Ephemeral: Μια εικαστική έκθεση στον Πύργο Μπαζαίου της Νάξου

Άκης Αξαόπουλος
18/05/2019 02:27
 
 
 

 

Μάιος ο μήνας των καλλιτεχνών στον Πύργο Μπαζαίου, στη Νάξο. Έρχονται από διαφορετικά μέρη του κόσμου, συναντιούνται, συνυπάρχουν, εμπνέονται από το μυστήριο του τόπου και του χώρου, δημιουργούν. Έργα πολύτροπα αλλά εφήμερα, που συνδιαλέγονται κι αναμετρώνται με την αιωνόβια φύση του μνημείου όσο διαρκεί ένα καλοκαίρι, για να εξαφανιστούν μετά. Καλούν τον επισκέπτη να μεταβάλει το ρυθμό, να αποβάλει την ένταση, να διαισθανθεί την ευδαιμονία να κινείται, να βλέπει, να ακούει, να παρατηρεί, να βρίσκεται στο εδώ και τώρα. Απωθώντας την απαισιοδοξία της ματαιότητας, να ενστερνιστεί τη χαρά της ζωής, που κρύβεται στην ανεπιτήδευτη καθημερινότητα.

«Πνοή ανέμου, είπε ο Εκκλησιαστής, πνοή ανέμου, πνοή ανέμου, τα πάντα είναι πνοή ανέμου»

(Εκκλησιαστής, στίχος 1.2 Απόδοση Αλέξανδρος Ίσαρης)

Πολύτιμο όσο το μνημειακό για τη θύμηση, το εφήμερο για την ύπαρξη.

Στιγμές που φεύγουν, εικόνες που χάνονται, γεύσεις που ξεχνιούνται, ευωδιές που εξανεμίζονται, αναμνήσεις που ξεθωριάζουν. Εφήμερα είναι όσα συνθέτουν τη ζωή και φθίνουν μαζί της στην αέναη ακολουθία του κύκλου των εποχών.

Καιρός για εργασία και καιρός για ανάπαυση, καιρός για δημιουργία και καιρός για απόλαυση.

Μάιος ο μήνας των καλλιτεχνών στον Πύργο Μπαζαίου, στη Νάξο:

Πατρίτσιο Μπεντόν (Patrizio Bedon-ΙΤ) – Κάζα Εσαντζιέρα (Casa Essenziera-ΙΤ/ΖΑ) – Νίκος Λαγός (GR) – Αναίς Λελιέβρ (Anaïs Lelièvre-FR) – Βλαντίμιρ Σκόντα (Vladimir Skoda-CZ/FR) – Σάντορ Ζέλενακ (Sandor Zelenak-HU/JP). Προσκεκλημένοι καλλιτέχνες: Αλέξανδρος Κακλαμάνος, video – Νικόλαος Συμεωνίδης & Αμαλία Κοσμά, διαδραστικό δρώμενο.

Οι καλλιτέχνες, έρχονται από διαφορετικά μέρη του κόσμου, συναντιούνται, συνυπάρχουν, εμπνέονται από το μυστήριο του τόπου και του χώρου, δημιουργούν.

Στη φιλοσοφία του wabi-sabi, έργα πολύτροπα (ζωγραφικά, οπτικά, ακουστικά, οσφρητικά) εφήμερα, που συνδιαλέγονται κι αναμετρούνται με την αιωνόβια φύση του μνημείου όσο διαρκεί ένα καλοκαίρι, για να εξαφανιστούν μετά. Καλούν τον επισκέπτη να μεταβάλει το ρυθμό, να αποβάλει την ένταση, να διαισθανθεί την ευδαιμονία να κινείται, να βλέπει, να ακούει, να παρατηρεί, να βρίσκεται στο εδώ και τώρα. Απωθώντας την απαισιοδοξία της ματαιότητας, να ενστερνιστεί τη χαρά της ζωής, που κρύβεται στην ανεπιτήδευτη καθημερινότητα.

