Την «ακτινογραφία» των ελλείψεων σε ιατρικές ειδικότητες «πρώτης γραμμής» αλλά και σε νοσηλευτές, συνθέτουν οι πίνακες του υπουργείου Υγείας που αφορούν τις μετακινήσεις προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών στο ΕΣΥ που διογκώνονται εν μέσω τουριστικής περιόδου.
Οι γενικοί – οικογενειακοί γιατροί, οι παθολόγοι, οι ακτινολόγοι, οι παιδίατροι και οι αναισθησιολόγοι είναι οι ειδικευμένοι με τη μεγαλύτερη ζήτηση, ενώ την ίδια ώρα εκτιμάται πως χρειάζονται 200 νοσηλευτές για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων ανά την επικράτεια.
Σημειώνεται δε πως η διαδικασία των μετακινήσεων ξεκινά άμεσα με τους πρώτους γιατρούς να υποβάλλουν ήδη αιτήσεις, ώστε ακόμη και εντός δεκαημέρου να βρίσκονται στο προσωρινό τους πόστο.
Παρ’ όλα ‘αυτά, σε χρόνιο… νόσημα εξελίσσεται το θέμα της στέγασης, με τις Υγειονομικές Περιφέρεις να βρίσκονται σε «ανοιχτή γραμμή» με τους τοπικούς παράγοντες και το υπουργείο Τουρισμού, αναζητώντας άμεσες λύσεις.
Εικότερα, όπως προκύπτει από τα αναλυτικά δεδομένα, η 2η Υγειονομική Περιφέρεια, υπό την ομπρέλα της οποίας λειτουργούν οι υγειονομικές δομές του Αιγαίου, έχει τις μεγαλύτερες ανάγκες, καθώς ζητά συνολικά 70 γιατρούς – εκ των οποίων οι περισσότεροι (13) παιδίατροι.
Αμέσως μετά ακολουθεί η 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, δεδομένου πως απευθύνει κάλεσμα σε συνολικά 55 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων (μεταξύ αυτών καρδιολόγους, χειρουργούς και εξειδικευμένο προσωπικό για να υπηρετήσει σε Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας).
Μετακινήσεις γιατρών όμως προβλέπονται, σύμφωνα με τους σχετικούς πίνακες του υπουργείου Υγείας, και για τα νοσοκομεία της Αττικής, που σημειωτέων αποτελούν τον μεγαλύτερο τροφοδότη εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού προς τη νησιωτική χώρα.
Αυξημένες ανάγκες
Αντίστοιχα, μεγάλες είναι και οι ανάγκες για νοσηλευτικό προσωπικό σε όλη την επικράτεια, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 200 θέσεις που πρέπει να καλυφθούν αμέσως, ώστε να «αντέξει» το σύστημα την αυξημένη ζήτηση ιατρικών υπηρεσιών εν μέσω της τουριστικής περιόδου.
Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, η μεγαλύτερη «μαύρη τρύπα» εντοπίζεται στην 6 ΥΠΕ, όπου αναζητούνται συνολικά 46 νοσηλευτές για να υποστηρίζουν τις ανάγκες διαφόρων τμημάτων (π.χ. νοσηλευτικά τμήματα, ιατρικά εργαστήρια αλλά και διοικητικές υπηρεσίες) ενώ ακολουθεί η 3η ΥΠΕ Μακεδονίας που συνολικά αιτείται τη μετακίνηση προς τις υγειονομικές μονάδες της 41 νοσηλευτών.
Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό τα λιγότερα κενά φαίνεται να έχει η 7η ΥΠΕ Κρήτης, καθώς αιτείται τη μετακίνηση μόνο 20 γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων (όπως για παράδειγμα έναν ορθοπεδικό και δύο γιατρούς για τα Τμήματα Επειγόντων) καθώς επίσης και 10 νοσηλευτές.
Τα οικονομικά κίνητρα
Εν τω μεταξύ και όπως σημειώνουν στα «ΝΕΑ» στελέχη του υπουργείου Υγείας και των ΥΠΕ, φέτος θα δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα των οικονομικών κινήτρων που θεσμοθέτησε η προηγούμενη ηγεσία στην οδό Αριστοτέλους και προβλέπει αμοιβή ύψους 1.800 ευρώ για το ιατρικό προσωπικό (πλην του μισθού τους) και 1.200 ευρώ για τους νοσηλευτές. Παρ’ όλ’ αυτά, ο αστάθμητος παράγοντας που ενδέχεται και φέτος να δυναμιτίσει τις προσπάθειες δημιουργίας δελεαστικών συνθηκών, είναι τα υψηλά ενοίκια στις τουριστικές ζώνες με αποτέλεσμα η προσφορά δωρεάν στέγασης να αποτελεί πάγιο αίτημα του υγειονομικού προσωπικού.
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις