Προβολή του «EMERY TALES» και εκδήλωση για το σμυρίγλι Νάξου στην Αθήνα

Άκης Αξαόπουλος
15/05/2018 2:19
 
 
 

Εκδήλωση με προβολή του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ των Sussane Bausinger & Στέλιου Ευσταθόπουλου «EMERY TALES» που αναφέρεται στο σμυρίγλι και τους σμυρισεδργάτες της Νάξου, θα πραγματοποιήσει η Κινηματογραφική Ομάδα Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων.

Η προβολή θα γίνει την Τετάρτη 16 Μαΐου στις 8:15 το βράδυ στην αίθουσα Λάκωνος 9, Αμπελόκηποι, Πάρκο ΚΑΠΑΨ.

Στην εκδήλωση το παρών θα δώσουν και οι δύο σκηνοθέτες του ντοκιμαντέρ όπου μετά την προβολή του θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή τους. Επίσης θα παραστούν και θα χαιρετίσουν αντιπροσωπείες πολιτιστικών συλλόγων της Νάξου αλλά και ο πρόεδρος του Σωματείου Σμυριδεργατών.
Θα απαγγελθούν ποιήματα λαϊκών ποιητών σχετικά με τη σμύριδα και θα ακουστούν σκοποί και τραγούδια από τη Νάξο.

 

«EMERY TALES» (ιστορίες του σμυριγλιού)

Έναν κόσμο μυστηριακό, άγνωστο και – πολλές φορές – απόμακρο, που η «καρδιά» της ύπαρξής του χτυπά στα έγκατα της Ναξιακής γης, επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει το ντοκιμαντέρ του Στέλιου Ευσταθόπουλου και της Susanne Bausinger με τίτλο “Emery Tales” (ιστορίες του σμυριγλιού).

Στην ορεινή ενδοχώρα, οι άνθρωποι επιβιώνουν … μαζεύοντας πέτρες.

Από τα χρόνια της οθωμανικής αυτοκρατορίας, έξι κοινότητες κατέχουν το «προνόμιο» να εξορύσσουν την σμύριδα που κρύβεται στο βουνό Αμμόμαξη.

Παλιά, η μαύρη πέτρα ήταν περιζήτητη στη βιομηχανία σαν λειαντικό. Σήμερα, το κράτος παραλαμβάνει τη «σοδειά» και παρέχει στους εργάτες… τα ένσημα του ΙΚΑ.

Για να επιβιώνουν, παλεύουν με τα άγονα χωράφια τους. Πολλοί νέοι φεύγουν. «Χωρίς τη σμύριδα θα ερημώσουν τα χωριά μας », λέει ο Γιαννούλης.
400 άνδρες έχουν ακόμη το δικαίωμα εργασίας. Και ανησυχούν: Το κράτος της κρίσης δεν θέλει να διατηρήσει την εξόρυξη.
Το «σμυρίγλι» είναι η ζωή τους. Θα υπάρξει μέλλον;

Το “EMERY TALES” είναι ένα βραβευμένο ντοκιμαντέρ του 2015 που έχει διάρκεια 66 λεπτά.

(Visited 152 times, 1 visits today)