Σε μια μεταβατική περίοδο, επιταχυνόμενη μεταβλητή όπου κυριαρχεί η αβεβαιότητα για το μέλλον, η έννοια του carpe diem ανάγεται σε αξία ανεκτίμητη, αναπόδραστη επιθυμία για απόλαυση της στιγμής.

Carpe momentum για τον επισκέπτη, που εισέρχεται στον πύργο, στον ιστορικό και καλλιτεχνικό μικρόκοσμο του, στο περιβάλλον γύρω, μετουσιώνοντας την αισθητική εμπειρία σε βίωμα προσωπικό.

Συμμετέχοντες:

ΠΑΤΡΙΤΣΙΟ ΜΠΕΝΤΟΝ (PATRIZIO BEDON) (ΙΤ)
Γεννημένος στη Γένοβα της Ιταλίας αποφοίτησε από το Πολυτεχνείο του Μιλάνου με πτυχίο στην αρχιτεκτονική. Ανέλαβε διάφορα έργα αναστήλωσης και ανάπλασης κτηρίων και εσωτερικών χώρων.
Από τη δεκαετία του 80 ξεκινάει να δημιουργεί τα δικά του, μοναδικά χειροποίητα έργα. Χρησιμοποιώντας άχρηστα και ανακυκλώσιμα υλικά πραγματεύεται τρία βασικά αφηγηματικά στοιχεία: το αναπόφευκτο του χρόνου, την ατέλεια ως μια βαθειά υπαρξιακή αλήθεια και την ανθεκτικότητα ως πηγή λυρισμού. Έργα του εκθέτει τακτικά στο Μιλάνο και δημοσιεύει σε περιοδικά. Ζει και εργάζεται στην Ιταλία (Cerro di Cocquio Trevisago, Varese) και στην Ελλάδα (Αζαλάς, Νάξος).  www.patriziobedon.eu

ΚΑΖΑ ΕΣΕΝΤZΙΕΡΑ (CASA ESSENZIERA) (ΙΤ / ΖΑ)
Το Casa Essenziera είναι ένα ανεξάρτητο καλλιτεχνικό αρωματοποιείο. Για να εκφράσει καλύτερα την ιδιαίτερη φύση των αρωμάτων του, ο δημιουργός του αποφάσισε να παραμείνει μια «αφανής μύτη» και να μοιραστεί με το κοινό κάποια μέρη της ιστορίας και της προέλευσής τους, διατηρώντας παράλληλα άλλες πτυχές κρυμμένες. Το ταξίδι του στην καλλιτεχνική αρωματοποιία την πιο εφήμερη μορφή τέχνης, είναι στενά συνδεδεμένο με τις ιταλικές καταβολές του και εμπνέεται από τις σύγχρονες τάσεις. Τα βιοτεχνικά του αρώματα είναι χειροποίητα σύμφωνα με τις παραδοσιακές μεθόδους παρασκευής αρωμάτων από το Grasse στη Γαλλία και με μυρωδιά έντονα διαφορετική από τα τυποποιημένα εμπορικά αρώματα.
Μπορείτε να ακολουθήσετε το ταξίδι του στο net @ casaessenziera

ΝΙΚΟΣ ΛΑΓΟΣ (GR)
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Σπούδασε Αρχιτέκτονας Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και εργάστηκε ως αρχιτέκτονας από το 1997 έως το 2002. Από το 2002 έως το 2006 σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Επεξεργάζεται μια ομάδα εικονιστικών αναφορών τις οποίες ενσωματώνει, συνδυάζει και μετασχηματίζει σε έργα ευφάνταστα, και πρωτότυπα, οργανώνοντας το ζωγραφικό πεδίο των αφηγήσεών του. Μέσα από την έντονη χρωματικότητα ή τη σχεδόν μονοχρωματική απόδοση, οι συνθέσεις του παραπέμπουν, άμεσα και συνειδητά, σε παιδικές ζωγραφιές ή γκράφιτι. Η σκηνοθεσία των έργων και η εικαστική τους πραγμάτωση, παρά την απλότητά τους, δίνουν το έναυσμα για συνειρμούς πολύ πιο σύνθετους και αλληγορικούς σχετικά με τις αγωνίες της ύπαρξης, σε μια κρίσιμη, μεταβατική, αντιφατική και θρυμματισμένη εποχή. Έργα του υπάρχουν σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην Ελλάδα εκπροσωπείται από την γκαλερί Ζουμπουλάκη από το 2008. | www.nicklagos.gr

