Ομόφωνα «όχι» στην ένταξη της Νάξου στο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου – «Δε θέλουμε το νησί να γίνει σκουπιδότοπος»

Newsroom
30/01/2021 13:53
 
 
 

 

Χωρίς τη συμμετοχή του δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρη Λιανού συνεδρίασε την Παρασκευή το διοικητικό συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου.

Την ίδια ώρα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων το θέμα της ένταξης της Νάξου στο ΦΟΔΣΑ συζητήθηκε για ακόμα μια φορά και -ομόφωνα- εκφράστηκαν οι αντιρρήσεις όλων των δημοτικών παρατάξεων.

Ο Δημήτρης Λιανός υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα «σύνθετο θέμα» που απασχολεί το δήμο, μιας και η Νάξος λόγω του γεγονότος ότι είναι σε καλύτερο επίπεδο από άλλα νησιά σε ότι αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων, «πλήττεται περισσότερο».

Λιανός: Να εξαιρεθούμε με νομοθετική ρύθμιση

«Θα πρέπει να ζητήσουμε από το αρμόδιο υπουργείο, η Νάξος να εξαιρεθεί με νομοθετική ρύθμιση από την ένταξη της στο ΦΟΔΣΑ ΑΕ» σημείωσε ο κ. Λιανός και πρόσθεσε ότι «η περιφέρεια για πρώτη φορά εμπλέκεται και στους δύο ΦΟΔΣΑ (Νοτίου Αιγαίου και Ιονίου) με τη λογική, να βοηθήσει στην επίλυση του θέματος διαχείρισης των απορριμμάτων». Όπως υπογράμμισε, υπάρχουν δήμοι μικρότεροι χωρίς τεχνικές υπηρεσίες «που αγωνιούν» για το τι θα γίνει με τη διαχείριση των απορριμμάτων και η περιφέρεια έχει τη δυνατότητα μέσω του ΦΟΔΣΑ ΑΕ να δώσει λύσεις.


Διαβάστε επίσης: «Περιουσία» του ΦΟΔΣΑ ο ΧΥΤΑ Νάξου – Τι θα γίνει με τη διαχείριση απορριμμάτων;


«Η Νάξος, ουσιαστικά δεν έχει ενταχθεί αφού μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει ούτε στις απαραίτητες πληρωμές ούτε στην παράδοση της ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται ο ΧΥΤΑ, στο ΦΟΔΣΑ ΑΕ» είπε ο κ. Λιανός.

«Εμείς ζητάμε να εξαιρεθούμε από το ΦΟΔΣΑ ΑΕ. Έχουμε τη δυνατότητα να δημοπρατήσουμε τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και να είμαστε εμείς υπεύθυνοι για τη διαχείριση. Θα μπορούσαμε να προσλάβουμε μόνιμους εργαζόμενους και όχι να παραδώσουμε τη διαχείριση σε εργολάβους (όπως θα κάνει ο ΦΟΔΣΑ) με αποτέλεσμα να είναι πιο ακριβή λύση» σημείωσε ο κ. Λιανός.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν να γίνει ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα κάτι με το οποίο συμφώνησε ο πρόεδρος Φώτης Μαυρομάτης.

«Εμείς έχουμε την ιδιαιτερότητα του πολυνησιακού δήμου. Μέχρι σήμερα αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε διαχείριση των απορριμμάτων της Νάξου και των Μικρών Νησιών του δήμου. Η δημιουργία της ΜΕΑ με διαχείριση δική μας θα ήταν ότι καλύτερο για εμάς… Καλύτερα να επιμεριστούμε μόνοι μας και το κόστος παρά να παραχωρήσουμε περιουσιακά μας στοιχεία στο ΦΟΔΣΑ και μετά να έρχονται σκουπίδια από άλλα νησιά στον τόπο μας» σημείωσε ο Λεονάρδος Χατζηανδρέου που εξέφρασε την αγωνία του «μη τυχόν και η Νάξος γίνει ένας μεγάλος σκουπιδότοπος».

Ο αντιδήμαρχος Μανώλης Πολυκρέτης (που είχε φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2020 κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου) με παρέμβαση του στη συζήτηση είπε ότι στο ΦΟΔΣΑ λαμβάνονται αποφάσεις και γίνονται κινήσεις και συνεννοήσεις με το Υπουργείο Περιβάλλοντος σχετικά με τη Νάξο και τη ΜΕΑ, κάτι το οποίο θα πρέπει άμεσα να σταματήσει.

«Να σταματήσει ο ΦΟΔΣΑ οποιαδήποτε ενέργεια και να αναλάβει ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων» υπογράμμισε.

Αυτό που εν τέλει συμφωνήθηκε είναι να γίνει μια ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με αποκλειστικά αυτό το θέμα.

(Visited 1.036 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*