Γερμανός Καπίρης: SOS για τον ιό της γρίπης – Μοναδική “ασπίδα” το εμβόλιο (video)

GERMANOS KAPIRIS 10
admin
04/12/2017 22:20
 
 
 

Για το τι συμβαίνει στη χώρα μας φέτος με το σοβαρό θέμα της εποχικής γρίπης και για το πόσο αποτελεσματικός είναι ο εμβολιασμός μίλησε στο www.naxostimes.gr ο γιατρός, Ειδικός Παθολόγος Γερμανός Καπίρης.

Ο κ. Καπίρης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον πληθυσμό που δεν έχει εμβολιαστεί σημειώνοντας ότι αν και δεν έχει μπει ακόμα για τα καλά ο χειμώνας έχουμε αρκετές νοσήσεις και θανάτους (περίπου στα 200 περιστατικά με 83 θανάτους μέχρι πριν από λίγες ημέρες). “Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πολύ χαμηλό το επίπεδο εμβολιασμού” υπογράμμισε ο κ. Καπίρης ο οποίος σημείωσε παράλληλα ότι ο νέος ιός της γρίπης (ΑΗ3Ν2) έχει “ιδιαίτερη προτίμηση” στα μεγάλα σε ηλικία άτομα καθώς και στα παιδιά 5-9 ετών.

“Εμβολιασμός πρέπει να γίνεται απαραιτήτως στις ομάδες υψηλού κινδύνου αλλά βεβαίως μπορεί να εμβολιαστεί και όλος ο πληθυσμός από 6 μηνών και πάνω. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να αποφεύγει κάποιος το εμβόλιο, δεν υπάρχει καμία παρενέργεια” τόνισε.

Σύμφωνα με το γιατρό, στη Νάξο δεν έχουν σημειωθεί -προς το παρόν τουλάχιστον- σοβαρά περιστατικά. “Να μην ξεχνάμε όμως ότι είμαστε στην αρχή του χειμώνα. Η αποκορύφωση της γρίπης όπως ξέρουμε είναι το Φεβρουάριο και το Μάρτιο. Τώρα θεωρούνται ότι είναι σποραδικά τα κρούσματα, οπότε αυτό σημαίνει ότι για να είμαστε εντάξει θα πρέπει ο πληθυσμός που δεν έχει εμβολιαστεί να φροντίσει να εμβολιαστεί έστω και τώρα. Βασική αιτία για την έξαρση, είναι ότι το ποσοστό αυτών που έχουν εμβολιαστεί είναι χαμηλό”.

Όπως ανέφερε ο κ. Καπίρης φέτος υπάρχει και ένα νέο εμβόλιο το οποίο είναι τετραδύναμο, πιο ολοκληρωμένο εμβόλιο και περιλαμβάνει και το στέλεχος της γρίπης τύπου Β που και αυτό ενδεχομένως να το δούμε.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του ιού της γρίπης είναι έντονα και αφορούν πολύ υψηλό πυρετό (πάνω από 40), έντονους πονοκέφαλους, έντονες μυαλγίες, εξάντληση και βήχα. Όλα τα παραπάνω είναι πιο ήπια στο κοινό κρυολόγημα. 

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

 

Οι ομάδες που θα πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν σύμφωνα με τον κ. Γερμανό Καπίρη είναι όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, άτομα που πάσχουν από πνευμονοπάθεια, καρδιακό νόσημα, άτομα που για κάποιο λόγο έχουν ανοσοκαταστολή, άτομα με αιμοσφαιρινοπάθειες, με σακχαρώδη διαβήτη, με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και με νευρομυϊκά νοσήματα
Επίσης απαραιτήτως θα πρέπει να εμβολιαστούν οι έγκυες και λεχωίδες, άτομα παχύσαρκα, παιδιά που παίρνουν για κάποιο νόσημα ασπιρίνη σε μόνιμη βάση, όλοι όσοι ασχολούνται με μικρά παιδιά (βρέφη κυρίως), κλειστοί πληθυσμοί (σχολεία, χώροι εργασίας), νοσηλεύτριες και γιατροί.

Μέτρα αποφυγής της γρίπης

Όπως ανέφερε ο κ. Καπίρης ο ιός της γρίπης μεταδίδεται με σταγονίδια από βήξιμο ή φτέρνισμα ενώ τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται για την αποφυγή της είναι:

1. Αερισμός των εσωτερικών χώρων (σπίτι, εργασία)
2. Συχνό πλύσιμο χεριών
3. Να αποφεύγονται οι κλειστοί χώροι με πολλά άτομα
4. Να αποφεύγεται η έκθεση στον κρύο καιρό του χειμώνα

Εμβόλιο: η μοναδική ασπίδα κατά της γρίπης και της ιλαράς

Η εποχική γρίπη είναι απρόβλεπτη, τη στιγμή που ήδη βρισκόμαστε στην έξαρση της ιλαράς.

Το μόνο που σώζει και στις δυο περιπτώσεις, είναι ο εμβολιασμός, ο οποίος κρίνεται απαραίτητος. Μάλιστα τα παιδάκια 6 μηνών και πάνω θα πρέπει όλα να εμβολιαστούν.

Όπως ανέφερε ο κ. Καπίρης, η υπάρχουσα επιδημία της ιλαράς με τον ιό της γρίπης επιβαρύνει κατά πολύ την κατάσταση και γι αυτό το λόγο θα πρέπει να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν περισσότερο ποσοστό του πληθυσμού, αλλά και να γίνεται παράλληλα σε αυτούς που πρέπει το εμβόλιο της ιλαράς. Η συνύπαρξη των δυο επιδημιών θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για τον πληθυσμό, πολλά κρούσματα και πολλές παρενέργειες σε αυτούς που θα νοσήσουν”.

{youtube}RZvwxrOF3Rw{/youtube}

(Visited 239 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*