Σύρος: Μεγάλη η ανταπόκριση των γυναικών στο πρόγραμμα δωρεάν μέτρησης οστικής πυκνότητας

metrisi ostikis pyknotitas
admin
07/09/2016 15:28
 
 
 

220 γυναίκες συμμετείχαν στο πρόγραμμα δωρεάν μέτρησης οστικής πυκνότητας, που υλοποίησε η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ).
Το πρόγραμμα περιελάμβανε τη μέτρηση οστικής πυκνότητας με υπερηχογράφημα πτέρνας, με στόχο την ανακάλυψη φαινομενικά υγιών γυναικών άνω των 45 ετών, οι οποίες πάσχουν από οστεοπενία ή οστεοπόρωση και διατρέχουν κίνδυνο αυτόματων καταγμάτων.
Ο εξοπλισμός για τη διενέργεια της εξέτασης διατέθηκε από το ΕΔΔΥΠΠΥ και οι εξετάσεις διενεργήθηκαν από την νοσηλεύτρια της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Βασιλική Αντωνούδη, που εκπαιδεύτηκε, μέσω του Δικτύου, για τον σκοπό αυτό,
Οι γυναίκες που εξετάστηκαν από την 1η μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου ανήκαν στις εξής κατηγορίες:
1. Γυναίκες άνω των 45 ετών
2. Γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση
3. Γυναίκες που κάνουν χρόνια χρήση κορτιζόνης
4. Γυναίκες με προβλήματα θυρεοειδούς αδένα
5. Γυναίκες που έχουν στην οικογένεια βεβαρημένο ιστορικό οστεοπόρωσης
6. Γυναίκες μικρότερης ηλικίας που έχουν κάνει ολική υστερεκτομή
Με βάση τις ενδείξεις της μέτρησης, εξεταζόμενες που εμφάνισαν αποτελέσματα οστεοπενίας ή/και οστεοπόρωσης, παραπέμφθηκαν αρμοδίως στους θεράποντες ιατρούς τους για περεταίρω έλεγχο.

«Πολύ σημαντική δράση πρωτοβάθμιας περίθαλψης»
Ως μια πολύ σημαντική δράση πρωτοβάθμιας περίθαλψης χαρακτήρισε το πρόγραμμα μέτρησης οστικής πυκνότητας ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Κοινωνικής Μέριμνας και Παιδείας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης Απόστολος Ρουσσουνέλος, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει όλοι οι πολίτες να κατανοήσουν ότι η πρόληψη είναι υπέρτερη της θεραπείας.
Ο κ. Ρουσσουνέλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) για την πολύτιμη συνεργασία του και την παροχή του σχετικού εξοπλισμού, επισημαίνοντας ότι είναι το δεύτερο πρόγραμμα που ο Δήμος υλοποιεί μέσω του Δικτύου, του οποίου είναι μέλος. Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος έδωσε, επίσης, έμφαση στο γεγονός ότι σημαντικός αριθμός γυναικών του νησιού είχαν την ευκαιρία να εξεταστούν δωρεάν, καθώς ο Δήμος αναγνωρίζει τη σημασία της προληπτικής ιατρικής και στέκεται πάντα αρωγός σε ανάλογες πρωτοβουλίες.
«Μετά το περσινό πρόγραμμα σπιρομέτρησης και το πρόγραμμα μέτρησης οστικής πυκνότητας που μόλις ολοκληρώθηκε επιτυχώς, με τη συνεργασία του ΕΔΔΥΠΠΥ, βρισκόμαστε σε αναζήτηση και άλλων προγραμμάτων πρόληψης και διαβεβαιώνουμε τους συμπολίτες μας ότι θα εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατή ευκαιρία προς όφελος όλων μας» δήλωσε ο κ. Ρουσσουνέλος.

(Visited 26 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*