ΑΝΑΪΣ ΛΕΛΙΕΒΡ (ANAIS LELIEVRE) (FR)
Γεννήθηκε το 1982 στη Γαλλία και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Paris 1 (PhD) και στις σχολές Καλών Τεχνών στο Rueil-Malmaison και στη Rouen. Αναπτύσσει μια πολυμορφική εργασία, αμφίδρομη και σωματική, αναζητώντας να εκφράσει τη δυναμική που προηγείται των μορφών ή που διατρέχει τους τόπους. Έτσι η δημιουργικότητα της κινείται ανάμεσα στα υλικά και ανάμεσα στους χώρους: εγκαταστάσεις ψηφιακών εικόνων, γλυπτά-παραστάσεις, σχέδια σε όγκο … τροφοδοτούνται από τις εμπειρίες της σε εκθέσεις και από την κατοίκιση σε πολλές χώρες (Ισλανδία, Βραζιλία, Ελβετία …). Αυτή την περίοδο η καλλιτέχνης διερευνά τη δυναμική που διαθέτουν τα ορυκτά και τα φυτικά στοιχεία να παράγουν συνθέσεις σχεδίων που αναπτύσσονται ή διαθλώνται στο χώρο. Αυτά τα υλικά που αποσπώνται από το περιβάλλον είναι σαν θραύσματα που συνθέτουν πολλές ολοκληρωμένες σχέσεις και με τη χρήση των φωτοτυπιών, διαμορφώνουν ένα σύμπαν σε μικρογραφία. | www.anaislelievre.com

ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΣΚΟΝΤΑ (VLADIMIR SKODA) (CZ/FR)
Γεννήθηκε το 1942 στην Πράγα. Εκπαιδεύτηκε στη τέχνη της σφυρήλατησης, αργότερα σπούδασε σχέδιο, ενώ ενδιαφέρθηκε επίσης για τη ζωγραφική. Το 1968 αναχώρησε για τη Γαλλία, όπου σπούδασε στο École des Arts Décoratifs στη Γκρενόμπλ και αργότερα στο εργαστήριο του César στο École National Supérieure des Beaux-Arts στο Παρίσι. Από το 1975 άρχισε να δημιουργεί τα πρώτα του έργα από σίδερο. Το 1987 η τέλεια σφαίρα εμφανίστηκε στο έργο του και το 1991 δημιουργεί τα πρώτα σφαιρικά γυαλισμένα γλυπτά-καθρέφτη. Το 1994 εμπνεύστηκε από τη μόνιμη κίνηση του εκκρεμούς και αργότερα από τη δόνηση και την περιστροφική κίνηση του καθρέφτη. Υπήρξε καθηγητής στην Ecole Supérieure d’Art της Χάβρης, στην Ανώτατη Σχολή Τεχνών και Σχεδίων της Μασσαλίας και στην École des Arts Décoratifs του Στρασβούργου. Εκπροσωπείται από τις γκαλερί Catherine Issert, Saint Paul de Vence. Mathieu, Lyon; AL / MA Μονπελιέ. Jaroslav Krbusek, Πράγα; Cermak Eisenkraft, Πράγα; Wittenbrink, Μόναχο; Hoffmann, Friedberg. Έργα του καλλιτέχνη έχουν αποκτήσει το Κέντρο Pompidou και το Musée d’Art Moderne στο Παρίσι, η Εθνική Πινακοθήκη της Πράγας το Gemäldegalerie Neue Meister στη Δρέσδη, καθώς και πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ευρώπη.

