Ο υποψήφιος Δήμαρχος Χάρης Βεκρής στο naxostimes.gr: «Ονειρεύομαι μια Σύρα πρωταγωνίστρια»

Newsroom
14/02/2023 18:37
 
 
 

 

 

Δηλώνει «ενεργός πολίτης» που προτάσσει τα «θέλω» των Συριανών και ονειρεύεται να κάνει τη Σύρο ξανά «πρωταγωνίστρια». Ο λόγος για τον Χάρη Βεκρή, ο οποίος – τέσσερις μήνες μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του – μίλησε στο naxostimes.gr για όλα αυτά που έχει διαπιστώσει ως υποψήφιος Δήμαρχος και επικεφαλής της ομάδας «ΣΥΡΑ ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ».

Σύμφωνα με τον κ. Βεκρή, το σοβαρότερο πρόβλημα του Δήμου είναι «η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του», ενώ εκφράζει και την άποψη ότι «οι πιο δραστήριες και δημιουργικές δυνάμεις του νησιού» (με τις οποίες έχει στελεχώσει το ψηφοδέλτιό του) «θα μπορέσουν να φέρουν – επιτέλους – αποτέλεσμα», πάντα σε συνδυασμό με τη χάραξη στρατηγικής και τον καθορισμό προτεραιοτήτων.

ΕΡ: Έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την ημέρα που ανακοινώσατε πως – ως επικεφαλής της ομάδας σας «ΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ» – θα διεκδικήσετε την ψήφο των Συριανών για τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης στις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Θα μπορούσατε να μας περιγράψετε πώς αισθάνεστε, μετά από αυτό το χρονικό διάστημα;
Χ.Β.: Σοφότερος. Σοφότερος για τις λειτουργικές ελλείψεις του Δήμου μας. Σοφότερος για τα σοβαρά θέματα του νησιού μας που χρειάζονται άμεση επίλυση. Σοφότερος για τις αντιλήψεις και τη στάση των ανθρώπων απέναντι στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Όπως ξέρετε πολύ καλά, εδώ και πάνω από μια δεκαετία που επέστρεψα στη Σύρο, είμαι ένας ενεργός πολίτης του νησιού που έχει αφιερώσει αμέτρητες ώρες σε καθημερινή βάση, για θέματα που έχουν να κάνουν με το καλό της Σύρου και των κατοίκων της.
Από τη μέρα που δήλωσα πως θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος, για πολλούς συντοπίτες μας πέρασα από το «ενεργός πολίτης» στο «πολιτικός», με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται. Ο περισσότερος κόσμος θεωρεί πως όποιος θέτει υποψηφιότητα σε εκλογές στο Δήμο, στην Περιφέρεια ή στη Βουλή, έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και συγκεκριμένες επιδιώξεις, που μόνο με το καλό του τόπου δεν έχουν να κάνουν.

ΕΡ: Με ποιον τρόπο, λοιπόν, πιστεύετε πως μπορείτε να πείσετε τους συμπολίτες σας ότι είστε κάτι διαφορετικό;
Χ.Β.: Κοιτάξτε, εμείς έχουμε κάνει τις επιλογές μας γι’ αυτή την περίοδο, οι οποίες είναι εκ διαμέτρου αντίθετες από τον κανόνα. Αντί να γυρνάμε από το πρωί ως το βράδυ και να κόβουμε ένα κομμάτι πίτας σε εκδηλώσεις που μετατρέπονται σε «πασαρέλες υποψηφίων», προτιμήσαμε να συνεχίσουμε τις ουσιαστικές συναντήσεις μας με φορείς του νησιού, προκειμένου η επικοινωνία μας μαζί τους να αφήσει κάτι παραπάνω από μια ευχή για «καλή χρονιά, με υγεία».
Συνεχίζουμε τις ραδιοφωνικές μας εκπομπές, όπου συζητάμε με δημιουργικούς και ενδιαφέροντες ανθρώπους του νησιού.
Συνεχίζουμε τα μηνιαία κόμικ και την παρουσίαση του Προγράμματος Έργων & Δράσεων 2024-2028 του Συνδυασμού μας και γενικά, κάνουμε όλα εκείνα που πιστεύουμε πως συγκροτούν μια σοβαρή διεκδίκηση της διαχείρισης του μέλλοντος του νησιού μας για την επόμενη 5ετία.

ΕΡ: Από τις, μέχρι τώρα, συναντήσεις σας, ποια είναι τα σοβαρότερα προβλήματα που έχετε εντοπίσει και τα οποία – κατά τη γνώμη σας – θα κληθεί να αντιμετωπίσει η επόμενη Δημοτική Αρχή;
Χ.Β.: Κατά τη γνώμη μας, το σοβαρότερο πρόβλημα του Δήμου είναι η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του. Για πολλά χρόνια οι συνθήκες εργασίας των δημοτικών υπαλλήλων απέχουν παρασάγγας από εκείνο που ονομάζεται «εργασιακό περιβάλλον στο οποίο αξίζει κάποιος να εργάζεται». Έτσι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναγκάζονται είτε να ζητούν τη μετακίνηση τους σε άλλες Υπηρεσίες του Δημοσίου, είτε να παραμένουν στις θέσεις τους, χωρίς δυστυχώς να αποδίδουν αυτό που θα μπορούσαν.
Όπως αντιλαμβάνεστε, ένας Δημόσιος Οργανισμός σε αυτή την κατάσταση δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά προς όφελος των δημοτών.

