«ΚΕΙΩΝ ΤΟΠΟΙ 2020-2021»: Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Newsroom
31/08/2020 17:31
 
 
 

Βασισμένο στον συνδυασμό βιωματικών εμπειριών για τους επισκέπτες, με διαθεματική προσέγγιση και καλλιτεχνικό περιεχόμενο, το «ΚΕΙΩΝ ΤΟΠΟΙ» αποτελεί ένα πρόγραμμα με πρωτότυπο, συνεργατικό σχεδιασμό και με όραμα το μέλλον της Κέας.

Πρόκειται για μια σύνθετη πολυθεματική δράση, η οποία διοργανώνεται από τον Σύλλογο Γυναικών «Η Μελίτη» και συνδιοργανωτή τον Δήμο Κέας, με στόχους α) την ανάδειξη και αξιοποίηση της ανεξερεύνητης υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, β) την τόνωση της συλλογικότητας και του σεβασμού στο δημόσιο χώρο και γ) την ενεργοποίηση των νέων του νησιού.

Η δράση τοποθετεί στο προσκήνιο τον πολιτισμικό και περιβαλλοντικό πλούτο της Τζιας, τις πρακτικές της αγροτικής ζωής στο νησί, τους μύθους του, τους παραδοσιακούς ήχους που «ντύνουν» την καθημερινότητα των ντόπιων, αποκαλύπτοντας έτσι τις πολλαπλές πτυχές της τοπικής ταυτότητας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σχετικό δελτίο Τύπου, «αφετηρία οι Τόποι μας, οι Κείων Τόποι, βιωμένοι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τόποι των θεών και των ανθρώπων, τόποι της βελανιδιάς, του ανθρώπινου μόχθου και της χαράς. Όχημα μας η εμπειρία της μουσικής, της χορού, της ιστορίας, της επαφής με τη φύση. Οι τέχνες μας επιτρέπουν να συνδέσουμε την ιστορία και το μύθο με τη σύγχρονη ζωή. Μας βοηθούν να αναλογιστούμε τις σημερινές προκλήσεις της στο νησί μας αλλά και στα άλλα Κυκλαδονήσια, όπως η διαχείριση του νερού, η διατήρηση των αναβαθμίδων, η προστασία του δρυόδασους στην περιοχή NATURA 2000, η διάσωση του λαϊκού πολιτισμού».

Αξιοποιώντας την εμπειρία των παλιότερων και τη γνώσεις των νεότερων, οι «ΚΕΙΩΝ ΤΟΠΟΙ» είναι τόποι ανοιχτοί, συνομιλούν με παρόμοιες πρωτοβουλίες στις υπόλοιπες Κυκλάδες και στο μέλλον θα εμπλουτιστούν και με άλλες δράσεις.

Δράσεις Σεπτεμβρίου 2020:

*Σάββατο 12/09/2020 και ώρα 18:30, στο Βαράδι (Μυλοπόταμος)
«Τοπικές κοινωνίες και Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Ανιχνεύοντας το παρελθόν, σχεδιάζοντας το παρόν και το μέλλον»: Μια συζήτηση για το περιβάλλον και τον πολιτισμό στη Τζια με αφορμή το «ΚΕΙΩΝ ΤΟΠΟΙ».

*Κυριακή 13/09/2020 και ώρα 17:30, στη Βρύση του Βενιαμίν (Ιουλίδα)
«Οι τσαμπούνες της Τζιάς…συναντούν τον Διόνυσο»: Θεατρικό και μουσικό δρώμενο με τη συμμετοχή τσαμπουνιέρηδων του νησιού, ηθοποιών και επαγγελματιών μουσικών.

“Κατεβάστε” πληροφορίες για την εκδήλωση «Οι τσαμπούνες της Τζιάς…συναντούν τον Διόνυσο»

*Υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
*Υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών «Οι Κόρες των Κυκλάδων»

Βρείτε το «ΚΕΙΩΝ ΤΟΠΟΙ» στο https://www.facebook.com/keiontopoi

(Visited 113 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*