ΣΑΝΤΟΡ ΖΕΛΕΝΑΚ (SANDOR ZELENAK) (HU)
Γεννήθηκε στο Tatabánya το 1971. Εισήλθε στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών Janus Pannonius (τώρα τμήμα του Πανεπιστημίου Pécs) το 1991 και αποφοίτησε το 1996 ως φοιτητής του Sándor Pinczehelyi. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Διδασκαλία Καλών Τεχνών το 2002 και έκτοτε δημιουργεί και συστηματικά εκθέτει τα έργα του. Κερδίζοντας την υποτροφία της Ιαπωνικής κυβέρνησης το 2006, έγινε ερευνητής στο Τμήμα Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Tsukuba, ενώ το 2008 έγινε δεκτός για Master of Fine Arts. Αποφοίτησε το 2010. Από τότε εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας, χρησιμοποιώντας την εμπειρία της εσωτερικής σχεδίασης και τη δεξιότητα της ζωγραφικής. Συμμετέχει από το 2013 σε καλλιτεχνικά προγράμματα διαμονής και ξεκίνησε να κατασκευάζει μπαμπού και άλλο αντικείμενα για σκηνογραφίες. Από το 2018 είναι μέλος του Ομίλου Γλυπτικής Amabiki (雨 引 の 里 と 彫刻). |www.sandorzelenak.com

Προσκεκλημένοι Καλλιτέχνες:

Αλέξανδρος Κακλαμάνος (GR)
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Αποφοίτησε από την Γερμανική Σχολή Αθηνών το 1999, από το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. το 2005 και από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών το 2011. Το 2010 φοίτησε με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. για το πρόγραμμα Erasmus, στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Αμβέρσας. Το Σεπτέμβριο του 2012 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο “World Event of Young Artists’’ στα πλαίσια της πολιτιστικής Ολυμπιάδας, στο Νότινγχαμ, στην Αγγλία. Επιλέχθηκε για την υποτροφία της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ HELLAS, με την οποία σπούδασε στο μεταπτυχιακό τμήμα εικαστικών τεχνών στην Ακαδημία Sint Joost, στην Ολλανδία. Το 2017 ήταν υποψήφιος για το βραβείο Λάππα και το 2018 επιλέχθηκε από την ARTWORKS για το πρώτο πρόγραμμα στήριξης καλλιτεχνών του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και έχει συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Νικόλαος Συμεωνίδης
Είναι μουσικός παραγωγός, ζωντανός καλλιτέχνης και κιθαρίστας κλασικής παιδείας, που κινείται μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου. Το έργο του επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στην έρευνα και την τεκμηρίωση τόσο των πρωτότυπων ηχογραφήσεων του ηχητικού πεδίου όσο και στη διάδραση της μουσικής μέσω της μετανάστευσης. Ιδρυτής της HEARD Music, συνεργάζεται συστηματικά σε μουσικά εργαστήρια και live συναυλίες ηλεκτρονικής και ακουστικής μουσικής στο Βερολίνο (2010-2016) και στη Τύνιδα (2016-2017, Ανώτερο Μουσικό Ινστιτούτο και Φεστιβάλ JAOU του 2017). Η πρώτη του περφόρμανς “Η απουσία των μονοπατιών” εκτελέστηκε στο Περίπτερο της Τυνησίας στην Biennale de Venezia 2017.

Αμαλία Κοσμά
Είναι χορεύτρια και χορογράφος με έδρα την Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Σχολής Επαγγελματικού Χορού Άννα Πετρόβα και της Εθνικής Σχολής Χορού (Honors). Έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες και διεθνείς χορογράφους όπως ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, η Μαρίλα Νέστορα, ο Ίρις Κάραγιαν, ο Χρήστος Παπαδόπουλος, η Σοφία Σπυράτου και ο Pierre Magendie. Έχει εμφανιστεί σε διάφορα φεστιβάλ σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία. Είναι μέλος της σχολής διδασκαλίας της Εθνικής Σχολής Χορού από το 2012.

