Συνάντηση του Μανόλη Μαργαρίτη με τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Άκης Αξαόπουλος
03/06/2018 00:02
 
 
 

Για την πορεία των αρχαιολογικών εργασιών στο Κάστρο της Νάξου ενημερώθηκε εκτενώς ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης, από τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρη Αθανασούλη.

Ο Δήμαρχος ξεναγήθηκε στα δύο κτίρια, στα οποία ήδη πραγματοποιούνται εργασίες και ανασκαφές, τον Πύργο Crispi (Γλέζου) και την οικία Προμπονά, (πρώην κτήριο της Αεροπορίας) και ενημερώθηκε για τα σχέδια, αλλά και το χρονοδιάγραμμα των εργασιών.

Με το έργο αυτό θα επιτευχθεί η αναβάθμιση του κάστρου και των μουσειακών εγκαταστάσεων, με στόχο τη βελτίωση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών στον επισκέπτη και στους ερευνητές. Τα κτήρια αυτά και το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο θα ανακαινισθεί, θα αποτελέσουν μία νησίδα Μουσείων, που θα λειτουργεί ως κοιτίδα πολιτισμού μέσα σε ένα μνημειακό περιβάλλον.

Κατά τη συνάντηση o κ. Αθανασούλης παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Εφορείας και ανέλυσε τον σχεδιασμό και τις επεμβάσεις που πραγματοποιούνται είτε προγραμματίζονται για την προστασία των μνημείων. Μεταξύ άλλων έγινε αναφορά στις σωστικές επεμβάσεις που έγιναν στην εκκλησία του Αγίου Σώζοντος στην Αγιασσό, στον Άγιο Ιωάννη Αφικλής, στην Αγία Κυριακή Απειράνθου κ.α.

Παράλληλα, συζητήθηκε η δυνατότητα συνεργασίας των δύο πλευρών για την περαιτέρω ανάδειξη των μνημείων, όπως το Κάστρο Απαλίρου.

«Η αξιοποίηση, η ανάδειξη και η προστασία του πολιτιστικού αποθέματος αποτελεί προτεραιότητα για το Δήμο μας» δήλωσε ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και κατέληξε «στόχος μας, μέσω της αγαστής συνεργασίας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, είναι η ανάδειξη και συντήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων και μνημείων των νησιών μας. Μέσα από τη συλλογική προσπάθεια μπορούν να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες και παρεμβάσεις, για να διαφυλάξουμε αλλά και να αναδείξουμε τα σπουδαία μνημεία του ιστορικού μας παρελθόντος».

(Visited 64 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*