Προσωπικός γιατρός: Σε ποια νησιά των Κυκλάδων οι γιατροί δεν δηλώνουν συμμετοχή (πίνακας)

Newsroom
16/09/2022 13:18
 
 
 

 

Μεγάλη είναι η συμμετοχή των πολιτών στο νέο πρόγραμμα του προσωπικού γιατρού, καθώς σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, έχουν επιλέξει προσωπικό γιατρό πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες. Ωστόσο, το πρόβλημα φαίνεται πως είναι η συμμετοχή των γιατρών στην Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές όπως σε νησιά των Κυκλάδων.

Μέσω φαρμακείων ή μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, 3.130.000 πολίτες από όλη τη χώρα έσπευσαν να κάνουν την εγγραφή τους στον προσωπικό τους γιατρό. Τον προσωπικό «σύμβουλο υγείας», ο οποίος στην πλήρη εξέλιξη του θεσμού, θα αποτελέσει την «πύλη εισόδου» των πολιτών στο σύστημα Υγείας.
Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα στη Νάξο, οι γιατροί διστάζουν ακόμα να ενταχθούν στο σύστημα.

Ο «προσωπικός γιατρός» σε αριθμούς

Μέχρι σήμερα, Παρασκευή 16/09/22, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στον θεσμό του προσωπικού γιατρού έχουν ενταχθεί:
• εγγεγραμμένοι πολίτες: 3.130.000 πανελλαδικά
• εγγεγραμμένοι γιατροί: 3.200 πανελλαδικά,
• εκ των οποίων: 1.200 ιδιώτες
• κάλυψη αναγκών: στο 75% των πολιτών πανελλαδικά
• στο 55% στο λεκανοπέδιο Αττικής

Τι γίνεται στις Κυκλάδες

Σε ότι αφορά τις Κυκλάδες κι εδώ υπάρχουν σημαντικά κενά αν σκεφτεί κανείς ότι νησιά όπως η Νάξος, η Θήρα και η Τήνος είναι ακάλυπτα αφού κανένας γιατρός δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, στις Κυκλάδες οι εγγεγραμμένοι γιατροί είναι 20 και αφορούν 13 νησιά: Άνδρο, Σύρο, Ίο, Μήλο, Μύκονο, Πάρο, Αμοργό, Αντίπαρο, Θηρασιά, Κέα, Σέριφο και Σίφνο.

Χωρίς εγγεγραμμένο προσωπικό γιατρό είναι τα νησιά: Θήρα, Ανάφη, Σίκινος, Φολέγανδρος, Κύθνος, Κίμωλος, Νάξος, Κουφονήσια, Σχοινούσα, Δονούσα, Ηρακλειά, Τήνος.

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε πόσοι γιατροί έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα, στα νησιά των Κυκλάδων:

Πλεύρης: «Υπάρχει πρόβλημα στην Αττική και στοχευμένα σε κάποιες περιοχές»

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, παραδέχθηκε ότι «υπάρχει πρόβλημα στην Αττική και στοχευμένα σε κάποιες περιοχές» και πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε επιπλέον επιστήμονες για την κάλυψη του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως για να εγγραφεί το 100% των πολιτών, θα χρειαστούν επιπλέον 1.200 γιατροί πανελλαδικά (4.200 συνολικά).

Ωστόσο, υπάρχει ακόμη περιθώριο να καλυφθούν αυτά τα κενά, καθώς το σύστημα θα λειτουργήσει πλήρως από την 1η Γενάρη του 2023.

«Βελτιώνουμε συνεχώς το σύστημα. Είναι σημαντικό στους δύο τρεις μήνες που θα εφαρμοστεί, να λυθούν οι δυσλειτουργίες και από 1/1, ο πολίτης που σήμερα πρέπει να πάει να πληρώνει στο γιατρό του, να μπορεί να πηγαίνει δωρεάν», είπε ο Θάνος Πλεύρης.

Το Υπουργείο Υγείας, μάλιστα, ετοιμάζει επιπλέον κίνητρα ώστε να προκαλέσει και την επιπλέον συμμετοχή των πολιτών, με πακέτο δωρεάν εξετάσεων για όσους επισκεφτούν για πρώτη φορά τον προσωπικό τους γιατρό.

Γιατί οι γιατροί διστάζουν ακόμη, παρά τις υψηλές αμοιβές που έχει υποσχεθεί το Υπουργείο Υγείας

Τους λόγους για τους οποίους αρκετοί γιατροί διστάζουν να ενταχθούν στο σύστημα, παρά τις υψηλές αμοιβές τις οποίες έχει υποσχεθεί το υπουργείο Υγείας, αναλύει μιλώντας στο iatropedia.gr, η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), Άννα Μαστοράκου.

