Telegraph: Ο Άγιος Προκόπιος ανάμεσα στις 10 καλύτερες οικογενειακές παραλίες στη Μεσόγειο

Άκης Αξαόπουλος
02/06/2022 12:39
 
 
 

 

Τρεις ελληνικές παραλίες ανάμεσα στις καλύτερες οικογενειακές στην Μεσόγειο συμπεριλαμβάνονται στη λίστα της Telegraph. Σε Κυκλάδες, Κρήτη και Ιόνιο κλέβουν τις εντυπώσεις με την απεραντοσύνη, τα γαλαζοπράσινα νερά και τα ονειρικά τοπία που τις χαρακτηρίζουν.

Από τα βασικά χαρασκτηριστικά τους για τα οποία διακρίθηκαν στην κορυφαία δεκάδα ο Άγιος Προκόπιος στη Νάξο, το Γιδάκι στην Ιθάκη και το Ελαφονήσι στην Κρήτη οι ανέσεις, η προσβασιμότητα, ο φυσικός πλούτος και τα διαυγή και ήρεμα νερά.

Άγιος Προκόπιος, Νάξος

Τα δροσερά και καταγάλανα νερά σε συνδυασμό με την χοντρή χρυσαφένια αμμουδιά, η οποία μπορεί εύκολα να σκουπιστεί, καθιστούν την παραλία του Αγίου Προκόπιου μία από τις πιο φωτογενείς και δημοφιλείς επιλογές στη Νάξο. Μια ακτή που ξεχωρίζει και για την υπέροχη θέα προς την Πάρο.

Η μήκους 1,5 χιλιομέτρου έκτασή της διαθέτει ξαπλώστρες και beach bar, ενώ συνήθως υπάρχει χώρος για να στήσετε και την δική σας ομπρέλα. Και στις δύο άκρες της παραλίας υπάρχουν ταβέρνες, μαζί με καταστήματα και εγκαταστάσεις θέρετρου στα νότια. Ως επί το πλείστον επίπεδη και διαμαντένια, τα νερά της είναι δελεαστικά και η άμμος «ευγενική» για τα μικρά ποδαράκια. Αρχικά είναι ρηχή, αλλά βαθαίνει σταδιακά, οπότε τα παιδιά μπορεί να χρειάζονται προειδοποίηση και παρακολούθηση. Οι λάτρεις των καλοκαιρινών δραστηριοτήτων θα βρουν πληθώρα σε water sports ανάμεσα στα οποία επιλογές για windsurfing και banana-boating, καθώς και αξιόλογο snorkelling στο πιο ήσυχο βόρειο άκρο.

Γιδάκι, Ιθάκη

Ορισμένες από τις πιο διάσημες και όμορφες παραλίες της Ελλάδας μοιάζουν με εντυπωσιακές «φέτες» λαμπερού λευκού χρώματος που βρίσκονται κάτω από απόκρημνους, ασβεστολιθικούς βράχους. Μία τέτοια είναι και η παραλία Γιδάκι, στην Ιθάκη, ένα «θαύμα» με λευκά βότσαλα, η οποία προσεγγίζεται από θαλάσσης με καραβάκια. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αξίζει να φτάσει εδώ κανείς μέχρι τις 11 π.μ. για να πιάσει μια ξαπλώστρα, αν και η μακριά, στενή λωρίδα προσφέρει χώρο και θέα στη θάλασσα για όλους. Στο Γιδάκι υπάρχει beach bar, που σερβίρει σνακ και ποτά, ενώ για όσους δεν έχουν ομπρέλα, η σκιά το απόγευμα παρέχεται φυσικά από τα θεόρατα βράχια στην «πλάτη» της παραλίας. Πρόκειται για έναν πολύ ήρεμο κόλπο με ονειρικές αποχρώσεις του γαλαζοπράσινου στα νερά του Ιονίου, που δεν είναι επιρρεπής στα κύματα. Τα παιδιά εδώ μαζεύουν βότσαλα, χτίζουν πύργους, παίζουν «βατραχάκια» με τις πέτρες.

Ελαφονήσι, Κρήτη

Η κυματιστή ροζ άμμος συνδέει τη νοτιοδυτική Κρήτη με τη λιμνοθάλασσα του Ελαφονησίου, εδώ όπου οι χελώνες καρέτα-καρέτα έρχονται για να φωλιάσουν και οι θαλάσσιοι νάρκισσοι ανθίζουν στους αμμόλοφους. Πρόκειται για ένα απομακρυσμένο, αλλά πολύ δημοφιλές σημείο, με τους επισκέπτες να φτάνουν με τουριστικά λεωφορεία, πλοία και ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, με το κύριο τμήμα της παραλίας να είναι γεμάτο με ξαπλώστρες κατά την υψηλή περίοδο.

«Τα ημιδιαφανή νερά της λιμνοθάλασσας στη μία πλευρά της παραλίας είναι ζεστά και ρηχά, οπότε είναι ιδανικά για τα μικρά παιδιά, ενώ η κολύμβηση στη θάλασσα είναι δυνατή στην άλλη πλευρά, αν και μπορεί να φυσάει», εξηγεί το δημοσίευμα. «Η περιοχή είναι προστατευόμενη, με υπέροχη πανίδα, αν είστε προετοιμασμένοι για περπάτημα. Διαφορετικά, δεν υπάρχει τίποτα άλλο να κάνετε πέρα από κολύμπι και κάστρα στην άμμο με τα παιδιά σας», συμπληρώνει το άρθρο.

(Visited 736 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.