Η ποίηση στο θεατρικό λόγο του Ιάκωβου Καμπανέλλη

admin
23/04/2015 12:47
 
 
 

 

Κυκλοφόρησε από τον Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου η εισήγηση του Γιώργου Ανωμερίτη για την ποίηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη, έτσι όπως αυτή διαχέεται και καταγράφεται μέσα από συνολικό θεατρικό έργο του.

Σύμφωνα με τον πρόλογο του κ. Ανωμερίτη, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, υπήρξε υπόδειγμα συνεπούς δημιουργού και ανθρώπου χωρίς εξαρτήσεις από κέντρα εξουσιών. Δικαίως, λοιπόν, αποκαλείται «πατέρας» του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου.

Το έναυσμα για την έκδοση του συγκεκριμένου βιβλίου υπήρξαν οι εκδηλώσεις μνήμης που έγιναν για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη στη γενέτειρα πατρίδα του, τη Νάξο. Μέσα από τα 32 θεατρικά του έργα, ο Καμπανέλλης έγραψε δεκάδες ποιήματα, οι στίχοι των οποίων μελοποιήθηκαν από τους μεγάλους μας συνθέτες (Θεοδωράκη, Χατζηδάκι, Ξαρχάκο, Μαμαγκάκη, Σπανό) και τραγουδήθηκαν από τους πάντες, ωστόσο ελάχιστοι γνώριζαν ότι οι στίχοι των χιλιοτραγουδισμένων αυτών τραγουδιών ανήκαν στον Καμπανέλλη.

Αποδελτιώνοντας και σχολιάζοντας τους στίχους 70 ποιημάτων του, ο Γιώργος Ανωμερίτης παρουσιάζει τα ποιήματα αυτά αυτοτελώς και δίνει τη δυνατότητα σε όλους μας να σκεφτούμε ότι τραγούδια σαν το «Μανούλα μου» (Χατζηδάκις), «Μαργαρίτα – Μαγιοπούλα» (Θεοδωράκης), «Το ψωμί είναι στο τραπέζι» (Θεοδωράκης), «Kαι Δόξα τω Θεώ» (Θεοδωράκης), «Το μεγάλο μας τσίρκο» (Ξαρχάκος), «Ναύτη γέρο-ναύτη» (Χατζηδάκις), «O κυρ-Μιχάλης» (Χατζηδάκις), «Τι ωραία που είναι η αγάπη μας» (Θεοδωράκης) κ.α., που έγιναν μεγάλες μουσικές επιτυχίες, βασίσθηκαν σε ποιήματα του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Η ποίηση στο θεατρικό λόγο του Ιάκωβου Καμπανέλλη

Συγγραφέας: Γιώργος Ανωμερίτης         

Έκδοση: Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου – «Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη»

Φωτογραφίες: Μουσείο Ιάκωβου Καμπανέλλη, Χώρα Νάξου

Γλώσσα έκδοσης: Ελληνικά

Παραγωγή: Εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ

Σελίδες: 100

ISBN: 978-960-464-634-0

 

 

(Visited 19 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*