Νάξος: Καρδιολογικό σεμινάριο στη μνήμη του Νίκου Πρωτονοτάριου

admin
18/03/2015 17:48
 
 
 

 

Στις 28 Μαρτίου 2015 διοργανώνεται από το «ΝΙΚΟΣ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ» Σεμινάριο Ανανηπτών στη Βασική Υποστήριξη της Ζωής και τη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδιστή (BLS/AED Providers Course) με την υποστήριξη της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης ERC, υπό την αιγίδα του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

 

 

Το σεμινάριο οργανώνεται στη μνήμη του Νίκου Πρωτονοτάριου, Καρδιολόγου, πρωτοπόρου ερευνητή στον τομέα των Μυοκαρδιοπαθειών και της νόσου “Νάξος”, την οποία περιέγραψε και ταυτοποίησε.

 

 

Αποτελεί το επόμενο βήμα στην πρόληψη του αιφνίδιου θανάτου, μετά την αγορά αυτόματων εξωτερικών απινιδιστών από προσφορές αντί στεφάνων στη μνήμη του Νίκου Πρωτονοτάριου, και εγκατάστασή τους σε δημοτικούς και αθλητικούς χώρους.

 

Είναι το πρώτο από σειρά σεμιναρίων καρδιο-αναπνευστικής αναζωογόνησης που έχουν σαν σκοπό να εκπαιδεύσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό πολιτών στην καρδιο-αναπνευστική αναζωογόνηση και τον αυτόματο εξωτερικό απινιδισμό. 

Θα διεξαχθεί σε καθορισμένες ομάδες ατόμων από τον εκπαιδευτικό, αθλητικό χώρο και τα σώματα ασφαλείας, που έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή, στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων της Εκκλησίας του Αγίου Νικοδήμου, στη χώρα της Νάξου.

 

Οι διοργανωτές παρακαλούν να τηρηθεί η ώρα προσέλευσης το αργότερο 08:45 για την πρωινή ομάδα, και 16:00 για την απογευματινή ομάδα. 

 

Στόχοι σεμιναρίου

 

 

Το σεμινάριο Ανανηπτών στην Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση και τον Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδισμό απευθύνεται σε πολίτες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ανάνηψη και την παροχή άμεσης βοήθειας σε τυχόν θύμα καρδιακής ανακοπής, (πχ: σε όσους έρχονται σε καθημερινή επαφή με αθλητές και έφηβους,  σε επαγγελματίες σωμάτων ασφαλείας, κ.α). Είναι ένα ολιγόωρο διαδραστικό  σεμινάριο, το οποίο διεξάγεται σε μικρές ομάδες των 6 ατόμων.

Έχει ως σκοπό την εκπαίδευση των υποψήφιων ανανηπτών στην υποστήριξη της κυκλοφορίας και της αναπνοής ενός θύματος καρδιοαναπνευστικής ανακοπής (ΚΑ) με απλά μέσα μέχρι να έρθει στον τόπο του συμβάντος η εξειδικευμένη βοήθεια, ενέργειες καθοριστικές για τη ζωή του θύματος. Επίσης, μαθαίνει τους υποψηφίους ανανήπτες να χρησιμοποιούν τον Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδιστή (ΑΕΑ), ώστε να είναι σε θέση να χορηγήσουν με ασφάλεια ηλεκτρικό ρεύμα (απινιδισμό), όπως και τη θέση ανάνηψης.

Οι εκπαιδευόμενοι θα παραλάβουν έγκαιρα για να μελετήσουν, πριν τη διεξαγωγή του Σεμιναρίου, το εγχειρίδιο του European Resuscitation Council (ERC).

 

Αποτελέσματα

 

Μετά το τέλος του Σεμιναρίου:

1. Οι εκπευδευθέντες θα είναι ικανοί να υποστηρίζουν την κυκλοφορία και την αναπνοή ενός θύματος ΚΑ με απλά μέσα, μέχρι να έρθει η εξειδικευμένη βοήθεια, και θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον ΑΕΑ.

2. Για τις γνώσεις και δεξιότητες αυτές  οι εκπαιδευθέντες θα πιστοποιηθούν από το European Resuscitation Council (ERC).

3. Θα δοθεί δυνατότητα σε όσους από τους εκπαιδευθέντες θεωρηθούν  κατάλληλοι και επιθυμούν να συνεχίσουν πιο εξειδικευμένη εκπαίδευση ώστε να γίνουν και οι ίδιοι εκπαιδευτές.

 

Με τον τρόπο αυτό αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες διάσωσης ενός θύματος καρδιακής ανακοπής, συμβάλλοντας έτσι και στην πρόληψη του νεανικού αιφνίδιου θανάτου.

 

Το Σεμινάριο αυτό αποτελεί τη δεύτερη διοργάνωση στη Νάξο κατά του νεανικού αιφνίδιου θανάτου, μετά την πρώτη διεθνή συνάντηση “Η Νάξος στην πρόληψη του νεανικού αιφνίδιου θανάτου” το Μάιο του 2003, που οργανώθηκε από τον Νίκο Πρωτονοτάριο και την Ανταλένα Τσατσοπούλου.

 

Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί και πρόσκληση στο κοινό και για δηλώσεις συμμετοχής για επόμενο σεμινάριο

 

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να το δηλώνουν στο «ΝΙΚΟΣ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ» τηλ: 22850-23234, 6944536756

 

Αντιγόνη-Ελένη Τσατσοπούλου, MD, Παιδίατρος – Μέλος της ομάδας Εργασίας Μυοκαρδιοπαθειών και νοσημάτων του Περικαρδίου της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας – Μέλος της Ομάδας Εργασίας Μυοκαρδιοπαθειών, Βασικής Ερευνας και Κληρονομικών Παθήσεων της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

 

 

(Visited 26 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*