Γρίπη και ιώσεις: διάγνωση, θεραπεία, πρόληψη

gripi kryologima
admin
15/12/2016 10:24
 
 
 

Βρισκόμαστε στην καρδιά, σχεδόν, του χειμώνα και οι ιώσεις, καθώς και η γρίπη έχουν «την τιμητική» τους, προσβάλλοντας κυρίως τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν δείχνουν προτίμηση και για άλλες ηλικιακές ομάδες.
Υπάρχει όμως, διαφορά μεταξύ ίωσης και γρίπης και ποια είναι αυτή; Πώς μπορούμε να καταλάβουμε τι είναι αυτό μας ταλαιπωρεί; Ποια είναι τα συμπτώματα; Τι πρέπει να αποφύγουμε και πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κάθε περίπτωση;
Απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα έδωσε ο ιατρός του δικτύου της Interamerican Γερμανός Καπίρης, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή του Aegean Voice 107.5 “Al-iberti News” και την Πόπη Αλιμπέρτη. Όπως εξήγησε ο κ. Καπίρης, οι εποχιακές ιώσεις προκαλούνται από πολλαπλούς διαφορετικούς ιούς και εμφανίζονται πάντα στην αρχή του χειμώνα, οπότε και ξεκινούν οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και της υγρασίας. Μία από αυτές τις ιώσεις είναι και η γρίπη, την οποία προκαλούν τρία στελέχη ιών και αποτελεί μια σοβαρότερη μορφή ίωσης. Μάλιστα, ο φετινός ιός της γρίπης προσβάλλει κυρίως τα ηλικιωμένα άτομα και ήδη υπάρχουν πέντε βεβαιωμένα περιστατικά, με δύο εξ αυτών να έχουν καταλήξει.

Διαφορές ίωσης και γρίπης
Χαρακτηριστικές διαφορές μεταξύ ίωσης και γρίπης είναι οι εξής:
*Στις ιώσεις έχουμε σταδιακή εξέλιξη των συμπτωμάτων, ενώ στη γρίπη έχουμε ξαφνική έναρξη και ταχεία εξέλιξη των συμπτωμάτων.
*Στις ιώσεις έχουμε χαμηλό ή μέτριο πυρετό (δέκατα), ενώ στη γρίπη παρουσιάζουμε υψηλό πυρετό.
*Στις ιώσεις δεν βήχουμε, ενώ στη γρίπη έχουμε έντονο πόνο στον φάρυγγα, έντονο βήχα, δυσκολία στην κατάποση, εντονότατη κεφαλαλγία και έντονη μυαλγία.
*Οι ιώσεις διαρκούν 1-2 μέρες, ενώ η γρίπη μπορεί να διαρκέσει έως και 15 μέρες. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορείς να προσβληθείς από ίωση περισσότερες από μία φορές. Επίσης, η γρίπη μπορεί να μεταδοθεί από ενήλικο σε ενήλικο ένα 24ωρο πριν εκδηλωθεί, καθώς και 5-7 ημέρες μετά.
*Οι ιώσεις έχουν ήπιες επιπλοκές ή δεν έχουν καθόλου επιπλοκές, ενώ στη γρίπη έχουμε σημαντικές επιπλοκές (πνευμονία, βρογχίτιδα, ιγμορίτιδες, ωτίτιδες κλπ.), αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα.

Συμβουλές πρόληψης και αντιμετώπισης
Καλό αερισμό των κλειστών χώρων (σπίτι, χώρος εργασίας κλπ.), καθώς και αποφυγή (όσο είναι δυνατόν βέβαια) των χώρων όπου παρατηρείται συνωστισμός ατόμων συνέστησε ο κ. Καπίρης, ο οποίος εξήγησε ότι η διασπορά και μετάδοση γίνεται αυστηρά με σταγονίδια, π.χ. μέσω του βήχα ή του φτερνίσματος.
Καλή διατροφή, επαρκείς ώρες ύπνου, αποφυγή καταχρήσεων είναι μερικές ακόμη συμβουλές, με την πιο σημαντική να είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο που προφυλάσσει σε μεγάλο βαθμό, είναι ακίνδυνο και χορηγείται δωρεάν για τις περισσότερες ομάδες πληθυσμού.
Τονίζεται όμως, ότι σε κάθε περίπτωση και εφόσον νοιώθετε ότι πρόκειται να νοσήσετε, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε τον γιατρό που σας παρακολουθεί και γνωρίζει το ιστορικό σας, ώστε να σας χορηγήσει την κατάλληλη αγωγή. Δεν αγοράζουμε από μόνοι μας αντιβιώσεις γιατί δεν βοηθούν ούτε στις ιώσεις, ούτε στη γρίπη, αλλά αντίθετα η άσκοπη χρήση τους προξενεί κακό στον οργανισμό και ενισχύει την ανθεκτικότητα των διαφόρων μικροβίων.

(Visited 21 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*