Νάξος: Η τουριστική κίνηση Απρίλιο και Μάιο – Τι λένε οι προβλέψεις για το καλοκαίρι (video)

Άκης Αξαόπουλος
21/05/2018 12:34
 
 
 

Αυξημένη είναι η τουριστική κίνηση το μήνα Μάϊο στη Νάξο σύμφωνα με τους επιχειρηματίες τουρισμού του νησιού, που διακαής πόθος τους είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Ωστόσο όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του Λιμεναρχείου Νάξου ο φετινός Απρίλιος ήταν οριακά πιο κάτω σε προσέλευση κόσμου από ότι ο αντίστοιχος μήνας του 2017. Αυτό σημαίνει ότι το Πάσχα αλλά και την Πρωτομαγιά όπως και κατά τη διάρκεια ολόκληρου του μήνα δεν είχαμε αύξηση των επισκεπτών αλλά αντιθέτως μείωση κατά 1,60%.

Αναλυτικότερα, τον Απρίλιο του 2018 επισκέφτηκαν τη Νάξο (ακτοπλοϊκώς) 22.432 άτομα, έναντι 22.790 το 2017 (δηλαδή 358 λιγότεροι, 1,60%).
Σε ότι αφορά τα οχήματα, όπως δείχνουν τα στοιχεία για τον Απρίλιο του 2018, αποβιβάστηκαν στο λιμάνι Νάξου 2080 Ι.Χ. και 542 δίκυκλα, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2017 είχαν αποβιβαστεί 2367 Ι.Χ. (287 περισσότερα από εφέτος) και 544 δίκυκλα (2 περισσότερα από το 2018).

Κι ενώ αυτά συνέβαιναν τον Απρίλιο η κατάσταση το Μάιο φαίνεται να είναι καλύτερη σε σχέση με το 2017. Αν και ακόμη δεν έχουμε τα επίσημα στοιχεία αφίξεων από το Λιμεναρχείο, οι επιχειρηματίες βλέπουν άνοδο.
«Η κίνηση είναι μεγαλύτερη από πέρυσι το Μάη, μήνας ο οποίος δεν ήταν καλός τουριστικά το 2017, όπως καλός δεν ήταν και ο Ιούνιος» σημειώνουν.

Σύμφωνα με ξενοδόχους της Νάξου φέτος οι προβλέψεις για την κίνηση του Ιουνίου είναι αρκετά αισιόδοξες αν κρίνει κανείς από τις προκρατήσεις που έχουν γίνει οι οποίες είναι σαφώς περισσότερες από τον αντίστοιχο περσινό μήνα».

«Όλοι οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό, θα πρέπει να βάλουμε στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στο νησί και όχι μόνο στα λόγια. Η Νάξος έχει τη δυνατότητα και την προοπτική να συμπεριληφθεί ανάμεσα σε κορυφαίους προορισμούς για τον εναλλακτικό τουρισμό και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί τόσο ο δήμος όσο και οι φορείς» σημειώνει ξενοδόχος. Όπως τονίζει, το νησί ούτως ή άλλως «πάει μόνο του» Ιούλιο και Αύγουστο, διάστημα που δεν επαρκεί για να βγάλουν ούτε τα έξοδα τους οι επιχειρηματίες.

«Δεν θα πρέπει ο ένας να ρίχνει το μπαλάκι στον άλλο. Ας καταλάβουμε ότι κρατάμε ένα «θησαυρό» μέσα στα χέρια μας ανήμποροι να τον αξιοποιήσουμε» υπογραμμίζει και προσθέτει: «Η Ένωση Ξενοδόχων ξεκίνησε μια προσπάθεια για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, αλλά ελάχιστοι ήταν αυτοί που συμμετείχαν και ενδιαφέρθηκαν. Απογοητευτικό… Πώς θα πάει ο τόπος μπροστά; Τίποτα δεν πρόκειται να γίνει εάν όλοι μαζί γκρινιάζουμε και κανείς να μην παίρνει πρωτοβουλίες έστω και για να πιέζει τους αρμόδιους φορείς να κάνουν κάτι».

Πάντως Ιούλιο και Αύγουστο αναμένεται το νησί να «βουλιάξει» από τουρίστες όπως τουλάχιστον μαρτυρούν οι μέχρι τώρα κρατήσεις με την πληρότητα σε πολλές περιπτώσεις να φτάνει ακόμα και το 100%.

Ας πάρουμε όμως μια γεύση από την μεσημεριανή άφιξη του Blue Star στη Νάξο στις 17 Μαΐου… αλλά και από τις πανέμορφες παραλίες του νησιού που ολοένα και περισσότερος κόσμος τις επισκέπτεται αφού φέτος ο Μάης είναι ζεστός και καλοκαιρινός…

(Visited 34 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*