Αξίζει προηγουμένως να αναφερθεί πως η αμοιβή του γιατρού κατ’ άτομο κυμαίνεται από 20 έως 45 ευρώ, για απασχόληση από 15 έως 35 ώρες εβδομαδιαίως και δεν υπόκειται σε clawback και rebate.
Ο κάθε γιατρός θα μπορεί να εξυπηρετεί έως και 2.000 εγγεγραμμένους ασθενείς.

Παρ’ όλα αυτά, «Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι λίγο «αναιμική», παραδέχεται η Άννα Μαστοράκου και εξηγεί πως ο πρώτος και βασικότερος λόγος της διστακτικότητας των γιατρών, είναι το “βαρύ έργο” το οποίο θα κληθούν να αντιμετωπίσουν:
«Αυτός είναι ο βασικός λόγος. Ότι ουσιαστικά οι γιατροί αισθάνονται ότι “υπαλληλοποιούνται” στο ιδιωτικό τους ιατρείο κι αυτό είναι ασυμβίβαστο με την ίδια τη φύση του επαγγέλματος. Γιατί τον υποχρεώνεις να εφημερεύει παράλληλα και στα Κέντρα Υγείας ή στα Νοσοκομεία, υπό το βάρος των 2 χιλιάδων ασφαλισμένων έκαστος γιατρός, που είναι -όπως καταλαβαίνουμε- πληθυσμός ευθύνης. Άρα πρέπει ο γιατρός να εξυπηρετήσει αυτόν τον πληθυσμό», αναφέρει η ίδια.

Οι 35 ώρες ιδιωτικού ιατρείου και η ταυτόχρονη υποχρέωση των γιατρών να εφημερεύουν ορισμένες μέρες τον μήνα στα Κέντρα Υγείας της περιοχής τους ή τα νοσοκομεία, λειτουργεί αποτρεπτικά.
«Φαντάσου να υπάρχει ενδιάμεσα και κάποια εφημερία και κάποιο ξενύχτι. Πώς να διευθετηθούν όλα τα ραντεβού… Είναι ένα βαρύ έργο. Το οποίο οι περισσότεροι γιατροί δεν είναι τόσο εύκολο να το “αγκαλιάσουν” γιατί ουσιαστικά πάντα ένα ιατρείο έχει έξοδα και οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί πάντα το κοιτάνε αυτό. Και σ’ αυτήν την περίπτωση τα έξοδα είναι αρκετά», τονίζει στο iatropedia.gr η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Το «ασαφές» θέμα της χρηματοδότησης και οι «ποινικές ρήτρες»

Πέρα από τα παραπάνω, άλλοι λόγοι που εμποδίζουν τους παθολόγους και γενικούς γιατρούς να ενταχθούν στο σύστημα του προσωπικού γιατρού, είναι αφενός οι «ποινικές ρήτρες» που προβλέπονται σε περίπτωση εσφαλμένης διαχείρισης περιστατικού και αφετέρου το ασαφές πλαίσιο των αμοιβών, το οποίο πρέπει να προσδιοριστεί πιο συγκεκριμένα, όπως λέει η Άννα Μαστοράκου:

«Υπάρχουν κάποιες ποινικές ρήτρες που αναφέρονται στις υπουργικές αποφάσεις, για το θέμα των παραπομπών, για το είδος των παραπομπών, γενικά για τη διαχείριση των περιστατικών αυτών από τον προσωπικό γιατρό και έχουν εγείρει ενδοιασμούς στους γιατρούς. Όπως επίσης, έχει μείνει ασαφές το θέμα της χρηματοδότησης. Δηλαδή δεν έχουν πειστεί οι γιατροί ότι αυτά τα χρήματα που αναφέρονται στον νόμο θα δοθούν και θα δοθούν εγκαίρως. Υπάρχει μία δυσπιστία, γιατί έχει συμβεί πάρα πολλές φορές το κράτος να μην είναι συνεπές με τις υποσχέσεις που δίνει. Επομένως, εκεί υπάρχει η όλη επιφυλακτικότητα των γιατρών να συνεργαστούν», σημειώνει η ίδια.

Τι πρέπει να γίνει

Η πρόεδρος του ΠΙΣ υποστηρίζει πως το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να διευθετήσει ορισμένα ζητήματα, ώστε να «ξεκλειδώσει» τις αναστολές των γιατρών και να σπεύσουν να ενταχθούν πιο εύκολα στο σύστημα.

Σε περίπου ένα με δύο μήνες, όταν αποκρυσταλλωθεί το αποτέλεσμα, καλό θα είναι να υπάρξει μια αναψηλάφηση των προβλημάτων, ώστε να δοθούν και οι αντίστοιχες λύσεις, λέει.