ΕΡ: Με δεδομένη τη γενικότερη απροθυμία για συμμετοχή στα κοινά, πώς διαχειρίζεστε το θέμα της συγκρότησης του ψηφοδελτίου σας;
Χ.Β.: Όπως έχω πει, εδώ και ένα χρόνο, η ομάδα «ΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ» δημιουργήθηκε για να συγκεντρώσει τις πιο δραστήριες και δημιουργικές δυνάμεις του νησιού, που θα μπορέσουν να φέρουν – επιτέλους – αποτέλεσμα.
Κι ως ένα βαθμό η ομάδα τα έχει καταφέρει. Δεν είναι λίγα τα ενθαρρυντικά σχόλια που λαμβάνω είτε διαδικτυακά, είτε δια ζώσης. Υπάρχουν πολλοί δραστήριοι άνθρωποι που – μέσα από συλλογικότητες του νησιού – προσφέρουν αφιλοκερδώς και αθόρυβα στο κοινωνικό σύνολο. Αλλά πολλοί είναι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτυχημένοι στο χώρο τους που όποτε τους ζητηθεί, προσφέρουν αμισθί τις υπηρεσίες τους για το καλό του νησιού. Αν αυτοί οι άνθρωποι αποφασίσουν να συμμετέχουν στα κοινά μέσα από τον Δήμο, τότε είναι σίγουρο πως το νησί μας θα έχει ένα πολύ καλύτερο μέλλον.
Σε διαφορετική περίπτωση η τύχη του τόπου μας θα αφεθεί στα χέρια μετρίων και ανεπαρκών, εραστών της καρέκλας και της εξουσίας, που δεν διαθέτουν τα εχέγγυα για να διαχειριστούν το μέλλον του νησιού και να βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων του.

ΕΡ: Πιστεύετε ότι η διάθεση για προσφορά είναι αρκετή για να αναλάβει ένας αιρετός θέση ευθύνης στη διοίκηση του Δήμου;
Χ.Β.: Κοιτάξτε, όταν έχουμε να κάνουμε με έναν Οργανισμό που έχει περισσότερους από 250 υπαλλήλους, κάποια εκατομμύρια ευρώ προϋπολογισμό και μια τεράστιας αξίας ακίνητη περιουσία, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.
Φυσικά και δεν είναι όλοι οι δημότες ικανοί να αναλάβουν τη διαχείριση ενός Δημόσιου Οργανισμού αυτού του μεγέθους. Δεν θα πρέπει π.χ. να έχει κάποιες γνώσεις διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού όποιος αναλάβει τη θέση του Αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών; Δεν θα πρέπει να έχει κάποιες σπουδές ή/και εμπειρία σε δημόσια έργα ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών;
Αναμφίβολα, οι αιρετοί δεν έρχονται για να καλύψουν κενές διευθυντικές θέσεις. Οι Δήμοι έχουν οργανογράμματα, στελεχιακό δυναμικό και έμπειρους υπαλλήλους που μπορούν να λειτουργήσουν και χωρίς εκλεγμένα «αφεντικά». Όμως τα καθήκοντα των αιρετών, που έχουν να κάνουν με την υποστήριξη και ενθάρρυνση αυτών των ανθρώπων, τη χάραξη της στρατηγικής και τον καθορισμό των προτεραιοτήτων σύμφωνα πάντα με τα «θέλω» των Συριανών που τους εξέλεξαν, είναι δυσκολότερα και είναι αυτά που καθορίζουν το μέλλον του νησιού.

ΕΡ: Αν ο συνδυασμός σας κερδίσει στις δημοτικές εκλογές του 2023, θα θέλαμε να μας πείτε κάποιες από τις προτεραιότητες που θα θέσετε. Τι ονειρεύεστε να αφήσετε στο τέλος της θητείας σας, στην περίπτωση που εκλεγείτε Δήμαρχος;
Χ.Β.: Τι να πρωτοπώ; Είναι τόσα πολλά. Η διαχείριση και διάσωση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του νησιού, η βελτίωση του κυκλοφοριακού και των χώρων στάθμευσης, η αύξηση των ποσοτήτων ανακύκλωσης απορριμμάτων και η ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης, η δημιουργία υπαίθριων χώρων πρασίνου και αναψυχής, η πεζοδρόμηση των παραλιακών οδών στα παραθαλάσσια χωριά και η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου του λιμανιού της Ερμούπολης.

Γενικότερα, ονειρεύομαι να καταφέρουμε να φτιάξουμε ένα νησί φιλικό για τα ΑμεΑ και τα παιδιά, ένα νησί ζωντανό και με δουλειές για τους κατοίκους του όλο το χρόνο, μια Σύρα πρωταγωνίστρια, όπως αρμόζει στην ιστορία και στην τεχνογνωσία των κατοίκων της.

(Visited 383 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*