Ν. Συρμαλένιος: «Πασιφανής η ανεπάρκεια του ΔΕΔΔΗΕ στην ομαλή ηλεκτροδότηση των νησιών»

Newsroom
15/12/2022 10:15
 
 
 

Στην επιστολή του Δήμου Άνδρου για την πτώση τάσης και τις επανειλημμένες διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος στο νησί (την οποία είχε καταθέσει αναφορά στη Βουλή ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος) απάντησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, μεταβιβάζοντας το σχετικό έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Συρμαλένιος, το Υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί να πείσει ότι η διακοπή της ηλεκτροδότησης, που προκαλεί ποικίλα προβλήματα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, οφείλεται αποκλειστικά στους εξωγενείς καιρικούς και άλλους παράγοντες διότι το δίκτυο στο νησί της Άνδρου είναι εξωτερικό.

«Πράγματι αφοπλιστικό το επιχείρημα του ΥΠΕΝ και του ΔΕΔΔΗΕ, αφού μας λέει το καινοφανές επιχείρημα ότι, αφού το δίκτυο είναι εξωτερικό, είναι ευάλωτο σε φθορές, κατά συνέπεια περίπου είναι φυσιολογικό να γίνονται διακοπές, αφού η συντήρηση όπως παραδέχεται και η απάντηση τους γίνεται κατά διαστήματα.

Το μόνο βέβαια που δεν μας λέει είναι, ότι σχεδόν παντού και σε όλη την Επικράτεια, τα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ είναι εξωτερικά, πλην κάποιων ελάχιστων περιοχών που έχουν καταφέρει να τα υπογειοποιήσουν, λόγω αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας. Και επίσης δεν μας λέει γιατί επί πολλά χρόνια δεν φροντίζει τη συντήρηση των δικτύων με δικούς του εργαζόμενους, αφού το μεγάλο όγκο τον έχει αναθέσει σε εργολάβους που βεβαίως έρχονται εκτάκτως στα νησιά, ενώ μόνο πρόσφατα έγινε προκήρυξη ελάχιστων θέσεων για τα νησιά.

Δεν μας λέει βεβαίως το κυριότερο ότι, παρά τη διασύνδεση της Άνδρου με το ηπειρωτικό δίκτυο που διασφαλίζει βεβαίως την απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, η πορεία ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ που αφορά τα δίκτυα και που είναι περιουσία του ελληνικού λαού, αποτελεί και θα αποτελεί στο μέλλον τη βασική αιτία υποβάθμισης των υπηρεσιών προς το κοινωνικό σύνολο».

Διαβάστε την απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος

Διαβάστε την απάντηση του ΔΕΔΔΗΕ

 

(Visited 58 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*