Πάρος: Στα χνάρια του οινικού πολιτισμού μέσα από μια υπέροχη ημερίδα (video)

paros oinikos politismos
admin
04/09/2017 15:16
 
 
 

Χώματα τραχιά και άνυδρα αυτά της Πάρου, μα και ευλογημένα καθώς τρέφουν εδώ και αιώνες περίφημες ποικιλίες αμπέλου και δίνουν ξεχωριστά προϊόντα οίνου που ευφραίνουν τις ανθρώπινες καρδιές.

Τα μοναδικά αμπελοτόπια της Πάρου, κουβαλούν ιστορία και πολιτισμό ριζωμένα στην αρχαιότητα, όταν ο θεός Διόνυσος πανηγύριζε κάθε Σεπτέμβρη τη γιορτή του τρύγου που γινόταν αφορμή για γλέντια με μακρά παράδοση στο λαϊκό πολιτισμό.

Πεζούλες, ξερολιθιές και καλαμιώνες προστάτευαν την αμπελουργία της Πάρου από τους αέρηδες, παραδοσιακά πατητήρια, κρασοβάρελα και επιδέξια εργαλεία οινοπαραγωγής εξασφάλιζαν στους τοπικούς μικροαμπελουργούς το κρασί του έτους.

Την οινική κληρονομιά της Πάρου με αναφορές στη σύγχρονη αμπελουργία και παραγωγή κρασιού, ανέδειξε η διαδραστική Ημερίδα «Οινικές Διαδρομές Παρίων» που διεξήχθη το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου υπό τη διοργάνωση του δραστήριου Συλλόγου Γυναικών Νάουσας σε συνεργασία με τη δημοσιογράφο – συγγραφέα κα Νίκη Μηταρέα, το Οινοποιείο της εταιρείας «Ε.Θ.Μωραίτης Α.Ε.» και Ναουσαίους παραγωγούς.

https://www.youtube.com/watch?v=LnMcMVQPPRU

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

(Visited 25 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*