VIDEO: Ο πανηγυρικός εορτασμός της Κυριακής των Βαΐων στην Απείρανθο (φώτος)

 
 
 

Η Κυριακή των Βαΐων, τα “Βάγια”, γιορτάζεται με πανηγυρικό τρόπο στην Απείρανθο της Νάξου. Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε η λειτουργία που έκλεισε με το μοίρασμα στους πιστούς των κλάδων των Βαΐων και μικρών σταυρών, φτιαγμένων από φύλλα φοίνικα (παλαιοχριστιανικό σύμβολο).

kyriaki vaion apeiranthos 6

Ακολούθησε η λιτανεία που πέρασε από την ίδια διαδρομή που θα περάσει και ο Επιτάφιος τη Μεγάλη Παρασκευή.

kyriaki vaion apeiranthos 1

Προπορεύεται η ανθοστολισμένη εικόνα της Βαϊοφόρου και της Παναγίας από το ναό και έπονται οι άλλες εικόνες, τα λάβαρα και εκκλησιαστικά σύμβολα.

Τα βάγια που ο καθένας θα μεταφέρει σπίτι του για ευλογία και θα τοποθετήσει στο εικονοστάσι, έχουν γονιμοποιό δύναμη, σύμφωνα με τις λαϊκές αντιλήψεις αλλά και τη δύναμη να θεραπεύουν αρρώστους και να διώχνουν κάθε κακό.

kyriaki vaion apeiranthos 2

Παράλληλα με τη λατρευτική περιήγηση του χωριού, οι συμμετέχοντες τραγούδησαν το παρακάτω άσμα που σκοπό έχει να επιφέρει τη βροχή και την υγιή καρποφορία της γης:

Βάι, βάι του βαγιού
τρώνε ψάρι και κολιό
και την άλλη Κυριακή
τρώνε κόκκινο αυγό.
Κύριε βρέξε
το έλεος σου πέψε.

Ορισμένοι μελετητές συσχετίζουν βάσιμα αυτή τη λιτανεία με την αρχαία ελληνική γιορτή “ειρεσιώνη” κατά την οποία παιδιά περιέφεραν κλαδιά στολισμένα με καρπούς προκειμένου να επιφέρουν με μαγικό τρόπο τη γονιμότητα της γης σε μια κρίσιμη για τις επερχόμενες σοδειές χρονική περίοδο.

https://www.youtube.com/watch?v=LFPa4e5xiy8&feature=youtu.be 

kyriaki vaion apeiranthos 3

kyriaki vaion apeiranthos 7

kyriaki vaion apeiranthos 8

kyriaki vaion apeiranthos 9

kyriaki vaion apeiranthos 4

Με πληροφορίες από το άρθρο της Μαρία Καλτσά (Φιλόλογος – Λαογράφος) που δημοσιεύτηκε στο my naxos – free press με τίτλο “Πάσχα στ’ Απεράθου”

(Visited 21 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*