Τρίτο βιβλίο του Γιώργου Ανωμερίτη για την Αγία Αικατερίνα Οίας

agia aikaterina biblio anomeritis
admin
21/12/2017 11:39
 
 
 

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ ένα ακόμα βιβλίο του Γιώργου Ανωμερίτη για τον ιστορικό μεταβυζαντινό ναό της Αγίας Αικατερίνας Οίας Σαντορίνης.

Πρόκειται για το τρίτο βιβλίο της ιστορικής έρευνας του, με νεώτερα στοιχεία και νέα δίγλωσση δομή (ελληνικά-αγγλικά), το οποίο περιλαμβάνει παρουσίαση του ναού, πλείστα γενικά στοιχεία για τη Σαντορίνη, την εκκλησιαστική της ιστορία, τη μεταβυζαντινή αγιογραφία και την Οία.
Ο ναός της Αγίας Αικατερίνας αποκαλύφθηκε ότι είναι σταυροπηγιακός-πατριαρχικός και γι’ αυτόν έχουν εκδοθεί τέσσερα Πατριαρχικά Σιγίλλια. Αρχικά, οικοδομήθηκε το 1600 και ανακαινίστηκε το 1716 και το 1761, οπότε προστέθηκε και το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου. Κύριο χαρακτηριστικό του ναού είναι ο μεγάλος του τρούλος (5,60 μ.), ο οποίος παρά τους 9 σεισμούς άνω των 7 Richter, ουδέποτε έπαθε ζημιά ή κατέπεσε.
Στο περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά 17 εικόνες του κυκλαδίτη αγιογράφου Xριστόδουλου Καλέργη, γεγονός που τον καθιστά ένα «Μουσείο έργων Καλέργη». Όπως είναι γνωστό, εξ αυτού του λόγου και μετά από πολυετή έρευνα ο Γιώργος Ανωμερίτης έχει ήδη εκδώσει 3 βιβλία για τον βίο και το πολυσήμαντο έργο του ζωγράφου αυτού στην Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες.
Ο ναός της Αγίας Αικατερίνας υπήρξε επισκοπικός ορθόδοξος ναός στα χρόνια της ιδιότυπης περιόδου της φραγκοκρατίας/τουρκοκρατίας με κύριες κτητορικές οικογένειες τους Δαρζέντα και Μπαρπαρήγους.
Με τη φροντίδα της ΑΜΚΕ «Οι φίλοι της Αγίας Αικατερίνας Οίας», ο ναός απέκτησε εκθετήριο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο ναός, όσο και το εκθετήριο είναι ανοιχτά για το κοινό με ελεύθερη είσοδο από τον Απρίλιο μέχρι το Νοέμβριο.

Info
Συγγραφέας: Γιώργος Ανωμερίτης
Φωτογραφίες: Γιάννης Γιαννέλος, Γιώργος Ανωμερίτης
Σελίδες: 184
Γλώσσα: Ελληνικά/Αγγλικά
Εκδόσεις: ΜΙΛΗΤΟΣ
ΙSBN: 978-960-464-899-3

(Visited 24 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*