Σε ψηφιακό επίπεδο περνά ο πολιτισμός στο Νότιο Αιγαίο

admin
10/07/2017 19:40
 
 
 

Πόρους, ύψους 1.700.000 πρόκειται να διαθέσει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014-2020», προκειμένου να αξιοποιηθούν στον τομέα του πολιτισμού οι νέες τάσεις και τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του τουρισμού εμπειρίας.

Για τον σκοπό αυτό, ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος απευθύνει πρόσκληση με τίτλο «Ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών στον τομέα του πολιτισμού για τον εμπλουτισμό του τουρισμού εμπειρίας», για την υποβολή προτάσεων έργων, προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν από τον Άξονα Προτεραιότητας «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Η παραπάνω πρόσκληση απηχεί τον γενικότερο προσανατολισμό της Περιφέρειας, όσον αφορά στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, ο οποίος αποσκοπεί στο να καταστήσει το Νότιο Αιγαίο έναν από τους κορυφαίους προορισμούς του τουρισμού εμπειρίας παγκοσμίως, μέσα από την υιοθέτηση μιας στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης, διαφοροποίησης του προϊόντος και δημιουργίας ταυτότητας προορισμού.

Σε ποιους απευθύνεται η πρόσκληση και τι αφορά
Η πρόσκληση απευθύνεται στους παρακάτω δυνητικούς δικαιούχους:
*Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού (κεντρικές, περιφερειακές υπηρεσίες και εποπτευόμενοι φορείς)
*Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
*Δήμους Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
*Πανεπιστήμιο Αιγαίου
*Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
*Επιμελητήριο Κυκλάδων
Η πρόσκληση αφορά στη δημιουργία e-υπηρεσιών και e-περιεχομένου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από προσωπικούς υπολογιστές, όσο και από tablets και έξυπνα τηλέφωνα, που θα υποστηρίζουν τις μορφές τουρισμού που θα αναπτυχθούν στην Περιφέρεια. Η συμβολή των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στην ενσωμάτωση του πολιτισμού στην αλυσίδα του τουρισμού της εμπειρίας είναι ιδιαίτερα σημαντική και αρκετές δραστηριότητες θα προσανατολιστούν στην κατεύθυνση αυτή.
Οι εφαρμογές και οι υπηρεσίες που θα στηριχτούν, θα απευθύνονται στη διεθνή αγορά, κατά συνέπεια, το υλικό που θα παραχθεί στο πλαίσιο της εν λόγω πρόσκλησης, καθώς και οι σχετικές βάσεις δεδομένων, θα πρέπει να είναι σε θέση να τροφοδοτήσουν και διεθνείς υπηρεσίες διαμοιρασμού περιεχομένου, π.χ. Field Trip.
Ενδεικτικά παραδείγματα εφαρμογών που μπορούν να αναπτυχθούν είναι:
*Πλατφόρμες καταγραφής πολιτιστικών εκδηλώσεων
*Εφαρμογές οδηγών αρχαιολογικών χώρων
*Εφαρμογές οδηγών μουσείων
*Εικονική αναπαράσταση γεγονότων
*Ανάδειξη παραδοσιακών αρχιτεκτονικών τεχνικών και κτιρίων ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας
*Ψηφιοποίηση τουριστικών και πολιτισμικών πόρων, διαδρομών, χαρτών κλπ
Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την παρούσα πρόσκληση ανέρχεται σε 1.700.000 ευρώ.
Οι προτεινόμενες πράξεις θα πρέπει να είναι σε εναρμόνιση με τους στόχους της στρατηγικής “A digital agenda for Europe” και την «Εθνική Στρατηγική για την Ψηφιακή Ανάπτυξη».
H υποβολή προτάσεων θα διαρκέσει έως και τις 29 Σεπτεμβρίου 2017.

(Visited 45 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*