«Μάρκος Βαμβακάρης: Ενθυμήματα-Εμπειρίες»: Μια ψηφιακή έκθεση για έναν αξεπέραστο μύθο

Newsroom
03/09/2023 12:50
 
 
 

 

Αφιερωμένη στη ζωή και το έργο στον «Πατριάρχη του Ρεμπέτικου», η διαδραστική μόνιμη έκθεση «Μάρκος Βαμβακάρης: Ενθυμήματα-Εμπειρίες» άνοιξε και επίσημα τις πόρτες της στον οικισμό της Άνω Σύρου, από τα «σπλάχνα» της οποίας γεννήθηκε ο μεγάλος Συριανός ρεμπέτης.

Ανεπτυγμένη σε διαφορετικούς χώρους στην Πιάτσα, η έκθεση – φόρος τιμής στη συναρπαστική ζωή και την ανεκτίμητη παρακαταθήκη του σπουδαίου καλλιτέχνη, αποτελείται από δυο ενότητες:
1η ενότητα με τίτλο «Μάρκος Βαμβακάρης: Ενθυμήματα», αποτελεί την αναθεωρημένη και εμπλουτισμένη εξέλιξη της έκθεσης που υπήρχε στην Άνω Σύρο ήδη από το 1995. Εκεί συγκεντρώνονται προσωπικά αντικείμενα του καλλιτέχνη ενώ με σύστημα ακουστικής ξενάγησης ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ακούσει διηγήσεις από την αυτοβιογραφία του.

2η ενότητα με τίτλο «Μάρκος Βαμβακάρης: Εμπειρίες» παρουσιάζει με πρωτότυπο τρόπο αφενός την ιστορία και το περιβάλλον που καθόρισαν τον βίο και το έργο του καλλιτέχνη. Αφετέρου, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα της διαδραστικής επαφής με μερικά εμβληματικά τραγούδια του. Και στο περιβάλλον αυτό, σύστημα ακουστικής ξενάγησης εμβαθύνει στην ιστορία της λαϊκής μουσικής και τη σημασία του έργου του Βαμβακάρη.

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ: Η έκθεση εξελίσσεται σε 15 πάνελ με αντίστοιχες θεματικές: Αναδρομή στην ιστορία της Σύρου / Η δημοτική, λαϊκή και αστική μουσική του 19ου-20ου αιώνα / Το φαινόμενο του «ρεμπέτη» / Η Μικρασιατική Καταστροφή / Η επίθεση του «εθνικού αστισμού» / Η Κατοχή και η ένδεια της / Η αυγή του «αρχοντορεμπέτικου» / Ο μικρός Μάρκος στη Σύρα / Η φυγή στον Πειραιά / Τετράς, η ξακουστή του Πειραιώς / Η δισκογραφία στην Ελλάδα / Τα δύσκολα χρόνια (1950-1959) / Η νέα εποχή 1959-1974 / Η παρακαταθήκη του έργου Βαμβακάρη / Βιογραφικό σχεδιάγραμμα του ανθρώπου Βαμβακάρη.
Τα πάνελ προσφέρουν σε ηλεκτρονικές οθόνες κυλιόμενες συνθέσεις οπτικού υλικού που σχετίζονται με τη θεματική τους, ενώ προσφέρεται ακουστική ξενάγηση εμβάθυνσης σε πέντε γλώσσες.

ΔΙΑΔΡΑΣΗ: Η εμπειρική επαφή με 10 από τα σημαντικότερα τραγούδια του Βαμβακάρη γίνεται από ένα σύστημα πολυμέσων, το οποίο χειρίζεται ο επισκέπτης καθορίζοντας τις προτιμήσεις λειτουργίας του. Εφόσον ο επισκέπτης το επιθυμεί, μπορεί να επιλέξει ένα από τα βασικά όργανα του τραγουδιού της επιλογής και να συνοδεύσει την αναπαραγωγή του. Επίσης, μπορεί να επιλέξει η συμμετοχή του να μαγνητοσκοπηθεί. Το υλικό αυτό, μετά από τυπικό έλεγχο, μπορεί να αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Η αναπαραγωγή των τραγουδιών συνοδεύεται από την προβολή ειδικών για κάθε τραγούδι video clip που επιχειρούν να παρουσιάσουν το συναισθηματικό, ιστορικό και μουσικό περιεχόμενο του επιλεγμένου τραγουδιού. Η εφαρμογή λειτουργεί σε δυο γλώσσες (ελληνικά και αγγλικά).

