Πανηγύρι Αγίου Στεφάνου στη Σύρο: Η παράδοση συνεχίζεται! (φώτος)

panigiri agios stefanos 2017 1
admin
26/12/2017 20:35
 
 
 

Με σύμμαχο τον καλό καιρό πραγματοποιήθηκε και φέτος το πανηγύρι του Αγίου Στεφάνου στη Σύρο, συνεχίζοντας μια παράδοση χρόνων.

Αρκετοί ήταν αυτοί που κατηφόρισαν το απόκρημνο μονοπάτι προκειμένου να φτάσουν στην σπηλιά όπου βρίσκεται «φωλιασμένο» το εκκλησάκι του Αγίου Στεφάνου και να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία, που τελείται κάθε χρόνο μία μέρα μετά τα Χριστούγεννα, με τους ιερείς να φτάνουν εκεί μέσω… θαλάσσης.
Στη συνέχεια, προσφέρθηκε κέρασμα στους πιστούς, οι οποίοι λίγο αργότερα, πιο πάνω στο βουνό, έστησαν «τρικούβερτο» γλέντι με μεζέδες και κρασί.

panigiri agios stefanos 2017 2

panigiri agioy stefanoy 2017 3

panigiri agioy stefanoy 2017 4
Σύμφωνα με την παράδοση, ένας ψαράς ονόματι Στέφανος έκανε τάμα στον Άγιο του οποίου είχε το όνομα, να τον σώσει, όταν κινδύνεψε η ζωή του από ένα τεράστιο χταπόδι που τον τραβούσε με τα πλοκάμια του στη θάλασσα. Στην πρώτη λειτουργία, ο ψαράς σέρβιρε στον κόσμο μαστίχα και λουκούμι, παράδοση που διατηρείται μέχρι και σήμερα, όταν γιορτάζει το εκκλησάκι δυο φορές τον χρόνο (19 Αυγούστου και 26 Δεκεμβρίου).
Στο ξωκλήσι μπορεί να πάει κάποιος είτε περπατώντας, είτε μέσω θαλάσσης. Η φήμη του έχει ξεπεράσει τα όρια της Ελλάδας, μιας και σε αφιέρωμα της Huffington Post το 2014 συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τα ομορφότερα ξωκλήσια του κόσμου.

panigiri agioy stefanoy 2017 5

panigiri agioy stefanoy 2017 6

panigiri agioy stefanoy 2017 7

panigiri agioy stefanoy 2017 8
(φωτογραφίες: Ισίδωρος Ξανθάκης)

(Visited 202 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*