“Γιατί τα παιδιά από τ’ Απεράθου να στερούνται το θεμελιωμένο δικαίωμα τους στην υγεία;”

admin
13/03/2015 20:40
 
 
 
 
Παρών στη διαδήλωση των Απεραθιτών για την Υγεία που έγινε την Παρασκευή και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Απεράθου Νάξου, που  καταγγέλλει την αδιαφορία των αρμοδίων για την έλλειψη γιατρού στην Απείρανθο.

 
Όπως σημειώνει, σε έγγραφο που κατατέθηκε μαζί με το ψήφισμα του τοπικού συμβουλίου στην Διεύθυνση Γενικού Νοσοκομείου Κέντρου Υγείας Νάξου, στον Δήμαρχο και τα μέλη του Δ.Σ Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και στον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ της Τοπικής Κοινότητας Απεράθου, «το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο του χωριού, απαριθμεί πενήντα τέσσερα (54) παιδιά, τα οποία έχουν ίσα δικαιώματα με τα παιδιά όλου του κόσμου… γιατί τα παιδιά από τ’ Απεράθου της Νάξου να στερούνται το θεμελιωμένο δικαίωμα τους στην υγεία;»
 
 
Το έγγραφο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων:
 
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Απεράθου Νάξου καταγγέλλει την αδιαφορία των αρμοδίων όσον αφορά την έλλειψη ιατρού στο χωριό μας.
Το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο απαριθμεί πενήντα τέσσερα (54) παιδιά, τα οποία έχουν ίσα δικαιώματα με τα παιδιά όλου του κόσμου. Η διεθνής σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1989 και τέθηκε σε ισχύ στις 2 Σεπτεμβρίου 1990. Μέχρι σήμερα έχει κυρωθεί από 193 χώρες. Στην Ελλάδα κυρώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1992 με τον Ν.2101/92.
 
Το άρθρο 24 του πρώτου μέρους της Διεθνούς σύμβασης αναφέρει τα εξής:
Άρθρο 24 1.Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν το δικαίωμα του παιδιού να απολαμβάνει το καλύτερο δυνατόν επίπεδο υγείας και να επωφελείται από τις υπηρεσίες ιατρικής θεραπείας και αποκατάστασης αναπήρων. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη επιδιώκουν να διασφαλίσουν το ότι κανένα παιδί δεν θα στερείται το δικαίωμα πρόσβασης στις υπηρεσίες αυτές. 2. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη επιδιώκουν να εξασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή του παραπάνω δικαιώματος και ιδιαίτερα παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα για: α. Να μειώσουν τη βρεφική και παιδική θνησιμότητα. β. Να εξασφαλίσουν σε κάθε παιδί την απαραίτητη ιατρική αντίληψη και περίθαλψη δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη της στοιχειώδους περίθαλψης. γ. Να αγωνιστούν κατά της ασθένειας και της κακής διατροφής και μέσα στα πλαίσια της στοιχειώδους περίθαλψης, με την εφαρμογή – ανάμεσα στα άλλα – της ήδη διαθέσιμης τεχνολογίας και με την παροχή θρεπτικών τροφών και καθαρού πόσιμου νερού, λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους της μόλυνσης του φυσικού περιβάλλοντος. δ. Να εξασφαλίσουν στις μητέρες κατάλληλη περίθαλψη πριν και μετά από τον τοκετό. ε. Να μπορούν όλες οι ομάδες της κοινωνίας, ιδιαίτερα οι γονείς και τα παιδιά να ενημερώνονται για τα θέματα της υγείας και της διατροφής του παιδιού, για τα πλεονεκτήματα του φυσικού θηλασμού, την υγιεινή και την καθαριότητα του περιβάλλοντος και την πρόληψη των ατυχημάτων και να βρίσκουν υποστήριξη στη χρήση των παραπάνω βασικών γνώσεων. στ. Να αναπτύξουν την προληπτική ιατρική φροντίδα, την καθοδήγηση των γονέων και την εκπαίδευση και τις υπηρεσίες του οικογενειακού προγραμματισμού. 3. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη παίρνουν όλα τα κατάλληλα και αποτελεσματικά μέτρα για να καταργηθούν οι παραδοσιακές πρακτικές που βλάπτουν την υγεία των παιδιών. 4. Τα Συμβαλλόμενα κράτη αναλαμβάνουν την υποχρέωση να προωθήσουν και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία, ώστε να επιτύχουν σταδιακά την πλήρη πραγματοποίηση του δικαιώματος που αναγνωρίζεται στο παρόν άρθρο. Εν όψει αυτού, λαμβάνονται ιδιαίτερα υπόψη οι ανάγκες των υπό ανάπτυξη χωρών.
 
Σας ρωτάμε λοιπόν γιατί τα παιδιά από τ’ Απεράθου της Νάξου να στερούνται το θεμελιωμένο δικαίωμα τους στην υγεία;
Ζητάμε το αυτονόητο.
Ίσα δικαιώματα και για τα παιδιά του δικού μας χωριού.
 
Το Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Απεράθου Νάξου.
Η πρόεδρος Σμαράγδα Μπαρδάνη
Η γραμματέας Χριστίνα Γιακουμή
 
 
(Visited 14 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*