«Η άποψή μου είναι πώς θα πρέπει το υπουργείο να ανοίξει πάλι διάλογο με τους Ιατρικούς Συλλόγους, διότι σε κάποια πράγματα που είχαν επισημανθεί δεν δόθηκε απαραίτητη προσοχή. Για να λειτουργήσει αυτός ο θεσμός πρέπει να αλλάξει αυτό το πλαίσιο αυστηρότητας και μεγάλου εργασιακού φορτίου. Να υπάρχουν κάποιες δικλείδες ασφαλείας, να υπάρχει ένα πιο φιλικό πλαίσιο προς τον ελεύθερο επαγγελματία γιατρό, ώστε να άρει τις επιφυλάξεις και τις αντιστάσεις του, και να μπει στο θεσμό», επισημαίνει η Άννα Μαστοράκου.

Πρόταση των ιδιωτών γιατρών είναι κάποιοι γιατροί να μπορούν να συμμετάσχουν ως «αμειβόμενοι» από ασθενείς που έχουν την οικονομική δυνατότητα. Να δώσει δηλαδή, το υπουργείο Υγείας το δικαίωμα στον ελευθεροεπαγγελματία παθολόγο και γενικό γιατρό να τελεί χρέη προσωπικού γιατρού σε ιδιωτική βάση.

«Κάποιοι πολίτες μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν προσωπικό γιατρό και να τον έχουν σαν θεράποντα γιατρό κι αυτό θα πρέπει να διεκδικηθεί σαν αίτημα. Κι αυτό βοηθάει και την κυβέρνηση, γιατί μια μερίδα του πληθυσμού που έχει αυτή τη δυνατότητα να πληρώσει μπορεί να αναλάβει και το κόστος. Προς το παρόν δεν ήθελαν να το κάνουν γιατί δεν θα έμπαινε κανείς στο πρόγραμμα και θα υπήρχε λιγότερο ενδιαφέρον, αλλά νομίζω τώρα θα πρέπει να επανεξεταστεί», εξηγεί η ίδια.
Επίσης, μια εκδοχή που εξετάζει και το υπουργείο Υγείας είναι να ενταχθούν στο θεσμό και άλλες ειδικότητες -εκτός από αυτές των παθολόγων και γενικών γιατρών- όπως είναι π.χ. οι καρδιολόγοι και οι πνευμονολόγοι. Πρόκειται για το έκτακτο σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τον «προσωπικό γιατρό» ώστε να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός με ιατρικό προσωπικό. Άλλωστε οι διαθέσιμοι προσωπικοί γιατροί είναι λιγοστοί σε όλη την επικράτεια και ειδικά στην Αττική.

«Υπάρχουν ειδικότητες που βλέπουν χρόνια νοσήματα, δηλαδή χρόνιες καρδιοπάθειες και χρόνιες πνευμονοπάθειες, άρα μπορούν να ενταχθούν και άλλες ειδικότητες», λέει η κ. Μαστοράκου.
Αυτό που θα «ξεκλειδώσει» περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τη διαθεσιμότητα των γιατρών, πάντως, αναφέρει η ίδια είναι να ξεκαθαριστεί το θέμα των αμοιβών.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιος είναι ο προϋπολογισμός για τον κωδικό των προσωπικών γιατρών για να ηρεμήσουν οι γιατροί και να βεβαιωθούν ότι θα πληρωθούν στο ακέραιο για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν. Οπότε αυτό θα αυξήσει και την προσέλευση. Γιατί το πλήγμα του clawback από τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια είναι πολύ μεγάλο και πολύ βαθύ και έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη των γιατρών», καταλήγει η ίδια.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να εγγραφούν στον θεσμό με τρεις διαφορετικούς τρόπους:

1) μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό ιατρό (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη.
2) αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό ιατρό, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.
3) στο φαρμακείο της γειτονιάς του, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.

O φαρμακοποιός επιλέγει προσωπικό γιατρό με βάση την επιθυμία του πολίτη, και ολοκληρώνει την εγγραφή του σε αυτόν.

Με την ολοκλήρωση της εγγραφής ο πολίτης λαμβάνει ενημερωτικό SMS ή / και email για την ολοκλήρωση της εγγραφής του στο συγκεκριμένο προσωπικό ιατρό καθώς και τους προσωπικούς κωδικούς του για την ηλεκτρονική πρόσβαση στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας. Όσοι δεν έχουν κινητό θα τα λαμβάνουν αποκλειστικά με εκτυπώσιμη μορφή. Τα ανήλικα μέλη τα οποία δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους δεν μπορούν ακόμη να εγγραφούν σε προσωπικό ιατρό.

Η πληρωμή φαρμακοποιών είναι άπαξ ανά ΑΜΚΑ σε όλες τις περιπτώσεις, με αποζημίωση η οποία έχει οριστεί σε 3 ευρώ προ ΦΠΑ 24%. Η πληρωμή θα γίνεται για κάθε μήνα με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών το οποίο θα εκδίδεται στις αρχές κάθε επόμενου μήνα, για αναρτημένες πράξεις οι οποίες θα αντλούνται από την ΗΔΙΚΑ για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

(Visited 1.099 times, 1 visits today)
Latest Post
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.