“Φρενίτιδα” κρατήσεων από Ευρώπη: Θα “βουλιάξει” η Ελλάδα από τουρίστες το καλοκαίρι

touristes 5
Newsroom
06/02/2023 19:22
 
 
 

 

Όλες οι μεγάλες αγορές εισερχόμενου τουρισμού προς τη χώρα μας δείχνουν σημάδια ισχυρής ζήτησης. Τα ελληνικά νησιά κερδίζουν πρωτιές.

Οι ευρωπαίοι φαίνεται να επιστρέφουν στη συνήθειά τους για έγκαιρες κρατήσεις των καλοκαιρινών τους διακοπών, την οποία είχαν εγκαταλείψει μαζικά τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας, επιλέγοντας να κάνουν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Αυτή τη στιγμή και ενώ όλη η ήπειρος ζει μέσα σε ένα ασταθές και ανασφαλές οικονομικό περιβάλλον, οι κρατήσεις πακέτων διακοπών για το καλοκαίρι του 2023, βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και πάνω από το 2019.

Από τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τους ξένους tour operator, είναι απολύτως προφανής η μεγάλη δημοφιλία της Ελλάδας, αφού βρίσκεται διαρκώς στους πρώτους τρεις προορισμούς σε ζήτηση. Ακόμα και οι ιδιαίτερα διστακτικοί Γερμανοί, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να περιμένουν την τελευταία στιγμή για να κάνουν κρατήσεις και δεν έχουν αφήσει την ενεργειακή κρίση και τον αυξημένο πληθωρισμό να τους αφαιρέσει την επιθυμία για διακοπές.

Αυτό φανερώνουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία της γερμανικής Travel Data & Analytics (TDA), σύμφωνα με τα οποία ο Δεκέμβριος που μας πέρασε ήταν ένας εξαιρετικά ισχυρός μήνας κρατήσεων, στον οποίο ταξιδιωτικά γραφεία και διαδικτυακές πύλες κατέγραψαν σχεδόν τόσες πωλήσεις όσες και με τον Νοέμβριο, γεγονός ασυνήθιστο. Παραδοσιακά ο Δεκέμβριος είναι ένας «αδύναμος» μήνας όπου μειώνεται σημαντικά η ζήτηση για κρατήσεις διακοπών, πριν «φουντώσει» ξανά τον Ιανουάριο.

Στην 3η θέση η Ελλάδα σε κρατήσεις από Γερμανία

Τα στοιχεία του TDA δείχνουν ακόμη ότι η ζήτηση για διακοπές δεν είναι σε καμία περίπτωση κατώτερη από τα επίπεδα πριν από την Covid-19, αλλά σε πολλές περιπτώσεις την ξεπερνά. Μόνο την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, οι Γερμανοί πολίτες έκαναν κρατήσεις για πακέτα διακοπών, αξίας άνω των 700 εκατ. ευρώ – περίπου ένα τρίτο πάνω από ότι την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2019.

Οι κρατήσεις αυτές αφορούσαν κυρίως το καλοκαίρι του 2023. Η Τουρκία έχει ιδιαίτερη ζήτηση, μπροστά από την Ισπανία και την Ελλάδα όσον αφορά τις νέες κρατήσεις. Η μεγαλύτερη αύξηση πάντως παρουσιάζουν τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, σε ποσοστό 75%.

Μεγάλη ζήτηση από Βρετανία

Εντυπωσιακή ζήτηση για την Ελλάδα καταγράφεται και από τη Βρετανική αγορά, η οποία δείχνει επίσης ότι επιστρέφει στις έγκαιρες κρατήσεις. Δημοσκόπηση της Jet2holidays σε 2.000 βρετανούς, έδειξε ότι οι περισσότεροι προτιμούν τις οργανωμένες διακοπές, αφού τους προσφέρουν περισσότερη ηρεμία και σιγουριά μετά την πανδημία. Η μελέτη αποκάλυψε ότι τα ελληνικά νησιά ήταν ο πιο δημοφιλής προορισμός και ακολουθούν η Ιταλία, τα Κανάρια Νησιά και η Πορτογαλία.

Η κορυφαία τουριστική εταιρεία Blue Bay που πωλεί κυρίως διακοπές μεγάλων αποστάσεων, ανακοίνωσε ότι ο φετινός Ιανουάριος ήταν μακράν ο πιο δυνατός σε κρατήσεις στην 20αετή ιστορία της εταιρείας, με περισσότερες από τις μισές (53,2%) να αφορούν το καλοκαίρι του 2023. Ο προορισμός του Blue Bay Travel με τις περισσότερες κρατήσεις ήταν ο Μαυρίκιος, ακολουθούμενος από την Αγία Λουκία και μετά το Τομπάγκο. Πρόσφατη προσθήκη ήταν Ελλάδα που βρέθηκε στην τέταρτη θέση, αφήνοντας πίσω τις Μαλδίβες στην 5η.

Η βρετανική Travel Counselors ανέφερε επίσης τον καλύτερο Ιανουάριο που έχει καταγραφεί στην ιστορία της, με πωλήσεις σχεδόν 115 εκατ. λιρών, 50% αυξημένες από τον Ιανουάριο του 2020 και 40% από τον Ιανουάριο του 2019. Η εταιρεία αποκάλυψε ότι το μήνα που μας πέρασε κλείστηκαν ταξίδια για περισσότερους από 78.500 επιβάτες με τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ελλάδα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις Μαλδίβες να αποτελούν τους κορυφαίους προορισμούς του τουριστικού γραφείου.

Sold out η Ελλάδα από Σκανδιναβία

Ο σκανδιναβικός tour operator Apollo,ανακοίνωσε κατακόρυφη αύξηση των κρατήσεων τους, με επτά στις δέκα κρατήσεις για διακοπές το φετινό καλοκαίρι να αφορούν την Ελλάδα και κυρίως την Κρήτη. Μάλιστα προβλέπει ότι εάν οι πωλήσεις συνεχιστούν με αυτούς τους υψηλούς ρυθμούς, η Ελλάδα θα είναι sold out πριν το καλοκαίρι.

Το Απρίλιο θα ανοίξουν τα ελληνικά ξενοδοχεία

Από τις αρχές Απριλίου και σταδιακά μέσα στον ίδιο μήνα αναμένεται να ανοίξουν τα περισσότερα ξενοδοχεία στους καλοκαιρινούς προορισμούς της χώρας. Οι κρατήσεις αυτή τη στιγμή είναι έντονες και πολύ πιο πάνω από τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

 

Πηγή: news247.gr

(Visited 598 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*