«Η Πάρος και οι Αποικίες της»: Δ’ Διεθνές Συνέδριο Αρχαιολογίας Πάρου & Κυκλάδων

admin
29/05/2015 06:53
 
 
 

 

Αφιερωμένο στις αποικίες που ίδρυσε η Πάρος στον αρχαίο κόσμο είναι το Δ’ Διεθνές Συνέδριο Αρχαιολογίας Πάρου & Κυκλάδων που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας Πάρου & Κυκλάδων (ΙΑΠΚ), σε συνεργασία με τον Δήμο Πάρου και τον πολιτιστικό Σύλλογο «Αρχίλοχος», στο πλαίσιο της σειράς διεθνών Συνεδρίων του Ινστιτούτου με τη διεθνή ονομασία Paros.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Αρχίλοχος» στην Παροικία από τις 11 έως τις 14 Ιουνίου, σε συνέχεια του ιδιαιτέρως επιτυχημένου Γ’ Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2010 και ήταν αφιερωμένο στον μεγάλο γλύπτη και αρχιτέκτονα της αρχαίας Πάρου Σκόπα.

Το Δ’ Συνέδριο (Paros IV) με τον τίτλο Η Πάρος και οι Αποικίες της, είναι αφιερωμένο στις αποικίες που ίδρυσε η Πάρος στον αρχαίο κόσμο ήδη από τα τέλη του 8ου/αρχές 7ου αιώνα π.Χ., στην Αδριατική, το βόρειο Αιγαίο και την Προποντίδα.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, 40 αρχαιολόγοι και ειδικοί μελετητές της αρχαιότητας θα παρουσιάσουν εργασίες που αναφέρονται στους κεντρικούς θεματικούς κύκλους ως εξής:

*Πάρος, η μητρόπολις

*Θάσος, η αποικία στο Βόρειο Αιγαίο

*Φάρος, η αποικία στην Αδριατική (σημερινό Stari Grad στο νησί Hvar στην Κροατία)

*Πάριον, η αποικία στην Προποντίδα (σημερινό Çanakkale στην Τουρκία)

Τα ειδικότερα θέματα των κεντρικών θεματικών αυτών κύκλων περιλαμβάνουν αρχαιολογία της Πάρου και των αποικιών της, ιστορία και ιστορικές προσωπικότητες, κεραμική, γλυπτική, αρχιτεκτονική, νομισματική, επιγραφική, μεταλλοτεχνία, ιερά και λατρείες, αρχαίες τεχνικές εξόρυξης μαρμάρου στην Πάρο και τη Θάσο.

Με αφορμή το Συνέδριο, για πρώτη φορά θα συγκεντρωθούν στην Πάρο οι αρχαιολόγοι ανασκαφείς και μελετητές από όλες τις αποικίες της Πάρου για να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τα αποτελέσματα των ανασκαφών και μελετών τους που αναμένονται με ξεχωριστό ενδιαφέρον.  

 

 

 

 

 

(Visited 49 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*