«Αστερισμοί στο χώμα» στο Άνω Κουφονήσι

 
 
 

asterismoi sto xoma

Την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης “Constellations in the dirt | Αστερισμοί στο χώμα” παρουσιάζει ο Οργανισμός ΝΕΟΝ, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, στους χώρους της υπό διαμόρφωση Αρχαιολογικής Συλλογής Κουφονησίου (παλιό Δημοτικό σχολείο του νησιού).

Συμπράττοντας με θεσμικούς φορείς πολιτισμού και ενεργοποιώντας ιστορικούς τόπους σε δράσεις που συνδέουν δημιουργικά το αρχαιολογικό παρελθόν με τον σύγχρονο πολιτισμό, ο ΝΕΟΝ συνεργάζεται με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για να πραγματοποιήσουν ένα άνοιγμα προς τη σύγχρονη τέχνη και να υπογραμμίσουν τη διαχρονικότητα της δημιουργίας και την ανάγκη για συνομιλία του “καθιερωμένου” παρελθόντος με τη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση.
Με επίκεντρο το αρχαιολογικό φορτίο του συμπλέγματος των μικρών Κυκλάδων, των Κουφονησίων και της Κέρου (άγονη γη και ταυτόχρονα εύφορος αρχαιολογικά τόπος), η έκθεση αναπτύσσεται επιμελητικά με κέντρο αναφοράς το «αρχαιολογικό εύρημα» και τη θέση του στο εκάστοτε παρόν. Τι συμβαίνει όταν τα αντικείμενα ενός πολιτισμού μετατρέπονται σε «ευρήματα», εμφανίζονται ως αποσπάσματα και πώς καθορίζεται η προσπάθεια του αρχαιολόγου να συνθέσει εκ νέου μία εικόνα; Ποια θα είναι η θέση της σημερινής «αρχαιότητας» στο μέλλον; Μέσω ποιας διαδρομής μεταφράζονται τα ευρήματα του παρελθόντος από ακαθόριστα θραύσματα ύλης σε αναγνωρίσιμα αντικείμενα και πώς επηρεάζει η ερμηνεία του αρχαιολόγου τη ματιά του θεατή;
Στην έκθεση “Constellations in the dirt | Αστερισμοί στο χώμα” παρουσιάζονται έργα εικαστικά, γλυπτά, μικρές εγκαταστάσεις, ηχητικά, από εννέα καλλιτέχνες (Βαγγέλης Βλάχος, Hypercomf, Θάλεια Ιωαννίδου, Κωνσταντίνος Κωτσής, Theo Michael, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Βασίλης Παπαγεωργίου, Κώστας Ρουσσάκης και Κώστας Σαχπάζης).
Το αρχαιολογικό περιβάλλον της περιοχής λειτουργεί ως κίνητρο εικαστικής δημιουργίας για δύο νέες αναθέσεις έργων από τον ΝΕΟΝ στους καλλιτέχνες Μαλβίνα Παναγιωτίδη και Κώστα Ρουσσάκη. Ταυτόχρονα, η έκθεση στρέφεται στον εξωτερικό χώρο των Κουφονησίων προσκαλώντας τους επισκέπτες να περιηγηθούν και να αναζητήσουν σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Στην έκθεση συμπεριλαμβάνεται το φιλμ “Triumph Over Time” του αρχαιολόγου Oscar Broneer, γυρισμένο το 1947 για την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και περιγράφει το αρχαιολογικό τοπίο στην Ελλάδα μεταπολεμικά.

Την έκθεση θα πλαισιώσουν παράλληλες εκδηλώσεις:
*14 Ιουλίου 2018 | 20:00 Pina Bounce: Trumpetancy.
Ηχητικό performance από την Θάλεια Ιωαννίδου.
Κτίριο Αρχαιολογικής Συλλογής Κουφονησίου

*27 Ιουνίου – 1 Ιουλίου 2018 | 19:00 -21:00 Εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά 6-12 ετών από την Χριστιάννα Οικονόμου.
Κτίριο Αρχαιολογικής Συλλογής Κουφονησίου
Περισσότερες πληροφορίες στο neon.org.gr

*Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο κτίριο του παλιού Δημοτικού σχολείου του νησιού, το οποίο έχει παραχωρηθεί από τη Δημοτική Κοινότητα Κουφονησίων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων προκειμένου να στεγάσει την Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου.

*Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στοv δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων – Δημοτική Κοινότητα Κουφονησίων και στον πρόεδρο της Δ.Κ. κ. Αντώνη Κωβαίο, που συνέβαλε με όλες του τις δυνάμεις για την υλοποίηση της έκθεσης.

Info
Έκθεση «Αστερισμοί στο χώμα» (“Constellations in the dirt”)
Πού: Άνω Κουφονήσι, Κτίριο Αρχαιολογικής Συλλογής Κουφονησίου (παλιό Δημοτικό σχολείο Κουφονησιού)
Πότε: 20 Ιουνίου – 2 Σεπτεμβρίου 2018 (ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη ως Κυριακή 10:00 – 14:00 & 19:00 – 23:00 με ξενάγηση). Η είσοδος στην έκθεση και η παρακολούθηση των εκδηλώσεων είναι ελεύθερη
Επιμέλεια έκθεσης: Ειρήνη Καλλιγά, Φάνης Καφαντάρης
Συντονισμός έκθεσης για την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων: Στέφανος Κεραμίδας

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων αποτελεί υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Έχει στην ευθύνη της το σύνολο των υλικών καταλοίπων που έχουν αποκαλυφθεί ή διασώζονται στο νησιωτικό σύμπλεγμά των Κυκλάδων. Αυτές οι μαρτυρίες της ανθρώπινης παρουσίας και δημιουργίας χρονολογούνται από τους απώτατους προϊστορικούς χρόνους έως και τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους, το 1830. Ένα τέτοιο, ευρύτατο χρονολογικό πλαίσιο αναπόφευκτα συμπεριλαμβάνει και πλήθος διαφορετικών εκφράσεων της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής: αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, κάστρα, παραδοσιακοί οικισμοί και φυσικά πλήθος ευρημάτων και κειμηλίων, που επιλεκτικά παρουσιάζονται στους μουσειακούς χώρους και τις συλλογές της Εφορείας. Τα τελευταία χρόνια, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων έχει ενεργοποιήσει ένα εκτεταμένο σχέδιο δράσης για τη διαχείριση του εκτενούς πολιτιστικού κεφαλαίου που επιτηρεί. Η προστασία και ενδελεχής τεκμηρίωση των αρχαιολογικών, αρχιτεκτονικών και ιστορικών δεδομένων των μνημείων αποτελεί την πρώτη, θεμελιακή ενέργεια αυτού του σχεδιασμού. Επιπλέον, έχοντας καταφέρει να προσελκύσει σημαντικές χορηγίες αλλά και να εξασφαλίσει πιστώσεις από ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα, η Εφορεία εργάζεται δυναμικά προς τη συντήρηση, αναστήλωση και ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων. Ο τρίτος σημαντικός πόλος δράσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σχετίζεται με την επικοινωνία, την ώσμωση με την τοπική κοινωνία, την ενεργή παρουσία στο παγκόσμιο επιστημονικό και μουσειακό γίγνεσθαι και την ενσωμάτωση νέων εκφραστικών τρόπων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Εφορεία πραγματοποιεί φέτος το καλοκαίρι ένα ουσιαστικό άνοιγμα προς τη σύγχρονη τέχνη για να υπογραμμίσει τόσο την ανανεωτική δύναμη της φόρμας και της διαχρονικής δημιουργίας όσο και την ανάγκη για τη συνομιλία του “καθιερωμένου” παρελθόντος με τη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση.

Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου πρόκειται να στεγαστεί στο παλαιό Δημοτικό σχολείο Κουφονησίων, το κτίριο του οποίου παραχωρήθηκε πρόσφατα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων από τη Δημοτική Κοινότητα Κουφονησίων. Αυτή η παραχώρηση καταδεικνύει τη σαφή πρόθεση της τοπικής κοινωνίας να συνδεθεί με τον αρχαιολογικό πλούτο της συστάδας των νήσων που απαρτίζονται από το Άνω και Κάτω Κουφονήσι, την Κέρο και τη νησίδα Δασκαλιό. Από την πλευρά της, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, αναγνωρίζοντας την ισχυρή επιθυμία της κοινότητας βρίσκεται στη διαδικασία της εκπόνησης των απαραίτητων μελετών που θα μπορέσουν με τρόπο θελκτικό και διαδραστικό να καταδείξουν πλευρές ενός σημαντικού πολιτισμού που άκμασε στην Πρωτο-κυκλαδική περίοδο (3η χιλιετία π.Χ.) αλλά και να αναπαραστήσουν την εικόνα των νήσων κατά τους αρχαίους και βυζαντινούς χρόνους. Με αυτό το δεδομένο, και έως την υλοποίηση του έργου της Αρχαιολογικής Συλλογής Κουφονησίου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό ΝΕΟΝ, επιδίωξε για το φετινό καλοκαίρι την παρουσίαση μια εναρκτήριας έκθεσης σύγχρονης τέχνης, που θα βρει την αφετηρία της στον αρχαιολογικό πλούτο των νήσων και θα μεθερμηνεύσει δημιουργικά το πολιτιστικό κεφάλαιο του χώρου και των κατοίκων του.

Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Οργανισμός κοινής ωφέλειας ΝΕΟΝ ιδρύθηκε το 2013 από το συλλέκτη και επιχειρηματία Δημήτρη Δασκαλόπουλο. Ο ΝΕΟΝ φιλοδοξεί να φέρει το σύγχρονο πολιτισμό κοντά στο σύγχρονο πολίτη, αναδεικνύοντας τη δυνατότητα της καλλιτεχνικής δημιουργίας να αφυπνίσει, να συγκινήσει, να παρακινήσει. Συγχρόνως, επιδιώκει να συμβάλει στην ευρύτερη προσπάθεια αναβάθμισης της πόλης και της καθημερινότητας του πολίτη. Να συμβάλλει στην αποκατάσταση της σχέσης του πολίτη με τη λειτουργία και τα δρώμενα της πόλης του. Ο ΝΕΟΝ δεν περιορίζεται σε ένα μόνον χώρο. Έδρα του είναι ολόκληρη η πόλη, το ευρύτερο αστικό περιβάλλον. Είναι ένας ζωντανός και ενεργός συνομιλητής με την κοινωνία, τους θεσμούς και το κοινό. Ο ΝΕΟΝ υλοποιεί τους στόχους του μέσα από εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδηλώσεις και συζητήσεις, προγράμματα χορηγιών και υποτροφιών και τη δημιουργία ενός δικτύου διεθνών συνεργασιών και ανταλλαγών. Ο ΝΕΟΝ συμπράττει με θεσμικούς φορείς πολιτισμού και ενισχύει τη δραστηριότητα δημοσίων και ιδιωτικών φορέων με σκοπό τη διάδοση της σύγχρονης τέχνης. Ο ΝΕΟΝ επιδιώκει να αναδείξει τον πολιτισμό ως βασικό μοχλό προόδου και ανάπτυξης.

Ειρήνη Καλλιγά σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στην Αγγλία, αποφοιτώντας με μεταπτυχιακό τίτλο από το πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου, με ειδίκευση στην μεταπολεμική και σύγχρονη τέχνη. Από το 2014 εργάζεται στον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ ως Exhibitions Coordinator και Production Manager και έχει συντονίσει την παραγωγή εκθέσεων όπως το The Theater of Disappearance (2017), AS ONE (2016) και Terrapolis (2015) μεταξύ άλλων. Πριν την ένταξή της στην ομάδα του ΝΕΟΝ, είχε εργαστεί στην Whitechapel Gallery και στον οίκο δημοπρασιών Christie’s στο Λονδίνο.

Φάνης Καφαντάρης σπούδασε στην Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ στην Αθήνα (2001) όπου και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό κύκλο ειδίκευσης (MPhil) στην θεωρία της αρχιτεκτονικής στο πεδίο Σχεδιασμός- Χώρος- Πολιτισμός. Εργάζεται ως αρχιτέκτονας και είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο ΕΜΠ. Έχει ασχοληθεί εντατικά με την έρευνα στο πολεοδομικό πεδίο και τον σχεδιασμό και έργα του, προσωπικά και σε συνεργασίες, έχουν παρουσιαστεί σε ομαδικές εκθέσεις αρχιτεκτονικής και εικαστικών. Το 2017 εντάχθηκε στην ομάδα του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.

(φωτό: neon.org.gr)

(Visited 20 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*