Το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου η πρώτη δράση του προγράμματος ΚΕΙΩΝ ΤΟΠΟΙ

Newsroom
08/09/2020 15:55
 
 
 

Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση σε θέματα ανάδειξης και διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και του περιβαλλοντικού πλούτου της Κέας θα επιχειρήσουν όσοι και όσες συμμετέχουν στην εσπερίδα με τον τίτλο «Τοπικές κοινωνίες και Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Ανιχνεύοντας το παρελθόν, σχεδιάζοντας το παρόν και το μέλλον» το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020 στο Κηποθέατρο του Λαογραφικού Μουσείου στο Μυλοπόταμο Κέας.

Πρόκειται για την πρώτη από τις δράσεις και τα δρώμενα του «ΚΕΙΩΝ ΤΟΠΟΙ: Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς», ένα πρόγραμμα για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον στη Τζια, το οποίο διοργανώνεται από το Σύλλογο Γυναικών Κέας «Η Μελίτη» με συνδιοργανωτή τον Δήμο Κέας. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ η Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών «Οι Κόρες των Κυκλάδων» έθεσε τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία υπό την αιγίδα της.

Το περιεχόμενο της εσπερίδας

Στην εσπερίδα «Τοπικές κοινωνίες και Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Ανιχνεύοντας το παρελθόν, σχεδιάζοντας το παρόν και το μέλλον» συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων (αρχιτεκτονική, αρχαιολογία, κοινωνική ανθρωπολογία κ.α.) καθώς και φορείς της κοινωνίας των πολιτών, τοπικών Συλλόγων και Συλλόγων και φορέων από άλλα νησιά των Κυκλάδων.

Αναδεικνύονται ζητήματα, όπως οι παράμετροι της αειφορικής ανάπτυξης στα νησιά, ο συμμετοχικός σχεδιασμός, η ανταποδοτικότητα της διαχείρισης σε όλα τα κοινωνικο-οικονομικό στρώματα, η ενεργοποίηση νέων επιστημόνων στον τόπο τους, η ανάδειξη της έμφυλης διάστασης στην παράδοση, η συμβολή των νέων τεχνολογιών και άλλα.

Η εσπερίδα διαρθρώνεται στις παρακάτω ενότητες:
*Πολιτισμός-Περιβάλλον: Τοπική Ανάπτυξη και Αειφορία στα νησιά.
*Ειδικά Θέματα Πολιτισμού και Περιβάλλοντος στη Τζια.
*Παρουσίαση Καλών Πρακτικών στις Κυκλάδες με εκπροσώπηση από Άνδρο, Νάξο και Τήνο.
*Παρεμβάσεις από τοπικούς Συλλόγους και Φορείς.

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση, με την ελπίδα οι παριστάμενοι να καταλήξουν σε χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον του τόπου!

Το ΚΕΙΩΝ ΤΟΠΟΙ επιθυμεί με τις δράσεις του να συνδέσει την επιστήμη, την ιστορία και το μύθο με τη σύγχρονη ζωή και τις προκλήσεις της στα νησιά, όπως η διαχείριση νερού, η περιβαλλοντική προστασία, η παραγωγή πολιτισμού, η αξιοποίηση της γνώσης και των δεξιοτήτων των νέων νησιωτών στον τόπο τους και η ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και του εθελοντισμού.

Το πρόγραμμα της εσπερίδας


*Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ΚΕΙΩΝ ΤΟΠΟΙ 2020-2021 παρακαλούμε να απευθυνθείτε στο e-mail: meliti.kea@hotmail.com και στο τηλέφωνο: 6988-561983.

*Βρείτε το ΚΕΙΩΝ ΤΟΠΟΙ στο https://www.facebook.com/keiontopoi.

(Visited 143 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*