Ανοιχτοί και φέτος για το κοινό οι Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Διασορίτη στο Χαλκί και Ταξιάρχη στα Μονοίτσια

Agios Georgios Diassoritis
admin
12/07/2017 11:08
 
 
 

Δύο πολύ αξιόλογα μνημεία της Νάξου, οι βυζαντινοί ναοί του Αγίου Γεωργίου Διασορίτη στο Χαλκί και του Ταξιάρχη στα Μονοίτσια, ανοίγουν και φέτος τις πόρτες τους για το κοινό κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και την Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας, αλλά και τη σημαντική συμβολή ομάδων εθελοντών του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραγαίας και φοιτητών αρχαιολογίας (που επιλέχθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων), οι επισκέπτες του νησιού θα μπορούν να επισκέπτονται τους δύο – εξαιρετικού ενδιαφέροντος – ναούς καθημερινά από τις 11:00 μέχρι τις 14:30 κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου.

tampeles politistikos syllogos tragaias

Μικρές δωρεές, σημαντικά επιτεύγματα
Ας σημειωθεί ότι τη φιλοξενία και όλα τα έξοδα μετακίνησης και σίτισης των φοιτητών έχει αναλάβει ο Σύλλογος, χάρη στις δωρεές των επισκεπτών του ναού του Διασορίτη των περασμένων δύο ετών. Μάλιστα, οι δωρεές αυτές συνέβαλαν στο να συγκεντρωθεί ένα μικρό ποσό, το οποίο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας διαχειρίστηκε «με εξαιρετική ευαισθησία και προσοχή, σε συνεννόηση και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων», καταφέρνοντας:
α) να καλυφθεί η δαπάνη της επισκευής της στέγης του Διασορίτη που είχε υποστεί φθορές, την οποία πραγματοποίησε συνεργείο της αρχαιολογικής υπηρεσίας.
β) να βελτιωθεί η πρόσβαση που οδηγεί στον Ταξιάρχη από τα Μονοίτσια που είχε γίνει δυσχερέστατη λόγω των χειμερινών βροχοπτώσεων.
γ) να χτιστούν νέα σκαλοπάτια στο δυσκολότερο σημείο ανάβασης προς τον Ταξιάρχη που, επίσης, η βροχή είχε γκρεμίσει εντελώς.
δ) κατόπιν σχετικής πρότασης του Συλλόγου Τραγαίας, να πραγματοποιηθεί από τον Δήμο Νάξου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, και η διαμόρφωση μονοπατιού που συνδέει πλέον απευθείας το Διασορίτη με τον Ταξιάρχη σε έξι μόλις λεπτά.
ε) να κατασκευαστούν και να τοποθετηθούν πινακίδες σήμανσης προς τους δύο ναούς από το Χαλκί.
ζ) να δημιουργηθεί χώρος φιλοξενίας των φοιτητών αρχαιολογίας στις αίθουσες του Πολυχώρου Τέχνης του Συλλόγου Τραγαίας στο Χαλκί – με τη σύμφωνη γνώμη και του προέδρου της τοπικής κοινότητας – και να εξασφαλιστούν τα έξοδα για την διαμονή των νέων επιστημόνων στην Τραγαία προκειμένου να είναι επισκέψιμος και ο ναός του Ταξιάρχη με την εθελοντική συμμετοχή τους.

taxiarxis monoitsia

Ευχαριστίες Συλλόγου προς φορείς και εθελοντές
Από τη πλευρά του, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας ευχαρίστησε για τη συμβολή τους την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, την Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας, τον δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και τον υπεύθυνο για την ανάδειξη των μονοπατιών Τάσο Αναστασίου, ενώ θερμές ευχαριστίες απηύθυνε στους περισσότερους από 40 εθελοντές, οι οποίοι για τρίτο καλοκαίρι συνεχίζουν με προθυμία να προσφέρουν τον ελεύθερο χρόνο τους για αυτό το εγχείρημα, το οποίο – όπως εκτιμά ο Σύλλογος – θα δώσει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του νησιού να γνωρίσουν δύο πολύ αξιόλογα μνημεία της Νάξου.
Περισσότερες πληροφορίες για τους ναούς στην ιστοσελίδα του Συλλόγου www.tragaia.gr.
(φωτό: tragaia.gr)

(Visited 13 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*