Γνώστη των σημαντικών και χρονιζόντων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Πάρου κατέστησε τον νέο υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή ο δήμαρχος του νησιού Μάρκος Κωβαίος.
Ο δήμαρχος έστειλε έγγραφο στον υπουργό (το οποίο κοινοποιήθηκε τόσο στους βουλευτές του νομού, όσο και στη 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς & Αιγαίου), με το οποίο χαρακτηρίζει απελπιστική την κατάσταση που επικρατεί παρά τις συνεχείς προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας, επικεντρώνοντας την κραυγή απόγνωσης στην υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας που δεν διαθέτει το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία του, αλλά και για την εδραίωση αισθήματος ασφάλειας στους κατοίκους του νησιού.
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη, για τουρισμό, για ποιότητα ζωής όταν έχουμε ανοικτά θέματα στο πρόβλημα της δημόσιας υγείας» τονίζει ο κ. Κωβαίος και προσθέτει: «Παλεύουμε για το αυτονόητο».
Αναλυτικά, το έγγραφο του δημάρχου προς τον υπουργό κ. Κουρουμπλή έχει ως εξής:
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Πάρου το οποίο τα τελευταία χρόνια είναι υποστελεχωμένο και η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται. Σύσσωμη η τοπική κοινωνία έχει προβεί σε ενέργειες διαμαρτυρίας για τη συνεχή υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Ήδη η κατάσταση έχει γίνει απελπιστική. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη, για τουρισμό, για ποιότητα ζωής όταν έχουμε ανοικτά θέματα στο πρόβλημα της δημόσιας υγείας. Η Πάρος είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων με 14.500 κόσμο και από αυτά τα 2.500 είναι παιδιά. Όπως έχουμε πει πολλές φορές παλεύουμε για το αυτονόητο. Εδώ μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και το μόνο που ζητάμε είναι αυτό που δικαιούμαστε, αυτό που μας ανήκει, μια βασική κάλυψη, μια βασική στελέχωση του Κέντρου Υγείας, αλλά και ένα αξιόπιστο σύστημα μεταφοράς των ασθενών μας στα πιο βαριά περιστατικά.
Η τραγικότητα της κατάστασης προκύπτει από το γεγονός ότι από το τέλος Μαρτίου θα μείνουν μόνο τέσσερις γιατροί στο Κέντρο Υγείας, ένας γενικός Ιατρός, ένας ακτινοδιαγννώστης, ένας βιοπαθολόγος-μικροβιολόγος και ένας χειρούργος. Επισημαίνεται ότι δε γίνεται εφημερία χωρίς παρουσία γενικού ιατρού, παθολόγου ή παιδίατρου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Παθολόγος πια δεν υπάρχει, ούτε παιδίατρος εδώ και χρόνια διότι παρά τις επανειλημμένες προκηρύξεις δεν υπήρξε ενδιαφέρον από κανέναν. Το Κέντρο Υγείας είναι ένα μικρό νοσοκομείο το οποίο αναγκάζεται πολλές φορές να παρέχει πολύ εξειδικευμένες υπηρεσίες δηλ. διασωληνώσεις, θρομβολύσεις κ.λ.π. όταν ένα περιστατικό πολύ βαρύ και είναι πάρα πολλά τα περιστατικά τα πολύ βαριά που συμβαίνουν στην Πάρο ειδικά τους θερινούς μήνες αλλά όχι μόνο, μέχρι να κανονιστεί o τρόπος διακομιδής.
Για την αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης απαιτούνται:
1ον H ενίσχυση του επιστημονικού προσωπικού και δη, 2 θέσεις παιδιάτρου, 2 θέσεις ιατρών γενικής ιατρικής ή παθολογίας και μία 1 θέση ορθοπεδικού.
Για ενημέρωση, σας γνωρίζουμε ότι από τις 15 οργανικές θέσεις, οι 6 θέσεις είναι καλυμμένες με τακτικούς ιατρούς, 1 θέση γενικής ιατρικής, 1 θέση χειρούργου, 1 θέση ακτινοδιαγνώστη, 1 θέση μικροβιολόγου και 2 θέσεις οδοντιάτρων και οι 2 θέσεις με επικουρικούς μία 1 θέση καρδιολόγου και μία 1 θέση γυναικολόγου, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν αρχές Απριλίου.
Η ΔΥΠΕ κατά την πρόσφατη προκήρυξη της 23-12-2014 στην οποία προβλεπόταν πρόσληψη ιατρών με χρονικό διάστημα τριετίας, 180 θέσεις, δεν συμπεριέλαβε την Πάρο αν και είχε κατ’ επανάληψη ενημερωθεί για το υπάρχον πρόβλημα και υπήρχε διαβεβαίωση για το αντίθετο. Το ίδιο έπραξε η ΔΥΠΕ και με την προκήρυξη της 31-12-2014 όπου θα μπορούσε να διορθώσει την επικρατούσα κατάσταση και να αντιστρέψει το κλίμα.
