Ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού υπό την ονομασία BA.2.86, έχει υποστεί πάρα πολλές μεταλλάξεις και βρίσκεται πλέον υπό στενή παρακολούθηση ιολόγων και επιδημιολόγων παγκοσμίως, όπως αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση η καθημερινή ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» της Κυριακής 3 Σεπτεμβρίου.
Προς το παρόν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν έχει σημάνει συναγερμό για τη νέα αυτή μετάλλαξη, αλλά οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για να κατανοήσουμε αν πράγματι αντιμετωπίζουμε μια νέα μετάλλαξη που είναι ικανή να αλλάξει την ιστορία της πανδημίας.
Η συγκεκριμένη μετάλλαξη αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο Ισραήλ στις 12 Αυγούστου 2023, όπου και βρέθηκε ταυτόχρονα σε δύο ασθενείς, τουρίστες από τη Δανία, που έμεναν γεωγραφικά μακριά και που δεν είχαν καμία επαφή μεταξύ τους πριν ή κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη χώρα της Μέσης Ανατολής.
Μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί περίπου δέκα περιπτώσεις παγκοσμίως, αλλά βέβαια ο ακριβής αριθμός υποεκτιμάται εξαιτίας της παγκόσμιας πτώσης της επαγρύπνησης για τον ιό και της μείωσης της παρακολούθησης των κρουσμάτων σε σχέση με την αιχμή της πανδημίας.
Η εξακρίβωση της ίδιας ιογενούς ακολουθίας στον έλεγχο των λυμάτων τόσο σε Ταϋλάνδη, όσο σε Ισπανία και Ελβετία, έπεισε τους εμπειρογνώμονες: η BA.2.86 πρέπει ήδη να έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως, αν και δεν θεωρείται υπεύθυνη για τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών που καταγράφονται σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που οφείλεται κυρίως στη σχεδόν ολοκληρωτική έλλειψη περιορισμών κατά της πανδημίας.
Το νέο στέλεχος παρουσιάζει πάνω από τριάντα(!) μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα, που είναι κρίσιμη για την πρόσδεση στα ανθρώπινα κύτταρα και για την ουδετεροποίηση από τα αντισώματα. Τώρα πρέπει να γίνει κατανοητό από τους επιστήμονες το αν τα υπάρχοντα εμβόλια θα έχουν αποτέλεσμα και σε αυτό το στέλεχος του κορωνοϊού.
Τα νέα εμβόλια, που αναμένονται να κυκλοφορήσουν μέσα στο φθινόπωρο, έχουν παραχθεί για να προστατεύουν από την μετάλλαξη XBB.1.5 (Kraken), αλλά πρόσφατα δεδομένα υποδηλώνουν ότι μπορεί να προστατεύουν το ίδιο καλά και από άλλες, συμπεριλαμβανομένης της EG.5 (Eris) που σχεδόν επικρατεί πλέον και στην Ελλάδα, όπως και στον υπόλοιπο πλανήτη.
Δεν απομένει παρά να δούμε το πώς θα συνεχίσει να εξελίσσεται στις προσεχείς εβδομάδες ο κορωνοϊός κυρίως μέσω των μεταλλάξεων, ώστε να αντιληφθούμε το αν πραγματικά βρισκόμαστε μπροστά σε μια πανδημική αλλαγή που μπορεί να να αλλάξει, ξανά, την ιστορία της πανδημίας.
Μετάφραση από τα Ιταλικά:
Κωστής Αποστολόπουλος
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις