Τουρισμός: Μαζική έξοδος το Πάσχα, γεμάτα τα ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει

Newsroom
07/04/2023 14:03
 
 
 

 

Σε επίπεδα που αναμένεται να σηματοδοτήσουν ιστορικό ρεκόρ προβλέπεται να διαμορφωθεί η τουριστική κίνηση κατά το Πάσχα, ξεπερνώντας ακόμη και τα προ πανδημίας επίπεδα. Η πληρότητα στα ξενοδοχεία που θα είναι ανοιχτά από τη Μεγάλη Εβδομάδα κινείται άνω του 90% και σε περιπτώσεις ακόμη και πλησίον του 100%, ανάλογα με τον προορισμό.

Παράλληλα, η ακτοπλοϊκή κίνηση με βάση τις μέχρι στιγμής πωλήσεις εισιτηρίων δείχνει κατακόρυφη αύξηση σε σχέση με το 2020 και πληρότητα πάνω από το 90% στα δρομολογημένα καράβια. Είναι ίσως χαρακτηριστικό ότι η μεγαλύτερη ελληνική ακτοπλοϊκή, Attica Group, έχει δρομολογήσει φέτος ένα επιπλέον πλοίο, δυναμικότητας 1.700 επιβατών, προκειμένου να καλύψει τη ζήτηση για μεταφορές προς νησιωτικούς προορισμούς.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol), o αριθμός των πτήσεων στην Ελλάδα τον Απρίλιο αναμένεται αυξημένος κατά 10%-15% συγκριτικά με πέρυσι, περίοδος κατά την οποία είχε ήδη ξεπεραστεί ο αριθμός των πτήσεων του αντίστοιχου μήνα του 2019, τελευταίου πριν από την πανδημία.

Στη φετινή αυξημένη αεροπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα κατά το επόμενο δεκαήμερο συμβάλλει σημαντικά και η σύμπτωση του καθολικού με το ορθόδοξο Πάσχα. Ειδικότερα, το καθολικό Πάσχα προηγείται ακριβώς μιας εβδομάδας του ορθόδοξου, δημιουργώντας συνθήκες αυξημένης επιβατικής κίνησης τόσο από επαναπατριζόμενους για διακοπές στη χώρα τους Ελληνες και βέβαια ξένους ταξιδιώτες, όσο και από Ελληνες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό για τις διακοπές της περιόδου, διευκρινίζουν πηγές της αεροπορικής βιομηχανίας. Ο αριθμός των προγραμματισμένων πτήσεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών είναι αυξημένος, ενώ στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια από τη Μεγάλη Τετάρτη έως και τη Δευτέρα του Πάσχα αναμένονται περίπου 1.190 αφίξεις αεροσκαφών. Παραμένει ωστόσο προς διευκρίνιση το εύρος της πληρότητας των δρομολογημένων αεροσκαφών, σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Κύκλοι της Aegean μιλούν για ισχυρή δυναμική που έγινε ορατή ήδη κατά το πρώτο τρίμηνο και η οποία στηρίζεται τώρα τόσο από τον συγχρονισμό του καθολικού με το ορθόδοξο Πάσχα όσο και από την ευρύτερη διάθεση των πολιτών να ταξιδέψουν.

Επιπλέον, η ακτοπλοϊκή σεζόν ξεκινάει τώρα τόσο με τις εποχικές δρομολογήσεις όσο και με έκτακτες, προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση για μεταφορά επιβατών αλλά και φορτηγών που εφοδιάζουν τα νησιά. Σύμφωνα με την Attica Group, η κίνηση προς τις Κυκλάδες, που κλιμακώνεται με αναχωρήσεις από τη Μεγάλη Τετάρτη έως και τη Μεγάλη Παρασκευή, δείχνει πληρότητα κοντά στο 100%, ενώ δεν υπάρχουν διαθέσιμες καμπίνες για τους πιο μακρινούς προορισμούς όπως το Βόρειο Αιγαίο και τα δρομολόγια προς τη Ρόδο. Η πληρότητα απλών θέσεων γι’ αυτούς τους πιο μακρινούς προορισμούς είχε ήδη φτάσει από προχθές στο 80%-90%. Σημειώνεται πως φέτος τα πλοία ταξιδεύουν πλέον ελεύθερα από πρωτόκολλα περιορισμού του αριθμού των επιβατών που δύνανται να μεταφέρουν, τα οποία είχαν επιβληθεί κατά το μεγαλύτερο διάστημα της προηγούμενης τριετίας.

Πολύ καλή εκκίνηση για την καλοκαιρινή σεζόν

Ολοι οι παραδοσιακοί προορισμοί της εορταστικής περιόδου του Πάσχα εμφανίζουν αυξημένο ρυθμό κρατήσεων, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Μάλιστα, η ομοσπονδία κάνει λόγο για κλιμάκωση της πληρότητας των ξενοδοχείων καθώς πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα, που θα στηριχτεί και από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, τόσο σε ορεινές και παράκτιες όσο και σε νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Η πληρότητα σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ομοσπονδίας αναμένεται να κυμανθεί από 70% έως 90% στα ανοιχτά ξενοδοχεία των περισσότερων πασχαλινών προορισμών και σε κάποιες περιπτώσεις να αγγίξει και το 100%. Διευκρινίζεται, πάντως, πως δεν θα ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία και ειδικότερα ο αριθμός των εποχικών επιχειρήσεων που θα επανεκκινήσουν τη λειτουργία τους μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα παραμένει μικρός σε σύγκριση με το σύνολο των καταλυμάτων της χώρας. Εκτιμάται πως θα κινηθεί περίπου στο 30%, δηλαδή περίπου 3.000 ξενοδοχεία. Στην Κρήτη, στο Νότιο Αιγαίο και στη Χαλκιδική, η πλειονότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αναμένεται να επαναλειτουργήσει μετά το Πάσχα και έως τις αρχές Μαΐου.

Στους περισσότερο δημοφιλείς προορισμούς από Μεγάλη Παρασκευή έως Δευτέρα του Πάσχα κατατάσσονται η Κέρκυρα, η Υδρα, η Πελοπόννησος, τα Ιωάννινα, η Πάτμος, τα Λουτρά Αιδηψού, η Καβάλα, η Θάσος, το Πήλιο, η Σαντορίνη (όπου σύμφωνα με την ομοσπονδία θα ανοίξει το 50% των ξενοδοχείων) και η Μύκονος.

«Η τουριστική κίνηση της πασχαλινής περιόδου επιστρέφει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και είναι ένα πρώτο “ζέσταμα” για την καλοκαιρινή σεζόν του 2023 που θα ακολουθήσει.

Η ροή κρατήσεων από σημαντικές αγορές βρίσκεται σε προ COVID επίπεδα και αυτό σημαίνει ότι, εκτός απροόπτου, οδεύουμε προς μια καλή εκκίνηση τον Μάιο από πλευράς τουριστικών αφίξεων και πληρότητας. Είμαστε αισιόδοξοι πως φέτος θα πιάσουμε τουλάχιστον τα νούμερα του 2019, που ήταν η καλύτερη χρονιά του ελληνικού τουρισμού», εκτιμά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος.

Τις καλύτερες επιδόσεις κατέγραψαν τα «πεντάστερα»

Σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα καταγράφουν τα πολυτελή καλοκαιρινά ξενοδοχεία, σε αντίθεση με τα χαμηλότερων κατηγοριών συγκροτήματα, που είδαν μείωση του τζίρου τους.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών των ελληνικών ξενοδοχείων το 2022 διαμορφώθηκε στα 8,622 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 2,4% σε σχέση με το 2019. Ωστόσο, η αύξηση του κύκλου εργασιών ήταν πολύ μεγαλύτερη και συγκεκριμένα 9,8%, στα 6,768 δισ., για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας, δηλαδή αυτά που ανοίγουν για τη θερινή σεζόν. Επιπλέον, τα ξενοδοχεία των υψηλότερων κατηγοριών, 4 και 5 αστέρων, είδαν τις πωλήσεις τους να αυξάνονται κατά 13,1%, στα 6,65 δισ., ενώ οι χαμηλότερες κατηγορίες, 1 έως 3 αστέρων κατέγραψαν μείωση πωλήσεων της τάξης του 22,3%, στα 1,972 δισ. Επιβεβαιώνονται έτσι δύο τάσεις που χαρακτηρίζουν τη μετά την πανδημία τουριστική δραστηριότητα της χώρας: πως το βασικό προϊόν του ελληνικού τουρισμού παραμένει η θάλασσα, ενώ η ζήτηση είναι ισχυρή για τα πολυτελή καταλύματα. Τα παραπάνω δεδομένα προκύπτουν από την ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ).

Μεταξύ των ευρημάτων της μελέτης ξεχωρίζει και το γεγονός πως η μέση πληρότητα τον Αύγουστο του 2022 ξεπέρασε οριακά αυτήν του αντίστοιχου μήνα του 2019, με 88% και 86,8% αντίστοιχα. Τον περυσινό Αύγουστο το ένα στα τέσσερα δίκλινα δωμάτια διατέθηκε σε τιμή μέχρι 70 ευρώ, τα άλλα δύο στα τέσσερα δωμάτια ξενοδοχείων είχε τιμή ανάμεσα στα 70 και τα 178 ευρώ, ενώ το τελευταίο δωμάτιο από τα τέσσερα διατέθηκε σε τιμή πάνω από 178 ευρώ. Η μέση τιμή διάθεσης ενός δίκλινου δωματίου τον Αύγουστο διαμορφώθηκε έτσι στα 150 ευρώ. Για φέτος οι τιμές θα πρέπει να αναμένονται ανοδικές, καθώς από τα ξενοδοχεία που έχουν υπογράψει συμβόλαια με tour operators για το 2023, το 85% έχει υπογράψει με τιμές αυξημένες κατά μέσο όριο 11,4%.

Τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, αυτά δηλαδή που παραμένουν ανοικτά και τους 12 μήνες και είναι κυρίως ξενοδοχεία πόλης, κατέγραψαν χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας σε όλους τους βασικούς δείκτες (πληρότητα, τιμές κ.λπ.), με αποτέλεσμα μια πτώση του τζίρου τους της τάξης του 21,2% σε σχέση με το 2019.

Η ίδια έρευνα δείχνει πως παρά τη γενικευμένη συνειδητοποίηση στις αγορές από τις οποίες έλκει πελάτες ο ελληνικός τουρισμός για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, μόνον το 18% των συνολικών επενδύσεων των ξενοδοχείων το 2022 αφορούσε επενδύσεις βιωσιμότητας. Σύμφωνα με το ΙΤΕΠ οι ετήσιες επενδύσεις για επισκευές, ανακαίνιση και συντήρηση διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 621,2 εκατομμύρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 7% του κύκλου εργασιών των ξενοδοχείων και σαφώς χαμηλότερο από τα 986,6 εκατομμύρια που δαπανήθηκαν το 2019.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως με βάση τα στοιχεία για το 2023, ο ένας στους τρεις πελάτες των ξενοδοχείων προέρχεται από διαδικτυακές κρατήσεις μέσω Online Travel Agents (OTAs).

(Visited 231 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*