«Κτήμα μιας ολόκληρης κοινωνίας»
Πριν τα εγκαίνια, μίλησαν για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης κα Αλίκη Λεονταρίτη, ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης κ. Νίκος Λειβαδάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Σύρου κ. Πέτρος Ραουζαίος.

Κοινή συνισταμένη των σύντομων ομιλιών τους υπήρξε η οικουμενικότητα, καθώς και η διαχρονική αξία της μουσικής παρακαταθήκης του Μάρκου Βαμβακάρη. «Η ζωή και το έργο του ίδιου του Μάρκου Βαμβακάρη έχει αναγνωριστεί και διεθνώς» επισήμανε η κα Λεονταρίτη, ενώ ο κ. Λειβαδάρας τον χαρακτήρισε ως «έναν αξεπέραστο μύθο», οι δημιουργίες του οποίου άφησαν το στίγμα τους σε μια ολόκληρη εποχή και έγιναν κτήμα μιας ολόκληρης κοινωνίας, εκφράζοντας διαφορετικές γενιές. Από την πλευρά του, ο κ. Λεονταρίτης τόνισε ότι «με αυτή τη δράση, ο Μάρκος Βαμβακάρης γίνεται ένα παγκόσμιο πολιτισμικό προϊόν που θα διαμορφώσει γενιές σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου», με τον κ. Ραουζαίο να κάνει, επίσης, λόγο για «μια ιστορική στιγμή».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην πρώην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κα Θωμαή Μενδρινού, η οποία εμπνεύστηκε και ξεκίνησε τις διαδικασίες για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου στον οικισμό της Άνω Σύρου.

Η βραδιά των εγκαινίων ολοκληρώθηκε με μια μεγάλη συναυλία της Μουσικής Σχολής «ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ & ΟΡΓΑΝΟΙΣ» {Η Μεγάλη του Μάρκου Σχολή} στον Ταρσανά της Ερμούπολης.

Στον εμβληματικό αυτό χώρο, που αποτελεί το παλαιότερο εν ενεργεία ναυπηγείο του είδους του στην Ελλάδα, μαθητές της Σχολής, δάσκαλοι, καθώς και διακεκριμένοι μουσικοί και ερμηνευτές του ρεμπέτικου παρουσίασαν μια μουσική παράσταση σε δύο μέρη και τίτλο «Το πολύτιμο μοίρασμα της μνήμης: Μάρκος Βαμβακάρης, ο Συριανός & Κώστας Παπαδόπουλος, ο θρύλος του τρίχορδου». Στη συναυλία συμμετείχε ο Κώστας Παπαδόπουλος, στενός συνεργάτης του Βαμβακάρη.

Η συναυλία σήμανε ταυτόχρονα και την έναρξη του 7ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» που θα υποδεχθεί για μια ακόμη χρονιά στη Σύρο λάτρεις του ρεμπέτικου από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνουν οι Δήμος Σύρου-Ερμούπολης και η Κυκλαδική Εταιρεία Ανάπτυξης (ΚΕΤΑΝ) του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

ΜΑΡΚΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ
ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΑ-ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ
Ωράριο Λειτουργίας έκθεσης έως 30 Σεπτεμβρίου 2023
Δευτέρα έως Παρασκευή: 16:00 – 22:00
Σάββατο – Κυριακή: 17:00 – 22:00

Τιμή εισιτηρίου (ενιαίο για όλους τους χώρους)
Γενικό: 5,00€ – Μειωμένο: 3,00€

Επικοινωνία
Τηλ. 2281084762
e-mail: syros.vamvakaris@gmail.com
www.mv-syros.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 76 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*