Μειώθηκε η ανεργία αλλά αυξήθηκε η φαρμακευτική δαπάνη των ανασφάλιστων

Newsroom
07/03/2023 10:30
 
 
 

 

Ελληνικό παράδοξο αποτελεί η μείωση της ανεργίας με την ταυτόχρονη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης των ανασφάλιστων.

Το γεγονός εντόπισε και κατήγγειλε στα συναρμόδια υπουργεία ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), ο οποίος ζητά καλύτερο έλεγχο της συνταγογράφησης, καθώς όπως επισημαίνει, η υπέρβαση της δαπάνης των ανασφάλιστων επιβαρύνει τον κλάδο.

Με επιστολή του συγκεκριμένα, ο ΣΦΕΕ επισημαίνει απευθυνόμενος προς τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών, πως ενώ το ποσοστό ανεργίας το 2018 ανερχόταν στο 19% και έπεσε στο 11% το 2022, η φαρμακευτική δαπάνη των άνεργων και ανασφάλιστων πολιτών εκτοξεύθηκε από τα 207 εκατ. ευρώ ετησίως το ’18, στα 317 εκατ. ευρώ το ’22.

Παρουσίασε δηλαδή -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ- μια αύξηση της τάξεως του 53%.

Παράλληλα, όπως τονίζεται, η φαρμακευτική δαπάνη των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ κατά τα ίδια έτη παραμένει σταθερή -περίπου στα 100 εκατ. ευρώ-, ενώ η δαπάνη στα ιδιωτικά φαρμακεία υπερδιπλασιάστηκε, δηλαδή, από τα 116 εκατ. το 2018, στα 213 εκατ. ευρώ το ’22. δηλαδή σημείωσε αύξηση κατά 83,6%.

Ο φαρμακευτικός κλάδος δηλώνει τη βαθύτατη δυσαρέσκειά του για την αδυναμία της Πολιτείας να ασκήσει έλεγχο για να συγκρατήσει τη φαρμακευτική δαπάνη των ανασφάλιστων. Κι αυτό, καθώς την όποια υπέρβαση δαπάνης ετησίως επωμίζονται οι εταιρείες μέσω του συστήματος υποχρεωτικών επιστροφών (clawback). Η δαπάνη που σήμερα επιβαρύνει τις εταιρίες, υπερβαίνει το 50% των πωλήσεών τους.

Αναποτελεσματικά τα μέτρα για τον περιορισμό στη συνταγογράφηση
Αξίζει να σημειωθεί πως το περασμένο καλοκαίρι, η Πολιτεία για να συγκρατήσει την ξέφρενη δαπάνη των ανασφάλιστων, θέσπισε νέο νόμο με τον οποίο η συνταγογράφηση των ευάλωτων πολιτών, πέρασε υποχρεωτικά για καλύτερο έλεγχο στα χέρια των γιατρών του δημοσίου.

Η τροπολογία προέβλεπε την κατάργηση διάταξης του νόμου 4368/16, που παραχωρούσε δικαίωμα συνταγογράφησης και στους πιστοποιημένους από τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατρούς.

Η τροποποίηση του νόμου κρίθηκε αναγκαία για τη συγκράτηση της δαπάνης του Ελληνικού Δημοσίου που προκαλείται από τη συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων σε ανασφάλιστους πολίτες.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr

(Visited 93 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*