4ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» 

vamvakaris 1
Άκης Αξαόπουλος
15/05/2019 1:37
  •  
  •  
  •  
 
Για 4η συνεχόμενη χρονιά, η Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης διοργανώνουν το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη».
Μετά από τρεις συνεχόμενες επιτυχημένες διοργανώσεις, το φεστιβάλ αποτελεί πλέον θεσμό για τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, έχοντας στόχο τη διατήρηση και προώθηση της αστικής λαϊκής μουσικής παράδοσης, του ρεμπέτικου, καθώς και την ανάδειξή του ως ένα βασικό στοιχείο της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ως διαχρονικό μουσικό είδος που παραμένει επίκαιρο και ζωντανό.
Η φετινή διοργάνωση θα διαρκέσει έξι μέρες και – εκτός από τις συναυλίες – περιλαμβάνει μία θεατρική παράσταση, έκθεση χειροποίητων λαϊκών οργάνων από επώνυμους έλληνες οργανοποιούς, προβάλλοντας τη σχέση οργανοποιού και οργανοπαίχτη, έκθεση γραμμοφώνων και αυθεντικού δισκογραφικού υλικού, διαλέξεις και εργαστήρια με θέμα τις τεχνικές και τους χειρισμούς λαϊκών παραδοσιακών μουσικών οργάνων.
Όπως κάθε χρόνο, εξέχουσα θέση στο Φεστιβάλ διατηρεί το έργο του Μάρκου Βαμβακάρη, αφού τραγούδια του θα παιχτούν σχεδόν από όλα τα συμμετέχοντα σχήματα, ενώ και η θεατρική παράσταση έχει θέμα τη ζωή και το έργο του μεγάλου λαϊκού βάρδου, του Μάρκου του Συριανού.
Η τέταρτη ημέρα της φετινής διοργάνωσης είναι αφιερωμένη σε τρεις από τις σπουδαιότερες ερμηνεύτριες του μικρασιατικού και ρεμπέτικου τραγουδιού που άφησαν ανεξίτηλη την παρουσία τους στην ελληνική δισκογραφία, τις Ρόζα Εσκενάζυ, Στέλλα Χασκίλ και Αμαλία Βάκα. Κοινό στοιχείο και συνδετικός κρίκος των τριών ερμηνευτριών η εβραϊκή τους καταγωγή, στοιχείο που αναδεικνύεται μέσω της φετινής διοργάνωσης με σκοπό το άνοιγμά της σε μια κατεύθυνση πέρα από σύνορα και εθνικότητες, με τη συμμετοχή του γνωστού ισραηλινού σχήματος Perach Adom, σε παρουσίαση-αφήγηση του γνωστού ηθοποιού Αλμπέρτο Εσκενάζυ. Στο πλαίσιο αυτό, η 4η ημέρα του Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Ισραηλινής Πρεσβείας.
Η διοργάνωση έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ από φέτος το Φεστιβάλ είναι καταχωρημένο στο Ευρετήριο Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ festivalfinder.eu με υποψηφιότητα για διάκριση με EFFE LABE.
(Visited 29 times, 1 visits today)