Δήμος Φολεγάνδρου: «Άμεση ανάγκη η τοποθέτηση μόνιμου γιατρού στο νησί»

folegandros
admin
02/06/2017 2:30
  •  
  •  
  •  

Καταστάσεις που παραπέμπουν σε προγενέστερες εποχές βιώνει η Φολέγανδρος, στην οποία εδώ και έναν μήνα περίπου δεν υπάρχει μόνιμος γιατρός.

Η θέση παραμένει κενή, παρά τις προσπάθειες και τις συνεχείς διαμαρτυρίες της δημοτικής αρχής, ενώ οι κάτοικοι του νησιού «απολαμβάνουν» ιατρικής περίθαλψης μόνο τα Σαββατοκύριακα, οπότε και έρχεται γιατρός από διπλανό νησί για συνταγογραφήσεις.
Το εξαιρετικά κρίσιμο αυτό θέμα έφερε (ξανά) στην επιφάνεια το πρόσφατο, τραγικό περιστατικό της απώλειας μιας 57χρονης γυναίκας, που ενώ έχρηζε άμεσης μεταφοράς σε νοσοκομείο, «έσβησε» στο νησί, πέντε λεπτά πριν την άφιξη του ελικοπτέρου. Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου του δήμου Φολεγάνδρου, παρά τις υπηρεσίες που της προσέφεραν οι «Γιατροί του Κόσμου», η ασθενής δεν τα κατάφερε, αφού δεν υπήρχε γιατρός του ΕΣΥ, ο οποίος θα διαχειριζόταν τουλάχιστον τη διαδικασία και τις ενέργειες που απαιτούνταν για τη μεταφορά της, ενώ τον δικό της, καθοριστικό ρόλο κατάληξη έπαιξε και η… μνημειώδης ελληνική γραφειοκρατία, με τον έναν να σε παραπέμπει στον άλλο, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.
«Οι Γιατροί του Κόσμου, ήρθαν στο νησί μας για να αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες και η μέχρι τώρα παρουσία τους είναι εξαιρετική, σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την υποχρέωση του κράτους για την κάλυψη των θέσεων που προβλέπονται στο Περιφερειακό Ιατρείο της Φολεγάνδρου» επισημαίνει η δημοτική αρχή του νησιού, τονίζοντας: «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση που μας γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω και για να μην ξαναζήσουμε παρόμοιες καταστάσεις πρέπει άμεσα να τοποθετηθεί μόνιμος γιατρός στο νησί»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί που έχουν επιλέξει να ζούνε πάνω σ’ αυτά τα βράχια, θα αντέξουν»
Το τραγικό περιστατικό που συνέβη στο νησί της Φολεγάδρου σχολίασε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου. Συγκεκριμένα, ο κ .Χατζημάρκος δήλωσε τα εξής:
«Αυτό είναι το τίμημα να ζεις σε ένα μικρό βράχο στο Αιγαίο και να περιμένεις ένα ελικόπτερο στην καλύτερη περίπτωση, αν μπορέσει, να έλθει να σε πάρει, όταν αντιμετωπίζεις ένα οξύ πρόβλημα υγείας. Το τελευταίο τραγικό θύμα μιας πολιτικής κοντόφθαλμης και μίζερης κι ενός λαϊκισμού που δυστυχώς έγινε οριζόντιος και πολύ βαθύς στην κοινωνία, που λέει ότι πρέπει να ισοπεδωθούν οι “προνομιούχοι”. Το γεγονός ότι κάποιοι ευφάνταστοι στην Αθήνα έχουν κατατάξει τους νησιώτες μας ως “προνομιούχους”, έχει οδηγήσει σε αυτήν την τραγική εγκατάλειψη των νησιών και βεβαίως στην κατάργηση κάθε έννοιας, κάθε διάταξης, κάθε πρόβλεψης στη νομοθεσία που αφορούσε τη νησιωτικότητα. Τον τελευταίο χρόνο και εγώ και οι συμπατριώτες μου έχουμε κουραστεί να ακούμε και να βλέπουμε καθημερινά δηλώσεις και Δελτία Τύπου περί νησιωτικότητας. Εξαγγελίες κενές περιεχομένου, ευχολόγιο, ευρηματικές ατάκες, συμπαράσταση, συμπόνια, σύμπνοια. Στην πράξη, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Καθημερινά καταργείται και η τελευταία “ρανίδα” νομοθετικής ρύθμισης που αφορά τα νησιά. Αυτό είναι να ζεις στην Ελλάδα το 2017. Έχω να πω ότι, αυτοί που έχουν επιλέξει να ζούνε πάνω σ’ αυτά τα βράχια, θα αντέξουν. Αυτή η Ελλάδα δεν θα αντέξει».

(Visited 15 times, 1 visits today)