Επιτυχής πρεμιέρα για το νέο Φεστιβάλ «ΑΝΩ» στην Άνω Σύρο

ano 2017 1
admin
22/08/2017 20:17
 
 
 

Η Ελένη Κεβεντσίδου στο εκκλησιαστικό όργανο και ο Ηλίας Γυφτονικολός στο βιολί

Περισσότεροι από 500 ήταν αυτοί που προσήλθαν στην κορυφή του λόφου της Άνω Σύρου, στον Σαν Τζώρτζη, προκειμένου να παρακολουθήσουν χθες την πρεμιέρα του Φεστιβάλ «ΑΝΩ», το οποίο «γεννήθηκε» υπό τους επιβλητικούς ήχους του παλαιότερου εκκλησιαστικού οργάνου της Ελλάδας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα και παρουσίαση από τον Γιάννη Ρούσσο, οργανίστα του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου (Σαν Τζώρτζη) Άνω Σύρου και τον εφημέριο του ναού πατέρα Ιωσήφ Πρίντεζη που μετέφρασε άψογα τα όσα λέγονταν στο ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό ξενόγλωσσων θεατών ανάμεσα στο κοινό.

ano 2017 2

Κατάμεστος ο Σαν Τζώρτζης στην Άνω Σύρο

Η Ελένη Κεβεντσίδου στο εκκλησιαστικό όργανο και ο Ηλίας Γυφτονικολός στο βιολί, με την δεξιοτεχνία τους και την εξαιρετική επιλογή κομματιών, κατάφεραν να παρασύρουν τους παριστάμενους σε μια μουσική περιπλάνηση τόσο ιστορικά, όσο και τεχνικά, αφού ξεκινώντας από τον μεσαίωνα, η συναυλία κορυφώθηκε με έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων συνθετών, αποδεικνύοντας περίτρανα πως «ο βασιλιάς των οργάνων» δεν έχει μόνο παρελθόν, αλλά και μέλλον. Καταχειροκροτούμενοι οι μουσικοί ολοκλήρωσαν τη συναυλία τους με την εκτέλεση του, εκτός προγράμματος, γνωστού “Csárdás” του Ιταλού συνθέτη Vittorio Monti, ενώ η βραδιά έκλεισε με γλυκίσματα και σπιτική λεμονάδα που ετοίμασαν και προσέφεραν οι κυρίες της ενορίας του Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου.

ano 2017 3

Οι επόμενες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ
Το Φεστιβάλ «ΑΝΩ» συνεχίζεται αύριο με τους Στράτο Γκιουλμπάνογλου (εκκλησιαστικό όργανο) και Γιάννη Καΐκη (τρομπόνι) και το Σάββατο 26 Αυγούστου με τους Χρήστο Παρασκευόπουλo (εκκλησιαστικό όργανο) και Ιωάννα-Βασιλική Κοράκη (μετζοσοπράνο). Οι συναυλίες ξεκινούν στις 20:00 και διαρκούν 50 λεπτά.
Θα προηγηθούν ομιλίες από τον Χρήστο Παρασκευόπουλο, καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ: την Τετάρτη 23 Αυγούστου το θέμα της ομιλίας θα είναι «Η ελληνική προέλευση του εκκλησιαστικού οργάνου» και το Σάββατο 26 Αυγούστου το θέμα θα είναι «Η συνθετική πορεία του εκκλησιαστικού οργάνου στην ιστορία».

ano 2017 4

Ο Καθολικός Επίσκοπος π. Πέτρος Στεφάνου ανάμεσα στους μικρούς ξεναγούς της Άνω Σύρου

Τέλος, πριν από κάθε συναυλία «Οι μικροί ξεναγοί της Άνω Σύρου» θα προσφέρουν δωρεάν ξεναγήσεις σε όσους/ες ενδιαφέρονται να γνωρίσουν καλύτερα τον υπέροχο μεσαιωνικό οικισμό του νησιού.
Υπενθυμίζεται ότι σε όλες τις συναυλίες και τις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα αγγλικά και η είσοδος είναι ελεύθερη.

ano 2017 5
(φωτογραφίες: Νίκος Ραγκούσης)

(Visited 27 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*