2ον Αγροτικοί Ιατροί
Οι αγροτικοί ιατροί είναι γεγονός ότι έχουν την όρεξη και τη διάθεση και προσφέρουν μία χείρα βοηθείας στο Κ.Υ. Πάρου, πλην όμως από τις 9 θέσεις αγροτικών ιατρών, σήμερα καλύπτονται οι 6 και υπάρχουν κενές 3 θέσεις στο Κ.Υ., ενώ έχουν καλυφθεί τα Αγροτικά Ιατρεία Νάουσας, Μάρπησσας και Αγκαιριάς. Το μείζον πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε με τους αγροτικούς ιατρούς οφείλεται αποκλειστικά στην τακτική αντιμετώπισής τους από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Σύρου, η οποία πέραν κάθε λογικής, ενώ γνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κ.Υ. Πάρου, κατά τακτά χρονικά διαστήματα αποσπά αγροτικούς ιατρούς του Κ.Υ. Πάρου σε άλλα νησιά, όπως Φολέγανδρο, Σίκινο, Ανάφη κ.λπ., μάλιστα και μεσούσης της θερινής περιόδου όταν ο πληθυσμός του νησιού ξεπερνά τους 150.000 κατοίκους επιτείνοντας έτσι το πρόβλημα αντιμετώπισης ασθενών του Κ.Υ.
Η τακτική αυτή του Νοσοκομείου Σύρου οδήγησε μετά την τρίτη απόσπαση σε παραίτηση αγροτικό ιατρό, τους δε υπολοίπους να σκέπτονται εάν θα δηλώσουν να κάνουν το αγροτικό τους στο Κ.Υ. Πάρου. Η διαβεβαίωση στον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Υγείας Πάρου πολλάκις του Διευθυντή του Νοσοκομείου Σύρου ότι δε θα αποσπάσει άλλη φορά αγροτικό ιατρό από το Κ.Υ. Πάρου διαψεύστηκε κατηγορηματικά.
3ον Νοσηλευτικό προσωπικό
Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Κ.Υ. Πάρου είναι η στελέχωσή του με νοσηλευτικό προσωπικό. Θα πρέπει να τονιστεί ότι από τις 9 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, υπηρετούν 4 νοσηλεύτριες. Επισημαίνεται ότι επειδή δεν βγαίνουν οι βάρδιες των νοσηλευτριών πολλές φορές αναγκάζονται οι γιατροί να κάνουν και την εργασία των νοσηλευτριών με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Για τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος κρίνεται απαραίτητη η οριστική τοποθέτηση-μετάθεση στο Κ.Υ. Πάρου τριών Νοσηλευτριών ούτως ώστε να λυθεί το πρόβλημα άπαξ και δια παντός.
4ον Υγειονομικό Υλικό
Απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία, αλλά και την ανακούφιση και θεραπεία των πασχόντων ασθενών. Δε θα πρέπει να μένει το Κ.Υ. Πάρου έκθετο από την έλλειψη υγειονομικού υλικού.
5ον Αξονικός τομογράφος
Στο Κ.Υ. Πάρου παραχωρήθηκε, κατόπιν προηγηθεισών ενεργειών της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Υγείας Πάρου, την 12-2-2014, από το 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ Αθηνών, ένας αξονικός τομογράφος τύπου PICKER RQ 5000. Παρά τις διαβεβαιώσεις της ΔΥΠΕ για εγκατάσταση – τοποθέτηση και λειτουργία του αξονικού τομογράφου σε συγκεκριμένο χώρο του Κ.Υ., η ενέργεια αυτή καίτοι παρήλθε σχεδόν ένας χρόνος δεν έχει υλοποιηθεί. Το συνολικό κόστος τοποθέτησης εγκατάστασης του συγκεκριμένου αξονικού τομογράφου σύμφωνα με τη μελέτη της Εταιρείας MEDICAL SYSTEMS ΕΠΕ Ι. ΚΡΗΤΙΚΟΣ-Σ. ΡΩΜΑΝΙΑΣ ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 25.000 έως 30.000 €, δαπάνη η οποία περιλαμβάνει και τη διαμόρφωση του χώρου εγκατάστασης, τις ηλεκτρικές απαιτήσεις, τον κλιματισμό του χώρου, την ακτινοπροστασία του χώρου, τα τεχνικά χαρακτηριστικά των θυρών και τέλος την εγκατάσταση του αξονικού. Για τη λειτουργία του αξονικού τομογράφου είναι απαραίτητη η πρόσληψη ενός ακτινοδιαγνώστη και πρόσληψη τεχνολόγων οι οποίοι θα είναι απόφοιτοι ΤΕΙ.
Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Πάρου
Μάρκος Ι. Κωβαίος
*Οι βουλευτές Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, Αντώνης Συρίγος και Νίκος Μανιός κατέθεσαν αναφορά για τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων το έγγραφο του Δήμου Πάρου της 13.02.2015 με αρ. πρωτ.1582 σχετικά με το Κέντρο Υγείας της Πάρου.