ΕΚΑΒ – Ενισχύσεις: Σε ποια νησιά έχουν πάει Ένοπλες Δυνάμεις

asthenoforo ekav mesa
Newsroom
26/07/2023 08:38
 
 
 

 

Το «πράσινο φως» αναμένεται να πάρει αύριο από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που προβλέπει την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την επείγουσα ενίσχυση ασθενοφόρων με προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Η πρωτοβουλία ενίσχυσης του ΕΚΑΒ και των Κέντρων Υγείας με οδηγούς έχει ληφθεί από τις αρχές του μήνα και ήδη έχει μετακινηθεί το προσωπικό σε νησιωτικές, ορεινές, δυσπρόσιτες περιοχές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στελεχώνει ασθενοφόρα σε 56 περιοχές της χώρας. Η έκτακτη ενίσχυση στην πράξη αφορά στα Κέντρα Υγείας, όπου δηλαδή δεν υπάρχουν τομείς ΕΚΑΒ, καθώς σε μεγάλα νησιά και περιοχές με τομείς ΕΚΑΒ επιλέχθηκε η προσθήκη διασωστών από την υπόλοιπη χώρα μέσω μετακινήσεων.

Ενδεικτικά, ορισμένες από τις περιοχές που έχουν πάει Ένοπλες Δυνάμεις για να οδηγούν ασθενοφόρα, προκειμένου να βγαίνουν περισσότερα στο δρόμο και οι διακομιδές να αποκτήσουν μεγαλύτερη ταχύτητα, είναι: Ιθάκη, Σκύρος, Κάσος, Αστυπάλαια, Κύθνος, Σίφνος, Σέριφος, Πάτμος, Αμοργός, Καστελόριζο, Γαύδος και άλλες περιοχές της Κρήτης, Αερόπολη, Νεάπολη, Πάργα, Σαμοθράκη, κ.ά.

Παρά το γεγονός ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει την τοποθέτηση στα ασθενοφόρα και προσωπικού της Πυροσβεστικής, πρακτικά οι ανάγκες καλύφθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι νέοι…οδηγοί θα παραμείνουν στις θέσεις τους έως το τέλος Σεπτεμβρίου, μιας και ο πληθυσμός των νησιωτικών περιοχών αυξάνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, το ίδιο και οι διακομιδές. Το προσωπικό θα ανανεώνεται ανά 15 με 20 ημέρες. Παράλληλα, για περιοχές που υπάρχουν τομείς ΕΚΑΒ, όπως για παράδειγμα είναι τα νησιά Πάρος, Μύκονος, Σαντορίνη, τα κενά καλύφθηκαν με μετακινήσεις διασωστών του ΕΚΑΒ από την υπόλοιπη Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι έχουν γίνει περί τις 150 μετακινήσεις για περιοχές που αποτελούν «πόλο» επισκεπτών το καλοκαίρι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στην περίπτωση ενίσχυσης των ασθενοφόρων ένα πρόβλημα που ανέκυψε ήταν η στέγαση, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τους υγειονομικούς. Η δυσκολία εύρεσης καταλύματος για υγειονομικό προσωπικό που μετακινείται σε νησιά την καλοκαιρινή περίοδο είναι ένας «πονοκέφαλος» για το μετακινούμενο προσωπικό και τις τοπικές αρχές.

Η πρωτοβουλία τοποθέτησης Ενόπλων Δυνάμεων είναι μια προσωρινή λύση για τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αναμένονται δραστικότερες ενέργειες, αρχής γενομένης από 250 διασώστες, με διετείς συμβάσεις, που θα στελεχώσουν το ΕΚΑΒ Αττικής. Την ερχόμενη Παρασκευή, λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων. Επιπλέον, 225 μόνιμες προσλήψεις διασωστών προωθούνται στο ΑΣΕΠ τον Σεπτέμβριο, με τις διαδικασίες να ολοκληρώνονται σε διάστημα περίπου ενός έτους.

Παράταση χρόνου παραμονής γιατρών στο ΕΣΥ

Μεταξύ των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, που εισάγεται αύριο για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, είναι η παράταση έως τις 31 Αυγούστου γιατρών του ΕΣΥ των οποίων η υπαλληλική σχέση θα έληγε αυτοδικαίως την 31η.12.2022, την 31η.12.2021 ή την 31η.12.2020, λόγω συμπλήρωσης του 67ου έτους της ηλικίας τους και οι οποίοι παρέμεναν με παρατάσεις στην υπηρεσία τους. Οι γιατροί που θα συνεχίσουν στο ΕΣΥ είναι όσοι περιλαμβάνονται στις εξής κατηγορίες: α) έχουν ειδικότητα εσωτερική παθολογία, νεφρολογία, παιδιατρική, χειρουργική παίδων και υπηρετούν σε οποιονδήποτε φορέα, β) έχουν ειδικότητα πνευμονολογία και υπηρετούν σε Κέντρα Υγείας ή γ) έχουν ειδικότητα χειρουργική και υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ με δυναμικότητα μικρότερη των 300 κλινών, Γενικά Νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας και Κέντρα Υγείας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη ότι η θητεία των διοικητών των νοσοκομείων του ΕΣΥ παρατείνεται έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, για όσους έληξε μέχρι εκείνη την ημερομηνία. Επίσης, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, οι εποπτευόμενοι φορείς, καθώς και τα Κέντρα Υγείας νησιωτικών, ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών ή των περιοχών όπου έχουν εξαντληθεί οι υποψήφιοι επικουρικοί ιατροί από τους αντίστοιχους ηλεκτρονικούς καταλόγους των Υγειονομικών Περιφερειών, δύνανται να συνεργάζονται με γιατρούς κάθε ειδικότητας με καθεστώς έκδοσης από αυτούς δελτίου απόδειξης παροχής υπηρεσιών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους.

Πηγή: ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 247 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*