8ο Βιωματικό Φεστιβάλ «Διαδρομές στη Μάρπησσα»: Λούστηκε «Στο Φως» της επιτυχίας (φώτος)

diadromes marpissa 2017 2
admin
04/09/2017 10:20
 
 
 

Για όγδοη συνεχή χρονιά, ο παραδοσιακός οικισμός της Μάρπησσας στην Πάρο φιλοξένησε το πολιτιστικό βιωματικό φεστιβάλ «Διαδρομές στη Μάρπησσα», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 25, 26 και 27 Αυγούστου, υπό τον γενικό τίτλο «Στο Φως».

Διαδραστικά παιχνίδια για παιδιά, διάλεξη και εκθέσεις, συναυλίες, καλλιτεχνικά εργαστήρια για εφήβους και ενήλικες, αφήγηση παραμυθιών, εικαστικά performances και φυσικά, η καθιερωμένη πλέον τσαμπουνοπατινάδα περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, που τίμησαν με την παρουσία τους περισσότεροι από 5.000 επισκέπτες, μεταξύ των οποίων η εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κα Πάπιτση, ο έπαρχος Πάρου – Αντιπάρου κ. Μπιζάς, ο δήμαρχος Πάρου κ. Κωβαίος, ο πρόεδρος της ΚΔΕΠΑΠ κ. Μαρινόπουλος, πρόεδροι και μέλη των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων Πάρου και εκπρόσωποι των συλλόγων και φορέων του νησιού.

diadromes marpissa 2017 7

 

«Πλούσιο» πολιτιστικό τριήμερο
Ένα διαδραστικό παιχνίδι – ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά Δημοτικού – με τίτλο «Με ταχύτητα φωτός» σήμανε την έναρξη του φετινού φεστιβάλ την Παρασκευή 25 Αυγούστου. Λίγο αργότερα, ο διακεκριμένος φωτογράφος και δάσκαλος φωτογραφίας Πλάτωνας Ριβέλλης έδωσε διάλεξη με θέμα «Τα πολλά πρόσωπα της φωτογραφίας», ενώ η βραδιά ολοκληρώθηκε με την ατμοσφαιρική συναυλία “Eight Winds” του διεθνώς αναγνωρισμένου Σωκράτη Σινόπουλου.

diadromes marpissa 2017 9

diadromes marpissa 2017 5
Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με ένα εργαστήριο κινούμενης εικόνας και παραδοσιακών τεχνικών animation για εφήβους με τον εικαστικό Μπάμπη Αλεξιάδη, ενώ η Εύη Γεροκώστα αφηγήθηκε σε μικρούς και μεγάλους παραμύθια για πυγολαμπίδες.

Στη συνέχεια, δύο άλογα με αναβάτες εξέπληξαν ευχάριστα τους επισκέπτες, στο πλαίσιο της performance “ati or, a walk of shame” από τον καλλιτέχνη Αλέξη Φιδετζή και λίγο αργότερα το κοινό είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ένα σύνθετο θέαμα που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο νησί (προβολή projection mapping), ειδικά σχεδιασμένου από τον Σπύρο “s.bell” Κουδουνά για την πλατεία «Χριστού», σε συνδυασμό με δομημένο αυτοσχεδιασμό της Άννας Ανουσάκη, αποφοίτου της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης.

diadromes marpissa 2017 11

diadromes marpissa 2017 6
Στον επίλογο της βραδιάς, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης καθήλωσε μικρούς και μεγάλους, που σιγοτραγούδησαν μαζί του μέχρι αργά το βράδυ.

diadromes marpissa 2017 10
Την τρίτη και τελευταία μέρα (Κυριακή 27 Αυγούστου) οι μικροί επισκέπτες, υπό την καθοδήγηση της εικαστικού και παιδαγωγού τέχνης Έφης Φουρίκη, έψαξαν «Το γράμμα Φ που κρύφτηκε στο νησί», ενώ οι ενήλικες συμμετείχαν στο εργαστήρι παραδοσιακού τραγουδιού με την τραγουδίστρια, συνθέτη και μουσικό Μάρθα Μαυροειδή. Το βράδυ, ξεκίνησε από τους Μύλους η καθιερωμένη πλέον τσαμπουνοπατινάδα, με μουσικούς από την Πάρο και την Αντίπαρο, οι οποίοι με τσαμπούνες και τουμπάκια παρέσυραν επισκέπτες και κατοίκους στην κεντρική πλατεία της Μάρπησσας, όπου και πραγματοποιήθηκε το αυθεντικό νησιώτικο γλέντι μέχρι τις πρωινές ώρες με τον Νίκο Οικονομίδη και την Κυριακή Σπανού.

diadromes marpissa 2017 1

diadromes marpissa 2017 4

 

Εκθέσεις του Φεστιβάλ και τέσσερις θεματικοί σταθμοί ενδιαφέροντος
Παράλληλα με τις εκδηλώσεις, το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει για πρώτη φορά την έκθεση φωτογραφίας του Ζαχαρία Στέλλα (που πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με το Μουσείο Μπενάκη), αλλά και την ομαδική εικαστική έκθεση «Ο ήλιος απαγορεύεται να μπει μέσα» (σε επιμέλεια της Δέσποινας Ζευκιλή), στην οποία συμμετείχαν οι διακεκριμένοι καλλιτέχνες Χρύσα Βαλσαμάκη, Catriona Gallagher, Μιχαηλάγγελος Βλάσσης-Ζιάκας και Αλέξης Φιδετζής.

diadromes marpissa 2017 8
Επιπλέον, οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στους τέσσερις θεματικούς σταθμούς ενδιαφέροντος που δημιουργήθηκαν με οδηγό το Φως και ακολούθησαν νοητά τη διαδρομή μιας μέρας. Το φως του Αυγερινού, του Ήλιου, του Αποσπερίτη και του Φεγγαριού έλουσε τα στενά της Μάρπησσας και ανέδειξε κρυμμένες πτυχές της ζωής του νησιού γύρω από θέματα λαογραφίας, αρχιτεκτονικής, ιστορίας, επιστήμης και τέχνης.

diadromes marpissa 2017 3
Η εθελοντική ομάδα διοργάνωσης των «Διαδρομών στη Μάρπησσα» ευχαριστεί θερμά τους κατοίκους, τους επαγγελματίες, τη Δημοτική Κοινότητα Μάρπησσας, τον Δήμο Πάρου, την ΚΔΕΠΑΠ και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που στήριξαν το φεστιβάλ, αλλά και όλους όσους περπάτησαν για άλλη μία χρονιά μαζί της στη Μάρπησσα!

(Visited 18 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*