Αλήθειες για την υγεία των ματιών: Γνωρίστε τις και λύστε κάθε πρόβλημα

Newsroom.
29/08/2024 12:02
 
 
 

 

Είναι γεγονός ότι τα μάτια, το όμορφο αυτό χαρακτηριστικό του προσώπου, αποτελούν σημείο έμπνευσης πλήθος καλλιτεχνών, οι οποίοι τα υμνούν μέσα από το έργο τους. Πέρα όμως από τη μοναδικότητα που προσδίδουν, είναι και από τα πιο σημαντικά αισθητήρια όργανα και συνεπώς είναι απαραίτητο να τα κρατάμε υγιή.

Στο πλαίσιο αυτό, σε αυτό το άρθρο θα δούμε κάποιες αλήθειες για την υγεία των ματιών και θα απαντήσουμε σε όλες σας τις ερωτήσεις. Αν λοιπόν σας ενδιαφέρει το θέμα, συνεχίστε να διαβάζετε και μάθετε πως να έχετε πάντα “τα μάτια σας δεκατέσσερα”. Ας ξεκινήσουμε!

Οι επισκέψεις στον οφθαλμίατρο είναι απαραίτητες για όλους

Η πρόληψη είναι το κλειδί για τη διατήρηση της καλής υγείας των ματιών, αλλά και της συνολικής ευημερίας. Έτσι λοιπόν οι τακτικές επισκέψεις στον οφθαλμίατρο είναι απαραίτητες, ακόμη και αν δεν έχετε αισθητά προβλήματα όρασης. Πιο αναλυτικά, ο ειδικός γιατρός μπορεί να εντοπίσει πρώιμα σημάδια ασθενειών που δεν είναι πάντα προφανείς και να προτείνει τρόπους θεραπείας. Επιπλέον, παρακολουθεί τις ήδη υπάρχουσες διαθλαστικές ανωμαλίες, όπως είναι η μυωπία, ο αστιγματισμός, η υπερμετρωπία κ.α., που εύκολα αντιμετωπίζονται με υψηλής ποιότητας φακούς, όπως οι οφθαλμικοί φακοί της  Essilor.

Ειδικά δε για τα παιδιά, η εξέταση της όρασης είναι σημαντική για να διασφαλιστεί η σωστή ανάπτυξη και η πρόληψη μαθησιακών δυσκολιών που μπορεί να προκύψουν από τα προβλήματα στα μάτια. Από την άλλη, οι ενήλικες άνω των 40 ετών πρέπει να επισκέπτονται τον οφθαλμίατρο τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια, ενώ οι μεγαλύτερες ηλικίες πρέπει να κάνουν πιο συχνές εξετάσεις. Αν λοιπόν έχετε αμελήσει εδώ και καιρό την επίσκεψή σας στον οφθαλμίατρο, σας προτείνουμε να κλείσετε άμεσα ραντεβού, είτε μέσα από μια online πλατφόρμα, όπως είναι το doctoranytime.gr, είτε τηλεφωνικά.

Η διατροφή επηρεάζει την υγεία των ματιών

Η καλή και ισορροπημένη διατροφή επηρεάζει την συνολική μας ευημερία και ποιότητα ζωής και συνεπώς δεν θα μπορούσε να μη σχετίζεται και με την καλή υγεία των ματιών. Πιο συγκεκριμένα, ο οργανισμός μας δεν μπορεί να παράγει από μόνος του όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται για μία καλή οπτική λειτουργία και για αυτό είναι απαραίτητο να τον ενισχύουμε καθημερινά με τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και καλά συστατικά.

Βιταμίνες A, B και C, Ω3 λιπαρά οξέα και ψευδάργυρος αποτελούν σημαντικούς συμμάχους των ματιών μας και είναι καλό να προσλαμβάνονται καθημερινά. Αν λοιπόν δεν ξέρετε από που να αρχίσετε, ένα ενδεικτικό διατροφολόγιο περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ψάρι, όσπρια και φυσικά πολύ νερό.

Ο χρόνος στη φύση βοηθά την όραση

Η σύγχρονη ζωή, με τη συνεχή χρήση οθονών, μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση των ματιών και να οδηγήσει σταδιακά σε προβλήματα όρασης. Η επαφή με τη φύση λοιπόν είναι η απάντηση και σε αυτό το πρόβλημα, καθώς όχι μόνο προσφέρει ανακούφιση στα κουρασμένα μας μάτια, αλλά αυξάνει αισθητά και τη διάθεσή μας.

Εξάλλου δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το πράσινο, το χρώμα δηλαδή της φύσης, συνδέεται άμεσα με την ξεκούραση των ματιών και αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα χρώματα του εγκεφάλου. Σας προτείνουμε λοιπόν, αν δεν είστε από τους τυχερούς που ζείτε σε ένα όμορφο χωριό της χώρας, να επισκέπτεστε πιο συχνά το πάρκο της γειτονιάς σας και να χαλαρώνετε με την εικόνα της φύσης που βρίσκεται σε αρκετές γωνιές της πολύβουης πόλης.

Η έκθεση στον ήλιο επηρεάζει την υγεία των ματιών

Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε τα αρνητικά της έκθεσης στις καυτές ακτίνες του ηλίου, είτε αυτά σχετίζονται με το σώμα, είτε με τα μάτια μας. Η ηλιακή ακτινοβολία λοιπόν μπορεί να επιδεινώσει κάποιες υπάρχουσες παθήσεις των ματιών ή και να δημιουργήσει συγκεκριμένες οφθαλμοπάθειες.

Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντικό να φοράτε πάντα γυαλιά ηλίου με αξιόπιστους φακούς που απορροφούν την επικίνδυνη ακτινοβολία και φυσικά να αποφεύγετε να κοιτάτε απευθείας τον λαμπερό ήλιο. Τέλος, σας προτείνουμε τους καλοκαιρινούς μήνες που η ζέστη είναι έντονη, να φοράτε καπέλο για να πετυχαίνετε την τέλεια προστασία.

Φτάνοντας στο τέλος, είδαμε ότι η υγεία των ματιών απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που περιλαμβάνει τακτικές εξετάσεις, σωστή διατροφή, επαφή με τη φύση και προσοχή στην έκθεση στον ήλιο. Ακολουθώντας λοιπόν αυτές τις απλές αλλά σημαντικές οδηγίες, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι τα μάτια σας θα είναι πάντα υγιή και η όρασή σας θα παραμείνει ισχυρή για πολλά ακόμα χρόνια!

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 21 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*