Συνεργασία δήμου Μυκόνου και Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για τα αρχαιολογικά μουσεία Μυκόνου και Δήλου

Άκης Αξαόπουλος
02/06/2018 23:46
 
 
 

Αποφέρει καρπούς η στρατηγική συνεργασία που έχει αναπτύξει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με τον δήμο Μυκόνου, στο πλαίσιο έμπρακτης στήριξης του Πολιτισμού σε Μύκονο και Δήλο.

Έτσι, ο δήμος Μυκόνου έχει προχωρήσει στη χρηματοδότηση μιας σειράς έργων και εργασιών τόσο στα Αρχαιολογικά Μουσεία, όσο και στους αρχαιολογικούς χώρους των δύο νησιών ης Μυκόνου και της Δήλου.

Το χρονικό της συνεργασίας
Πιο αναλυτικά, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων (βάσει της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτιστικής Ανάπτυξης που έχει υπογραφεί με τον δήμο Μυκόνου), υλοποίησε πέρυσι εκτεταμένες επισκευαστικές εργασίες στο Μουσείο Δήλου με χρηματοδότηση του Δήμου.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Δήλου, ένα από τα αρχαιότερα της ελληνικής επικράτειας, οικοδομήθηκε το 1904, ενώ επεκτάσεις του πραγματοποιήθηκαν το 1931 και το 1972. Στεγάζει σημαντικότατα κινητά ευρήματα από το Ιερό του Απόλλωνα, αλλά και την μεγάλη ελληνιστική πόλη της Δήλου. Μεταξύ των εκθεμάτων ξεχωρίζουν η συλλογή αναθηματικών αρχαϊκών γλυπτών, με έργα όλων των σημαντικών εργαστηρίων, καθώς και οι περίφημοι ναξιακοί Λέοντες, τα ελληνιστικά γλυπτά, έργα τα περισσότερα των δηλιανών εργαστηρίων, αλλά και η οικοσκευή των ελληνιστικών οικιών (κλίνες, τραπέζια, τοιχογραφίες και ψηφιδωτά, κεραμικά, χάλκινα και λίθινα σκεύη) που μαρτυρά το πολυτελές επίπεδο διαβίωσης στη Δήλο του 2ου και του 1ου αι π.Χ.

Όσον αφορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου, η επιτυχής συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με τον Δήμο Μυκόνου ξεκίνησε το 2016 με την ανακαίνιση του και την υλοποίηση της εξαιρετικά επιτυχημένης περιοδικής έκθεσης “Vanity”, ενώ συνεχίστηκε το 2017 με τις εκτεταμένες επισκευαστικές εργασίες στο Μουσείο Δήλου, καθώς και με την εγκατάσταση συστήματος κλιματισμού στο Μουσείο Μυκόνου.
Το 2018 οι εργασίες που θα υλοποιηθούν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης και με την χρηματοδότηση του Δήμου Μυκόνου, θα επεκταθούν στην συντήρηση μνημείων στον Αρχαιολογικό Χώρο Δήλου.
Ταυτόχρονα, με το ίδιο πρόγραμμα θα ξεκινήσουν έρευνες και εργασίες ανάδειξης στο Κάστρο Χώρας Μυκόνου, οι οποίες στοχεύουν στο να αναδείξουν το σπουδαίο μεσαιωνικό μνημείο που βρίσκεται στην τουριστική «καρδιά» του νησιού.

 

(Visited 25 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*