Γερμανός Καπίρης: Το εμβόλιο η καλύτερη ασπίδα για γρίπη, ιλαρά, πνευμονιόκοκκο (ηχητικό)

kapiris germanos 2
admin
29/09/2017 22:11
 
 
 

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί για την εποχική γρίπη και όσοι ανήκετε σε ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να κάνετε το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο χορηγείται δωρεάν.

Ο Ειδικός Παθολόγος Γερμανός Καπίρης μίλησε στο naxostimes για το αντιγριπικό εμβόλιο, το εμβόλιο κατά της ιλαράς και του πνευμονιόκοκκου.

Αντιγριπικό εμβόλιο

Όπως τονίζει ο κ. Καπίρης, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τον Οκτώβριο, καθώς απαιτείται χρονική περίοδος 2 εβδομάδων για την ανάπτυξη αντισωμάτων.

“Είμαστε σε φάση που ο πληθυσμός θα πρέπει να λάβει κάποια μέτρα προφύλαξης για τις ιώσεις. Βασικό μέτρο είναι να εμβολιαστεί πριν αρρωστήσει και αρχίσουν τα προβλήματα” σημειώνει ο κ. Καπίρης ο οποίος συστήνει ο αντιγριπικός εμβολιασμός να γίνεται κάθε χρόνο.

“Θα πρέπει τώρα να γίνει η πρώτη δόση του εμβολίου και σε ένα τρίμηνο η δεύτερη για να είναι κάποιος καλυμμένος κατά 80-85{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} ότι δεν θα προσβληθεί από γρίπη ή κι αν προσβληθεί θα την περάσει πολύ ελαφρά και ανώδυνα” τονίζει.

Σε επιδημική έξαρση η ιλαρά

Ωστόσο με αφορμή την ανεξέλεγκτη εξάπλωση της ιλαράς με τα κρούσματα της ασθένειας να αυξάνουν συνεχώς, ο κ. Καπίρης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα παιδιά και τις ευπαθής κυρίως ομάδες πληθυσμού, που θα πρέπει άμεσα να εμβολιαστούν.

“Φέτος έχουμε την ιδιαιτερότητα με το θέμα της ιλαράς. Έμειναν πολλά παιδιά χωρίς να κάνουν αυτό το σημαντικό εμβόλιο με αποτέλεσμα, σήμερα να υπάρχει έξαρση της ασθένειας. Κατά την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη” σημειώνει και προσθέτει ότι αν κάποιος δεν είναι σίγουρος ότι “έχει περάσει” την ιλαρά καλό θα ήταν να εμβολιαστεί.

“Εάν είναι σίγουρος κάποιος ότι έχει περάσει την ιλαρά, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν όχι, μπορεί να κάνει μια εξέταση στο μικροβιολόγο για αντισώματα όπου φαίνεται αμέσως αν ο οργανισμός του διαθέτει αντισώματα. Ωστόσο, δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα κακό αν κάποιος την έχει περάσει και κάνει και εμβόλιο” τονίζει.

Το εμβόλιο, η καλύτερη ασπίδα για την πνευμονία

Σχετικά με το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου ο Ειδικός Παθολόγος Γερμανός Καπίρης σημειώνει ότι είναι ένα ακόμα εμβόλιο που συνιστάται να γίνεται κυρίως στις μεγάλες ηλικίες και στις ευπαθής ομάδες.

“Αυτό αφορά κυρίως τις μεγάλες ηλικίες και γίνεται μια φορά εφάπαξ. Τα εμβόλια του πνευμονιόκοκκου συμβάλλουν στην αποτροπή εκδήλωσης σημαντικού αριθμού περιστατικών πνευμονίας” σημειώνει.

Σε ότι αφορά τις τυχόν παρενέργειες από τα παραπάνω εμβόλια ο κ. Καπίρης καθησυχάζει σημειώνοντας ότι αυτές είναι “από μηδαμινές έως πολύ ασήμαντες”.

“Αν προσέξει ο γιατρός που χειρίζεται τον ασθενή, να βεβαιωθεί ότι δεν έχει κάποια αλλεργία στα συστατικά των εμβολίων, οι επιπλοκές ή παρενέργειες είναι ασήμαντες”.

{youtube}OXHSm9RCfZo{/youtube}

Γερμανός Καπίρης

Ειδικός Παθολόγος

Αγία Θεοδοσία, Χώρα Νάξου

Τ 22850 22007

Ε dr.gkapiris@gmail.com

(Visited 43 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*