Επιμέλεια διοργάνωσης:

ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΖΑΙΟΣ
Οικονομολόγος, απόφοιτος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, με σπουδές στη Γαλλική Φιλολογία, Ιστορία της Τέχνης και Μουσειολογία. Διευθυντικό στέλεχος από το 1990 σε χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, ανέλαβε παράλληλα από το 2001 τη διεύθυνση του Πολιτιστικού Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΙΩΝ, έχοντας την ευθύνη της διοργάνωσης του Φεστιβάλ Νάξου στον οικογενειακό του πύργο, στη Νάξο.

Συνεργαζόμενος Επιμελητής

ΚΛΑΟΥΣ ΠΦΑΪΦΕΡ (KLAUS PFEIFFER) (DE/GR)
Γεννήθηκε και σπούδασε στη Γερμανία. Ταξίδεψε στην Ελλάδα από το 1965. Εγκαταστάθηκε στη Νάξο από το 1974. Ζει με τη σύζυγό του Marlene στο παλιό βενετσιάνικο κάστρο στη Χώρα της Νάξου, το στούντιο του βρίσκεται τώρα στους πρώην στάβλους του Palazzo Coronello στην ανατολική πύλη του Κάστρου. Το 1980 έγινε πολίτης της Νάξου. ‘Έχει παρουσιάσει τα έργα του σε περισσότερες από 100 ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Αφρική και την Ασία.
www.flypfeifferfly.com

Γ. ΧΩΡΟΣ – ΠΛΑΙΣΙΟ

Πύργος Μπαζαίου – Φεστιβάλ Νάξου
Στο κεντρικό δρόμο, που ενώνει τη Χώρα της Νάξου με τη νησιωτική της ενδοχώρα, δεσπόζει στον κάμπο της Αγιασσού, ο Πύργος Μπαζαίου.
Ο πύργος χρονολογείται περίπου στο 1600. Από το τέλος του 19ου αιώνα πέρασε στην ιδιοκτησία της οικογένειας Μπαζαίου (Baseggio) στους απογόνους της οποίας ανήκει έως σήμερα..
Από το 2001, όταν ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση αναστήλωσης, ο πύργος παραμένει ανοιχτός στο κοινό κάθε καλοκαίρι, κατά το διάστημα που φιλοξενεί τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Νάξου. Τα τελευταία χρόνια με αφορμή τις εκθέσεις σύγχρονης τέχνης που φιλοξενεί, συγκεντρώνει ειδικότερα το ενδιαφέρον ενός ολοένα αυξανόμενου φιλότεχνου κοινού.
www.bazeostower.gr 

Φεστιβάλ Νάξου
Το Φεστιβάλ ξεκίνησε το 2001 με σκοπό τόσο οι Ναξιώτες, όσο και οι επισκέπτες του νησιού να γνωρίσουν τη διαχρονική και σύγχρονη πολιτισμική δημιουργία. Τη διοργάνωση ανέλαβε η Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Αιών», η οποία συνεργάζεται με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς, μουσεία, πανεπιστήμια και ινστιτούτα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το φεστιβάλ αποτελεί θεσμό διαπολιτισμικής συνάντησης και πρωτότυπων παραγωγών (Ελληνικών και ξένων) και περιλαμβάνει εκθέσεις τέχνης, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό κ.ά.
Οι εκδηλώσεις φιλοξενούνται από τον Ιούλιο έως το Σεπτέμβριο κυρίως στον Πύργο Μπαζαίου, μνημείο του 17ου αιώνα στην ενδοχώρα της Νάξου, ένα υποβλητικό περιβάλλον, που αγκαλιάζει, εμπνέει και αναδεικνύει τα πρόσωπα και τα γεγονότα του Φεστιβάλ, το οποίο ξεχωρίζει ανάμεσα στα πιο σημαντικά του τόπου μας.

www.naxosfestival.gr 

EPHEMERAL Εικαστική έκθεση

Εγκαίνια: Παρασκευή 24 Μαΐου, ώρα 20:00

Διάρκεια: 25 Μαΐου έως 27 Σεπτεμβρίου 2019
Καθημερινά: 10:00 – 17:00
Πύργος Μπαζαίου, 12ο χλμ. Οδ. Χώρας Νάξου-Αγιασσού
Τηλ. 22850 31402

aeongr@otenet.gr

(Visited 387 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*