Ο Γ. Χατζημάρκος από την WTM του Λονδίνου: «Το Νότιο Αιγαίο κόμβος αειφορίας του ευρωπαϊκού τουρισμού»

Newsroom
09/11/2022 09:34
 
 
 

 

Στη βιωσιμότητα των τουριστικών προορισμών δίνει έμφαση η World Travel Market 2022 (WTM) του Λονδίνου, μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές εκθέσεις του κόσμου, η οποία μετά από δυο χρόνια πανδημίας, άνοιξε και πάλι τις πύλες της, την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο προσέλευσης.

Στη Διεθνή Έκθεση – ορόσημο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εκπροσωπήθηκε από τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο και τον Εντεταλμένο Τουρισμού Κώστα Χρυσοχοΐδη.

Το Νότιο Αιγαίο συμμετέχει στη συγκεκριμένη Έκθεση όχι μόνο με τον «αέρα» ενός ακόμη ιστορικού ρεκόρ το 2022, των 6.100.000 επισκεπτών και των 34.500 πτήσεων (αύξηση 15% σε σχέση με το 2019, μέχρι τις 31.10.22), αλλά και με μια σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων αειφορίας και βιωσιμότητας που ήδη έχουν προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και έχουν καταστήσει το νησιωτικό σύμπλεγμα του Νοτίου Αιγαίου, κόμβο αειφορίας (sustainability hub) του ευρωπαϊκού τουρισμού.

Πρόκειται για τις δράσεις “Rhodes Co-Lab” στη Ρόδο, “ASTYBUS” στην Αστυπάλαια, “Just Go Zero” στην Τήλο, “Gr-eco Islands” στη Χάλκη, “Aegean Neorion Innovation Center” στη Σύρο και “Naxos Smart Island” στη Νάξο, στις οποίες ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας έκανε επανειλημμένως αναφορές, λέγοντας ότι οι δράσεις αυτές φέρνουν την Ελλάδα στην πρωτοπορία της Ευρώπης για τον βιώσιμο τουρισμό.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Περιφέρειας, ενδεικτικό της καθοριστικής επίδρασης που έχουν οι δράσεις αυτές στο τουριστικό προϊόν της χώρας, είναι το γεγονός ότι στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου έναρξης της WTM που δόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, τον Υπουργό Τουρισμού κ. Κικίλια συνόδευσαν ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, ο CEO της TUI Sebadtian Ebel, η CEO της Common Seas Jo Royle και η Director της ABTA Susan Deer, σε ένα panel όπου είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για τις τάσεις και μέλλον στον Τουρισμό.

Αναφερόμενος στα projects της Ρόδου, της Αστυπάλαιας, της Τήλου, της Χάλκης, της Σύρου και της Νάξου, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε από το Λονδίνο: «Οι πρωτοβουλίες αυτές μας δίνουν τη δυνατότητα να πούμε σε όλο τον κόσμο ότι η δύναμη της θέλησης, της δημιουργίας και της συνεργασίας, μπορεί να εγγυηθεί ένα καλύτερο αύριο.

Όχι, δεν βρίσκονται τυχαία στο Νότιο Αιγαίο όλες αυτές οι πρωτοβουλίες. Είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού και σκληρής δουλειάς και είμαστε περήφανοι στην Περιφέρεια μας για το φιλόξενο κλίμα στην αλλαγή, στην καινοτομία, στην ανάληψη ευθύνης. Στηρίζουμε διοικητικά, επιχειρησιακά ή οικονομικά ή και με τους τρεις τρόπους ταυτόχρονα, όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που μετέτρεψαν το Νότιο Αιγαίο σε Sustanability Hub του ευρωπαϊκού τουρισμού και τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην απόφαση μας να φανούμε αντάξιοι της προσδοκίας των γενιών που ακολουθούν. Αφήνουμε πίσω ό,τι μας τραυμάτισε, κοιτάμε ψηλά, κινούμαστε μπροστά και γυρνάμε τις σελίδες της προόδου.

Μία-μία, με πάθος και αγάπη για την πατρίδα μας. Χωρίς να κοιτάμε πίσω, χωρίς να αφήνουμε την μικροψυχία και την μικροπολιτική να μας αποσπάσουν την προσοχή από τον στόχο. Βάζοντας τα νησιά μας στην θέση του οδηγού».

Το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Περιφέρεια αναφέρει στη συνέχεια:

«Όσον αφορά στην πορεία και τα αποτελέσματα της φετινής τουριστικής περιόδου, αποτελούν την μεγάλη επιβράβευση της επιτυχημένης διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης στις δύο πιο δύσκολες χρονιές στην ιστορία του παγκόσμιου τουρισμού, μέσα από τη μεγάλη συνένωση των υγιών παραγωγικών δυνάμεων του Νοτίου Αιγαίου, Περιφέρειας, πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, τουριστικών φορέων, εργαζομένων και εν γένει των ανθρώπων του τουρισμού.

Η διαχείριση της κρίσης ανέδειξε το Νότιο Αιγαίο σε έναν ώριμο και σοβαρό προορισμό, έναν αξιόπιστο συνομιλητή και συνεργάτη, που σήμερα πλέον εισπράττει την αναγνώριση την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη αεροπορικών εταιρειών, tour operators και travel agents, όπως έδειξαν και οι επαφές στην διάρκεια της WTM.

Απόρροια αυτής της εμπιστοσύνης είναι το Νότιο Αιγαίο να διατηρεί αμείωτη την ανοδική τάση της δυναμικής του, παρότι η τουριστική “πίτα” τείνει να μειωθεί ακόμη περαιτέρω, λόγω της αύξηση του κόστους μεταφορών και του κόστους ζωής που απειλεί το διαθέσιμο για ταξίδια εισόδημα. Την ίδια ώρα, το μερίδιο του Νοτίου Αιγαίου αυξάνεται, όπως προκύπτει από την αύξηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων προς τα νησιά για το 2023, αλλά και το άνοιγμα των αεροπορικών εταιρειών σε νέους προορισμούς των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων, με το τουριστικό τους προϊόν να δείχνει αξιοζήλευτη, αλλά όχι τυχαία ή συμπτωματική, ανθεκτικότητα

Ενδεικτικό του θετικού κλίματος είναι και το γεγονός ότι και το 2023, η τουριστική σαιζόν θα ξεκινήσει μέσα στον Μάρτιο, όπως συνέβη και το 2022, το οποίο αποτελεί πλέον το νέο ορόσημο του τουρισμού του Νοτίου Αιγαίου.

Σημειωτέον ότι, όπως αναφέρθηκε στην WTM, o παγκόσμιος τουρισμός επέστρεψε σχεδόν στο 60% των προ-πανδημικών επιπέδων το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου του 2022, όταν το Νότιο Αιγαίο ήδη από τον περασμένο Μάιο είχε σπάσει το ρεκόρ του 2019, για να κλείσει τελικά με συνολική αύξηση 15%, υπερβαίνοντας και αυτές ακόμη τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού».

(Visited 142 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*