Συνέχισε το σερί των ρεκόρ στις διεθνείς αφίξεις προς τα αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου ο Σεπτέμβριος του 2022, καταδεικνύοντας ότι η ζήτηση των προορισμών, μετά την επιτυχημένη διαχείριση της προηγούμενης περιόδου, παραμένει ισχυρή και μετά την καλοκαιρινή περίοδο.
Έτσι, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, στα τέσσερα διεθνή αεροδρόμια της Fraport Greece στο Νότιο Αιγαίο έχει σπάσει το ρεκόρ του 2019 σε διεθνείς αφίξεις κατά 14% (μέσο όρο).
Συγκεκριμένα, ο πρώτος φθινοπωρινός μήνας έκλεισε με 850.000 απευθείας διεθνείς αφίξεις μέσω 6.000 πτήσεων περίπου. Από αυτές, οι μισές είχαν προορισμό τη Ρόδο (περί τις 410.000) και 205.000 την Κω, ενώ στη Σαντορίνη προσγειώθηκαν 130.000 επιβάτες και στη Μύκονο 86.500.
Τα 5,4 εκ. ξεπέρασαν οι επισκέπτες από το εξωτερικό στο Νότιο Αιγαίο
Περισσότερες από 31.000 πτήσεις που μετέφεραν 4,8 εκατομμύρια επιβάτες είναι ο απολογισμός της συνολικής τουριστικής περιόδου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου για τα πέντε διεθνή αεροδρόμια του Ν. Αιγαίου.
Αν στα νούμερα αυτά προστεθούν και επιβάτες από το εξωτερικό που φθάνουν σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα μέσω του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας «Ελ. Βενιζέλος», σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΙΑ που υπάρχουν διαθέσιμα για το διάστημα μέχρι 31 Αυγούστου, οι διεθνείς επισκέπτες έσπασαν το φράγμα των 5,4 εκ., ενώ υπολείπεται ένας τουλάχιστον ακόμα μήνας πριν την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου.
Σημειώνεται, επίσης, ότι στα 5,4 εκ. επισκεπτών δεν συνυπολογίζονται οι επιβάτες του ακτοπλοϊκού δικτύου με προορισμό τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.
Βρετανοί, Γερμανοί, Ιταλοί και Γάλλοι οι συχνότεροι επιβάτες των απευθείας πτήσεων στα νησιά
Βρετανοί και Γερμανοί αναδεικνύονται από την έναρξη της τουριστικής περιόδου έως τις 30 Σεπτεμβρίου οι κορυφαίες αγορές για τη Ρόδο με ποσοστό 23% και 20% αντίστοιχα και οι ίδιες αλλά με την αντίστροφη σειρά για την Κω (Γερμανοί 31% και Βρετανοί 25%).
Αντίστοιχα για τις Κυκλάδες, Βρετανοί και Ιταλοί αποτελούν τις κορυφαίες αγορές για την Σαντορίνη με 25% και 24% αντίστοιχα και οι ίδιες, αλλά με την αντίστροφη σειρά, για τη Μύκονο (29% οι Ιταλοί και 19% οι Βρετανοί).
Στην τρίτη θέση για τη Ρόδο αναδύεται με 7% η Πολωνία που ξεπερνά κατά 2% τη Σουηδία, το Ισραήλ και τη Γαλλία, ενώ την πεντάδα συμπληρώνει η Ιταλία με 4%.
Η τρίτη θέση στην Κω ανήκει στους Ολλανδούς με 9%, «παραδοσιακά» δυνατή αγορά για το νησί του Ιπποκράτη και ακολουθούν τέταρτοι οι Πολωνοί με 7% και πέμπτοι με 4% Βέλγοι και Ιταλοί.
Για τα νησιά των Κυκλάδων, Γάλλοι και Γερμανοί καταλαμβάνουν την 3η και 4η θέση αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, οι Γάλλοι αποτέλεσαν το 15% των επισκεπτών της Σαντορίνης και το 16% της Μυκόνου και οι Γερμανοί το 8% των επισκεπτών και στα δύο αυτά νησιά. Την πεντάδα για τη Μύκονο συμπληρώνουν οι Ελβετοί με 6% και για την Σαντορίνη οι Πολωνοί με 4%.
Στους πίνακες που ακολουθούν, οι κορυφαίες πέντε αγορές ανά προορισμό για την τουριστική περίοδο του 2022 (μέχρι 30 Σεπτεμβρίου):