφωνόπουλου.

Η παράσταση της Αυλής των θαυμάτων αποτελεί τον κορμό του πενθήμερου αφιερώματος στο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που θα διαρκέσει συνολικά από τις 18 μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου 2015 και περιλαμβάνει επίσης μία έκθεση στη βιβλιοθήκη του Κολλεγίου, εισήγηση του Καθηγητή Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βάλτερ Πούχνερ καθώς και σεμιναριακά μαθήματα στους σπουδαστές, από τον καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πλάτωνα Μαυρομούστακο

Στο New Jersey θα βρεθεί για την παρακολούθηση του αφιερώματος, καλεσμένη του Richard Stockton College, η κόρη του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα, Κατερίνα Καμπανέλλη.

 

Το έργο του Καμπανέλλη ορόσημο στο παγκόσμιο δραματολόγιο

Το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη αποτελεί ορόσημο όχι μόνο για το ελληνικό θέατρο αλλά και για το παγκόσμιο δραματολόγιο. Εξέχουσα προσωπικότητα των γραμμάτων, ο Καμπανέλλης μετέφερε στο έργο του την ιδιαιτερότητα του ελληνικού λαϊκού στοιχείου, δοσμένου μέσα από το ιστορικό και κοινωνιολογικό πλαίσιο αλλά μέσω μιας θεατρικής γλώσσας διεθνώς αναγνωρίσιμης. Γι’ αυτό και το έργο του δεν χαρακτηρίζεται από τοπικιστικούς τόνους, αλλά αντίθετα εξέφραζε και εκφράζει τον άνθρωπο που αναζητά και αποζητά το θαύμα του, ανεξάρτητα από τη χώρα του και την εποχή του.

H Αυλή των Θαυμάτων είναι ένα νεοελληνικό θεατρικό έργο τουΙάκωβου Καμπανέλλη που πρωτοπαρουσιάστηκε στις 18 Ιανουαρίου 1957 από το Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία του ιδίου του συγγραφέα. Θεωρείται ένα από τα έργα που σημάδεψαν την πορεία του Ελληνικού Θεάτρου.

 

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης γεννήθηκε στη Νάξο στις 2 Δεκεμβρίου 1921. Το 1935 η οικογένειά του έρχεται για μόνιμη εγκατάσταση στην Αθήνα. Εργάζεται το πρωί και το βράδυ σπουδάζει τεχνικό σχέδιο στη Σιβιτανίδειο Τεχνική Σχολή. Το 1943 συνελήφθη από τους Γερμανούς και οδηγήθηκε και κρατήθηκε στοστρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν μέχρι το 1945, οπότε και απελευθερώθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις.

Όταν γυρίζει στην Ελλάδα, οι παραστάσεις τουΘεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν, το χειμώνα του 1945-46, τον συναρπάζουν… «εκεί ανακάλυψα τον εαυτό μου και τον προορισμό μου». Θα προσπαθήσει να γίνει ηθοποιός, ελλείψει όμως γυμνασιακού απολυτηρίου δεν θα γίνει αποδεκτός από το Εθνικό Θέατρο. Έτσι αφοσιώνεται στο γράψιμο. Τον Καμπανέλλη ανακάλυψε ο Αδαμάντιος Λεμός. Το πρώτο θεατρικό έργο του ήταν ο Χορός πάνω στα στάχυα, που παρουσιάστηκε τη θερινή θεατρική περίοδο 1950 από τον θίασο Λεμού στο Θέατρο «Διονύσια» της Καλλιθέας.

Τον Οκτώβριο του 1981 τοποθετήθηκε στη θέση του διευθυντή ραδιοφωνίας της ΕΡΤ.  

Από τα θεατρικά του έργα τα πλέον γνωστά είναι Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια, Έβδομη μέρα δημιουργίας, Η Αυλή των θαυμάτων, Παραμύθι χωρίς όνομα, Γειτονιά των Αγγέλων, Οδυσσέα γύρισε σπίτι, Το μεγάλο μας Τσίρκο κ.ά. 

Έγινε ακαδημαϊκός το 1999, στη νέα έδρα του Θεάτρου της Ακαδημίας Αθηνών. Του απονεμήθηκε το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του τάγματος του Φοίνικα.  

Βρισκόταν νοσηλευόμενος σε μονάδα εντατικής θεραπείας μετά από επιπλοκή λόγω της νεφροπάθειας από την οποία έπασχε.

Απεβίωσε στις 29 Μαρτίου 2011, λίγες μέρες μετά το θάνατο της γυναίκας του Νίκης. 

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Νάξο, πριν από ένα χρόνο περίπου, δημιουργήθηκε το Μουσείο Καμπανέλλη στην περιοχή της Γρόττας στο οποίο έχουν εκτεθεί όλα τα προσωπικά του αντικείμενα, βραβεία κ.λπ. με τη συμπαράσταση της κόρης του Κατερίνα. Επίσης ο μεγάλος Έλληνας ακαδημαϊκός -όταν ήταν εν ζωή- τιμήθηκε σε ειδική εκδήλωση από το δήμο Νάξου ενώ έχει δοθεί το όνομα του στο αμφιθέατρο του δημαρχιακού μεγάρου.

*με πληροφορίες από το culturenow.gr και το wikipedia

(Visited 29 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*