Συριανό Καρναβάλι 2020: Adspectus από την ομάδα χορού Quo Vadis

Newsroom
10/02/2020 15:35
 
 
 

 

Την παράσταση Adspectus θα παρουσιάσει στο Θέατρο Απόλλων η ομάδα χορού Quo Vadis, στο πλαίσιο του προγράμματος του Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής» 2020.

Μετά την πολύ επιτυχημένη παρουσίαση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και στο διεθνές φεστιβάλ χορού και παραστατικών τεχνών IDEA στο Αμμάν της Ιορδανίας, η ομάδα χορού Quo Vadis και η παράσταση ταξιδεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 σε 20 δημιουργικές πόλεις της Ελλάδας, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου.


Το Adspectus είναι εμπνευσμένο από τις ιδέες και την αισθητική του εικαστικού Maurits Cornelis Escher, συνήθως γνωστού ως M.C. Escher. Πρόκειται για μια πρωτότυπη δημιουργία που συνδυάζει τον χορό με τα εικαστικά, τα μαθηματικά και την αρχιτεκτονική, μετατρέποντας τον σύγχρονο χορό σε μια παραστατική τέχνη προσιτή σε όλους και όλες. Με τον τρόπο αυτό απευθύνεται σε θεατές όλων των ηλικιών και έχει ενδιαφέρον ακόμα και για άτομα που έρχονται πρώτη φορά σε επαφή με τον σύγχρονο χορό.

Κοιτάζοντας τα έργα του Escher δημιουργείται στον θεατή η εντύπωση ότι είναι εφικτό να συνυπάρχουν το ακατόρθωτο και το ρεαλιστικό ταυτόχρονα. Ιδίως στα χαρακτικά του έργα, ο Escher σπάει όλους τους ανθρώπινους περιορισμούς σε σχέση με τις γνωστές διαστάσεις του χώρου και του χρόνου, της προοπτικής και της αποτύπωσής τους. Δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο μια εικόνα παραποίησης-παραμόρφωσης της πραγματικότητας, μεταμόρφωσης του οικείου στο απρόσμενο, που τελικά οδηγεί τον παρατηρητή σε ένα μεθυστικό ταξίδι ψευδαισθήσεων.


Στο Adspectus λευκές φιγούρες εμφανίζονται σε μαύρη σκηνή και ζωντανεύουν τα απρόσωπα πλάσματα του Escher. Κουρδίζονται σε φαινομενικά ατέρμονους μικρόκοσμους που τις οδηγούν αναπόφευκτα σε μετασχηματισμούς και μεταμορφώσεις. Οι βασικές αρχές της μουσικής και της γεωμετρίας, όπως το ρυθμικό μέτρημα 4/4 τετράγωνο και ¾ εξάγωνο, η σπείρα, τα πολύγωνα και η έννοια του άπειρου, ανοίγουν καινούριες δυνατότητες και πρακτικές στον καμβά της σκηνής, τόσο χωροταξικά όσο ρυθμικά και μορφικά.

Το παιχνίδι της προοπτικής και των διαστάσεων ενισχύουν γεωμετρικές εγκαταστάσεις, μέσα στις οποίες αποτυπώνεται σωματικά η «εικαστική» κίνηση που υπάρχει διάχυτη στα έργα του Escher. Ο θεατής καλούμενος να πάρει το ρόλο του ανυποχώρητου παρατηρητή, συμπληρώνει το νοηματικό περιεχόμενο των δράσεων που εξελίσσονται επί σκηνής.

Info
Adspectus
Πού: Θέατρο Απόλλων
Πότε: Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 20:00.

Χορογραφία: Στέλλα Μαυροειδή, Δανάη Πάνου, Ζαφειρία Τσιρακάκη
Χορεύουν: Στέλλα Μαυροειδή, Δανάη Πάνου, Ζαφειρία Τσιρακάκη, Μαρίνα Σασλή
Μουσική: Πέτρος Βουδούρης
Σκηνικά-κοστούμια: sick my duck.lab
Φωτισμός: Γιώργος Σιντόσης
Βοηθός σκηνής: Νίκος Κοσμάς
Επίσημη φωτογράφιση: Νίκος Μαλιάκος
Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Ζαρίφης

Τιμές Εισιτηρίων: 10 ευρώ κανονικό / 8 ευρώ φοιτητικό, ανέργων, ομαδικό (8+άτομα)
Προπώληση: στα ταμεία του θεάτρου (10:00-14:00) και ηλεκτρονικά
https://www.ticketservices.gr/event/adspectus-quo-vadis-dance-company/?lang=el

Facebook: https://www.facebook.com/events/613227025904752/

(Visited 61 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.