200 χρόνια Ιστορίας παρέδωσε στους Ναξιώτες ο Νίκος Λεβογιάννης (φώτος)

 
 
 

Από μικρός αγαπούσε τις ιστορίες. Αντί να παίζει στις αλάνες με τα άλλα παιδιά, πήγαινε κοντά στους μεγάλους για να ακούσει τις αφηγήσεις τους. Τότε ακόμη δεν γνώριζε πως αρκετά χρόνια αργότερα θα κρατούσε στα χέρια του όλη τη νεότερη ιστορία της Νάξου. Και μάλιστα γραμμένη από τον ίδιο.

levogiannis parousiasi vivliou 20

Ο φιλόλογος και πρώην βουλευτής, Νίκος Λεβογιάννης, παρουσίασε απόψε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Καμίνι» του δήμου Γαλατσίου το βιβλίο του «Νεότερη Ιστορία της Νάξου», το οποίο ολοκλήρωσε μετά από 20 χρόνια ερευνών.

levogiannis parousiasi vivliou 10

Ο ίδιος βούτηξε μέσα στους αιώνες, ταξίδεψε πίσω στο χρόνο και χάρισε στους Ναξιώτες ένα δώρο πολύτιμο, μια ιστορία 200 ετών που παραδίδει στις επόμενες γενιές.

«Ήταν ένα συναρπαστικό ταξίδι, ένα εγχείρημα πολύπλοκο, επεισοδιακό. Έμαθα απίστευτα γεγονότα, γνώρισα τους Ναξιώτες αγωνιστές του 1821, τους πολεμιστές, κατέγραψα τους 30 Ναξιώτες που εκτέλεσαν οι Ναζί, τα θύματα της πείνας στην Κατοχή. Ο απολογισμός είναι ατέλειωτος. Και πάντα αναρωτιόμουν: Είναι δυνατόν σε έναν τόσο μικρό τόπο να συνέβησαν τόσα πολλά;» είπε ο συγγραφέας, Νίκος Λεβογιάννης.

levogiannis parousiasi vivliou 11

Νωρίτερα μίλησαν για τον ίδιο και το βιβλίο του η πρόεδρος του Συλλόγου Σκαδιωτών-Μεσωτών, Αθηνά Χωριανοπούλου, η δασκάλα Στέλλα Πρωτονοτάριου, ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Γαλατσίου, Μάνος Ελευθερίου, ο χημικός και πρώην πρόεδρος της ΟΝΑΣ, Λάζαρος Θεόφιλος, ο καθηγητής-φιλόλογος, Στάθης Φατούρος, ενώ διαβάστηκαν και αποσπάσματα από το έργο του.

levogiannis parousiasi vivliou 4

«Είμαστε τυχεροί και περήφανοι που έχουμε συμπατριώτη μας τον Νίκο Λεβογιάννη. Παραδίδει μαθήματα Ιστορίας με τα βιβλία του. Αυτό το έργο πρέπει να το πάρει κάθε Νάξιος, να φτάσει σε κάθε σπίτι. Είναι ένα πλούσιο και γεμάτο εμπειρίες ταξίδι» είπε ο κ. Ελευθερίου.

levogiannis parousiasi vivliou 16

Στην παρουσίαση του βιβλίου τονίστηκε ιδιαίτερα ο σημαντικός ρόλος ενός τέτοιου έργου στην εκπαίδευση, ενώ ο φιλόλογος Στάθης Φατούρος υπογράμμισε την ανάγκη αυτό το βιβλίο να υπάρχει σε κάθε σχολική βιβλιοθήκη.

levogiannis parousiasi vivliou 7

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος, Νίκος Μανιός και Αντώνης Συρίγος, ο πρόεδρος της ΟΝΑΣ Μανώλης Καλαΐτζής και άλλοι πρόεδροι και εκπρόσωποι Ναξιακών Συλλόγων ο πρόεδρος της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών Ντέμης Κορρές, ο πρόεδρος της ΕΚΥΤ, καθώς και Ναξιώτες Πανεπιστημιακοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση ήταν και η Άσπα Μανδηλαρά (σύζυγος του Νικηφόρου) με την κόρη της Αριέτα, μιας και ο Νίκος Λεβογιάννης έχει αφιερώσει ένα μέρος του βιβλίο του στο Ναξιώτη αγωνιστή της δημοκρατίας.

levogiannis parousiasi vivliou 17

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου.

levogiannis parousiasi vivliou 2

levogiannis parousiasi vivliou 8

levogiannis parousiasi vivliou 14

levogiannis parousiasi vivliou 18

levogiannis parousiasi vivliou 12

levogiannis parousiasi vivliou 9

levogiannis parousiasi vivliou 5

levogiannis parousiasi vivliou 1

levogiannis parousiasi vivliou 6

levogiannis parousiasi vivliou 15

Κική Μαργαρίτη

(Visited 30 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*